Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
14.22

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Andreja Katič Nato Ministrstvo za obrambo

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 14.22

5 let, 9 mesecev

Katičeva: Nismo edina država, katere bojna enota ni opravila preizkusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Andreja Katič | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da je bataljonska bojna skupina uspešno prestala preverjanje pripravljenosti za bojno delovanje. "Zdaj se lahko lotimo preostalih nalog," je dejala. To, da skupina preizkusa ni opravila že februarja, po njenih besedah ni nič usodnega, "saj nismo prva država, kjer se je to zgodilo".

Katičeva poročilo ocenjevalne skupine, ki je preverjala pripravljenost bataljonske skupine 72. brigade, še pričakuje, zato o podrobnostih še ne more govoriti. Ga bo pa prebrala z zanimanjem, saj želi videti, v katerih delih je skupina izboljšala oceno svoje usposobljenosti in kje je treba narediti še kaj za njeno dobro delovanje v prihodnje.

Prav tako se želi prepričati, koliko so na izboljšanje pripravljenosti skupine vplivale zamenjave na čelu Generalštaba Slovenske vojske (SV) in same skupine, je dejala.

Še pred nekaj meseci je bila pripravljenost nezadostna

Pripravljenost bataljonske bojne skupine je ocenjevalna skupina preverjala že februarja, a je takrat ugotovila, da je ta nezadostna, kar je naletelo na precejšen odmev v javnosti. Ministrica verjame, da je ta načet ugled zdaj v javnosti popravljen.

Andreja Katič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Februarski neuspeh pa po njenem mnenju ni prinesel kakšnih negativnih učinkov na ugled SV znotraj same zveze Nato. "Nismo prva država, ki je takrat imela tak rezultat. Prav tako se bo to verjetno dogajalo tudi v prihodnje v različnih državah zaveznicah," je dejala. Po njenih besedah spodleteli preizkus ni bil obravnavan nikjer znotraj Nata, saj je to stvar vsake države posameznice, ne zavezništva.

Preverjanje je potekalo po standardih Nata

Bataljonska bojna skupina je v petek uspešno končala usposabljanje in na preverjanju bojne pripravljenosti dosegla oceno, da je pripravljena za bojno delovanje. Preverjanje je potekalo po metodi, standardih in merilih Nata, opravili pa so ga ocenjevalci SV, ki sta jih spremljala častnika iz Natovega poveljstva v Izmirju. "Vsa področja so bila ocenjena z oceno pripravljeni za bojno delovanje," so v petek sporočili z ministrstva za obrambo.

Novice Po Ljubici Jelušič bo obrambni resor vodila še ena ženska, Andreja Katič (video)

Manj uspešna je bila enota februarja, ko je dobila oceno nepripravljena za bojevanje. Neuspeh je takrat v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice Katičeve zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine.

Neuspeh preverjanja je med drugim odnesel takratnega načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana. Novi načelnik generalštaba SV Alan Geder je sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Njeno vodenje je prevzel polkovnik Uroš Paternus.

Novice Slovenija bi lahko urila afganistanski bataljon
Novice SV bo prevzela urjenje bataljona afganistanske vojske
Novice Andreja Katič išče novega šefa vojaških obveščevalcev
Ne spreglejte