Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
11.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

18

Natisni članek

zapor Dobrunje Andreja Katič Ministrstvo za pravosodje

Sobota, 6. 7. 2019, 11.20

4 leta, 9 mesecev

Gradnja novega ljubljanskega zapora: javno-zasebno partnerstvo še v igri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

18

zapor, Dobrunje | Je mogoče, da bi novi zapor na obrobju Ljubljane, ki naj bi bil končan čez dve leti, sofinanciral i- in morda tudi upravljal - zasebnik? | Foto Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Je mogoče, da bi novi zapor na obrobju Ljubljane, ki naj bi bil končan čez dve leti, sofinanciral i- in morda tudi upravljal - zasebnik?

Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Ljubljanski svetniki bodo na zadnji seji pred poletnimi počitnicami odločali o dopolnjenem osnutku podrobnega prostorskega načrta za območje predvidenega moškega zapora v Dobrunjah. Kapaciteta novega zavoda za prestajanje kazni bo 388 oseb. Investicija je sicer ocenjena na 68 milijonov evrov, na pravosodnem ministrstvu pa preigravajo tudi možnost, da bi jo financirali z javno-zasebnim partnerstvom.

hrana, zapor
Novice V tišini vzhaja eden največjih projektov Šarčeve vlade #video

Trenutno je v sprejemanju dopolnjeni osnutek podrobnega prostorskega načrta. Ta bo do 5. avgusta javno razgrnjen na spletu, v prostorih občinskega oddelka za urejanje prostora ter na sedežu četrtne skupnosti Sostro, kjer bo v sredo ob 17. uri tudi javna obravnava tega dokumenta.

Izgradnja novega zapora je ocenjena na okoli 68 milijonov evrov, ena od možnosti financiranja tega projekta pa je tudi javno-zasebno partnerstvo. Predhodni postopek in preizkus javno zasebnega partnerstva je po pojasnilih ministrstva še v teku.

Na ministrstvu za pravosodje še pričakujejo, da bodo mestni svetniki o končnem predlogu prostorskega načrta za dobrunjski zapor odločali letos jeseni.

O projektu smo pisali v članku V tišini vzhaja eden največjih projektov Šarčeve vlade. Na ministrstvu so nam že takrat dejali, da težav z ljubljansko občino ne pričakujejo, saj da z njo odlično sodelujejo.

balkanski bojevnik, Dragan Tošić
Novice Tošić bo moral za 15 let v zapor #video

Tako naj bi izgledal nov zapor. Trenutno je v sprejemanju dopolnjeni osnutek podrobnega prostorskega načrta. Ta bo do 5. avgusta javno razgrnjen na spletu, v prostorih občinskega oddelka za urejanje prostora ter na sedežu četrtne skupnosti Sostro, kjer bo v sredo ob 17. uri tudi javna obravnava tega dokumenta. | Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije Tako naj bi izgledal nov zapor. Trenutno je v sprejemanju dopolnjeni osnutek podrobnega prostorskega načrta. Ta bo do 5. avgusta javno razgrnjen na spletu, v prostorih občinskega oddelka za urejanje prostora ter na sedežu četrtne skupnosti Sostro, kjer bo v sredo ob 17. uri tudi javna obravnava tega dokumenta. Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Prezasedena enota na Povšetovi

Moški zapor v Dobrunjah, ki bo zgrajen ob avtocesti in Litijski cesti, naj bi nadomestil zapor na Povšetovi. Kot so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, bo v novem zavodu prostora za 388 obsojencev in pripornikov. Trenutna lokacija je izrazito premajhna, saj je priliv zaprtih oseb že vrsto let višji od odliva, so dodali.

Ministrstvo je sicer v preteklosti sprejelo številne ukrepe, ki so število zaprtih oseb v zaporu na Povšetovi zmanjševali. Med drugim so obsojence premeščali v druge zavode za prestajanje kazni, s čimer se je sicer število zaprtih oseb v Ljubljani zmanjšalo, a je povprečna zasedenost tega zavoda še vedno med 110 in 120 odstotki.

Najvišje stanje zaprtih oseb v zavodu Ljubljana je bilo sicer leta 2009, ko je bilo v zavodu zaprtih tudi 280 oseb, zaradi česar država še vedno plačuje odškodnine takrat zaprtim osebam. | Foto: Matej Leskovšek Najvišje stanje zaprtih oseb v zavodu Ljubljana je bilo sicer leta 2009, ko je bilo v zavodu zaprtih tudi 280 oseb, zaradi česar država še vedno plačuje odškodnine takrat zaprtim osebam. Foto: Matej Leskovšek

Po pojasnilih ministrstva je sicer trenutno preko zmožnosti zasedenih večina zavodov in njihovih oddelkov: Dob, Puščava, Celje, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Odprti oddelek Ig, Maribor, Murska Sobota in Rogoza. "Pridobitev novega zapora bo omogočila boljše pogoje zagotavljanje varnosti ter vsem zaprtim osebam in našim zaposlenim boljše pogoje bivanja in dela," so dodali.

Ne spreglejte