Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2009,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 12. 2009, 14.53

8 let

SV bo prevzela urjenje bataljona afganistanske vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na današnji seji sprejela sklep, na podlagi katerega bo Slovenska vojska v Afganistanu prevzela urjenje bataljona afganistanske vojske v okviru t.i. skupine za mentorstvo in povezave (OMLT).

Prevzem vodenja OMLT vlada načrtuje za prihodnjo jesen. Prevzem vodenja OMLT je na podlagi današnjega sklepa vlade načrtovan za obdobje najmanj štirih rotacij skupine inštruktorjev mentorjev, rotacije civilnih funkcionalnih strokovnjakov pa naj bi se začele februarja prihodnje leto. Na samo število vojakov v Afganistanu naj ta odločitev ne bi vplivala. V tej skupini naj bi bilo tako okoli 90 slovenskih vojakov, urili pa bi bataljon afganistanske vojske, ki šteje okoli 500 do 600 vojakov. Gre za sistem mentoriranja Gre za pomoč pri urjenju vojakov oz. enote in za sistem mentoriranja, ko Natovi vojaški inštruktorji svetujejo in pomagajo častnikom afganistanske vojske pri sprejemanju odločitev in poveljevanju.

Namen te spremembe je predvsem v tem, da bi tudi Slovenija pomagala pri urjenju afganistanskih varnostnih sil, da bodo čim prej sposobne same prevzeti odgovornost za varnostne razmere v državi. Prav tako to pomeni, da slovenski vojaki v okviru mednarodnih sil Isaf ne bodo več razpršeni, ampak bi delovali bolj enotno in samostojno, torej pod lastnim poveljstvom.

Vojaki bodo sodelovali v vseh fazah urjenja Po drugi strani bo to pomenilo tudi, da bodo morali slovenski vojaki sodelovati v vseh fazah urjenja afganistanske vojske. To pomeni, da bodo morali z enoto tudi na teren, izven vojašnice, česar doslej niso počeli. Toda kot ocenjujejo tudi v Slovenski vojski, se ogroženost s tem ne bo bistveno spremenila; že sedaj namreč vsak izhod iz baze pomeni potencialen stik z nasprotnikom. Nikakor pa to ne pomeni, da odhajajo "v prve bojne vrste" in da bodo sodelovali v bojnih operacijah, zatrjujejo.

Po današnji odločitvi vlade za prevzem lastnega OMLT bodo v Slovenski vojski stekle priprave in usposabljanja, ki naj bi trajali približno pol leta.

Ne spreglejte