Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andreja Katič Janko Veber Matej Tonin Peter Vilfan Miro Cerar Dejan Židan

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 12.56

8 let

Andreja Katič išče novega šefa vojaških obveščevalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor obveščevalno-varnostne službe (OVS) obrambnega ministrstva Gorazd Rednak je ministrici za obrambo ponudil odstop, ki ga bo Andreja Katič sprejela, ko bo našla njegovega naslednika.

"Postopek izbora kandidata že teče. Ministrica bo kandidata za novega direktorja OVS predvidoma predlagala v naslednjih tednih," so nam odgovorili na obrambnem ministrstvu. Pravijo še, da bo Katičeva "odstop sprejela takoj, ko bo izbrala kompetentnega kandidata" za Rednakovega naslednika.

Postopek imenovanja šefa vojaških obveščevalcev sicer poteka tako, da ministrica izbere kandidata in ga vladi predlaga v imenovanje.

Vedelo se je, da bo Rednak odletel in da Kos ne bo priletel

Obrambna ministrica je zamenjavo na vrhu OVS napovedala 6. maja na parlamentarnem zaslišanju, na katerem sta jo dva opozicijska poslanca, Matej Tonin (NSi) in Peter Vilfan (Zavezništvo AB), spraševala o aferi OVS in o odstavitvi Rednaka.

Katičeva je dejala, da je na podlagi razpoložljivih dokumentov in pravnih mnenj presodila, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je njen predhodnik Janko Veber z naročilom vojaškim obveščevalcem, naj analizirajo privatizacijo Telekoma Slovenije, ravnal nezakonito. Po drugi strani pa OVS ni opravila svojega dela.

"To, kar je pravnikom manjkalo pri obrazložitvi, bi morala jasno in nedvoumno pojasniti OVS. Ker tega ni dovolj jasno pojasnila, bom sprejela odstop direktorja OVS," je napovedala kot kandidatka za obrambno ministrico.

Katičeva je še zanikala, da bi Rednaka zamenjal njegov namestnik na OVS Damijan Kos. Dejala je namreč, da Kosa ne vidi kot novega direktorja.

Srečno končana kriza koalicije

Kot je znano, se je zaradi afere OVS koalicija znašla v največji krizi do tedaj. Afera je izbruhnila 18. marca po nenapovedanem nadzoru parlamentarnih nadzornikov na čelu s Toninom, ki so OVS obiskali nekaj dni pred tem in iz enega od zapisnikov kolegija generalnega direktorja OVS ugotovili, da je Veber obveščevalcem naročil analizo privatizacije Telekoma Slovenije.

Veber, sicer oster nasprotnik privatizacije, je do parlamentarnega epiloga afere 9. aprila vztrajal, da je ravnal zakonito in v interesu države, trdno za njim pa je stala tudi najmanjša koalicijska stranka SD, iz katere prihaja tudi Katičeva.

Po odstavitvi Vebra, ki jo je predlagal predsednik vlade Miro Cerar, je predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan umiril žogico in napovedal, da bo SD ostala v vladi.

Ne spreglejte