Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
16.55

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Dobrunje zapor Andreja Katič

Četrtek, 14. 3. 2024, 16.55

1 mesec, 1 teden

Katičeva se zavzema za čim prejšnjo izgradnjo zapora v Dobrunjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Andreja Katič | Ministrica je izrazila namero za čim prejšnje srečanje z vsemi direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma. | Foto STA

Ministrica je izrazila namero za čim prejšnje srečanje z vsemi direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma.

Foto: STA

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je danes sestala z generalnim direktorjem uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojanom Majcnom. Seznanila se je z odprtimi zadevami in se zavzela za sprejetje novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki naslavlja dve ključni težavi zaporskega sistema, prezasedenost in kadrovsko pomanjkanje.

Majcen je ministrico seznanil z aktualnimi temami z delovnega področja uprave, pa tudi pomembnejšimi investicijami v zaporskem sistemu in načrtih za naprej.

Katičeva se je zavzela za čim prejšnjo izgradnjo zapora v Dobrunjah 

Ministrica je izrazila namero za čim prejšnje srečanje z vsemi direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma. Zavzela se je tudi za nadaljevanje prizadevanj za čim prejšnjo izgradnjo novega ljubljanskega zapora v Dobrunjah.

Slovenija se že vrsto let sooča s problematiko prenapolnjenosti zaporov, tako slabo, kot je trenutno, pa še ni bilo. Migrantska kriza je v zadnjih mesecih namreč ohromila slovenske zapore, v katerih se soočajo z velikim porastom pripornikov iz tujine, osumljenih storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Za izboljšanje razmer na ministrstvu iščejo dodatne ukrepe 

Doslej je uprava prezasedenost v zaporih reševala predvsem z dnevnim premeščanjem zaprtih oseb iz bolj v manj zasedene zavode, podajali so tudi pobudo sodiščem za transfer obsojenih tujcev v matično državo ter predloge za pogojni odpust za obsojence, ki za to izpolnjujejo formalne in materialne pogoje.

Zdaj pa skupaj z ministrstvom za pravosodje iščejo dodatne rešitve za izboljšanje razmer, tudi v obliki interventnih ukrepov. V zakonodajnem postopku je tako novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki vsebuje tudi interventne ukrepe za zagotavljanje varnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora zaradi prezasedenosti in pomanjkanja pravosodnih policistov, so izpostavili na ministrstvu.

zapor, Dobrunje
Novice V Ljubljani bo zrasel nov zapor
zapor, Dobrunje
Novice Gradnja novega ljubljanskega zapora: javno-zasebno partnerstvo še v igri
Ne spreglejte