Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Natisni članek

Bled Murska Sobota Koper Portorož Piran Kočevje Slovenj Gradec 2011 Novo mesto Kranj Celje Maribor Ljubljana praznična okrasitev december božič novo leto

Petek, 24. 11. 2017, 16.11

6 let, 5 mesecev

Katere slovenske občine se bodo letos odpovedale ognjemetu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Ognjemet Ljubljana | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Že konec tega tedna bodo ponekod po Sloveniji prižigali praznične luči, pomemben del decembrskega predprazničnega okrasja. V Ljubljani se bo to zgodilo konec prihodnjega tedna, prav v glavnem mestu pa bo okrasje tudi najrazkošnejše. Preverili smo, koliko denarja so v največjih občinah namenile za božično-novoletno vzdušje, pa tudi, kje bodo vstop v leto 2018 pospremili z ognjemeti.

V Ljubljani nam natančne številke niso hoteli izdati, razkrili jo bodo prihodnji teden na novinarski konferenci. Namignili so, da bo ta približno taka, kot je bila v preteklih letih. Lani so za okrasitev Ljubljane zapravili 220 tisoč evrov, a vsako leto je pri okraševanju kakšna nadgradnja, zato v tem trenutku še niso mogli postreči s povsem točnimi vsotami.

Kljub nedavnemu Arsovemu pozivu vsem 212 slovenskim občinam, naj letos opustijo ognjemete, saj ti "zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal v zraku", se v Ljubljani temu ne bodo odpovedali.

Rakete iz biorazgradljivih materialov

"Vpliv uporabljene pirotehnike vključno z novoletnim ognjemetom na onesnaženost zraka z delci se kaže v kratkotrajni povišani urni vrednosti delcev, ki se lahko (ali pa ne, odvisno od vremenskih razmer) pojavi v prvi jutranji uri novega leta. Menimo, da novoletni ognjemet razen kratkotrajno povišane urne vrednosti delcev ne vpliva bistveno na raven dnevne in mesečne onesnaženosti zraka. Ognjemet tudi letos bo. Rakete bodo, tako kot v preteklih letih, iz biorazgradljivih materialov in izdelane v skladu z veljavno okoljsko zakonodajo Evropske unije," so nam pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Ognjemet v Ljubljani tudi letos bo. | Foto: Bor Slana Ognjemet v Ljubljani tudi letos bo. Foto: Bor Slana

V Mariboru za praznične dogodke skoraj 400 tisoč evrov

V Mariboru, kjer bodo praznično okrasje prižgali danes, se je mestna občina že pred leti odpovedala ognjemetu, a to ne pomeni, da ga ni bilo. Zadnji dve leti je maribosrki novoletni ognjemet namreč organiziralo zasebno podjetje in stroškov z njim občina ni imela. "S tem, ali se bodo za to odločili tudi letos, nismo seznanjeni," so nam sporočili z Mestne občine Maribor (MOM).

Sicer pa je MOM za praznično okrasitev namenila približno 90 tisoč evrov, so nam še odgovorili. Pojasnili so, da je k temu treba prišteti še vložek Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, ki je v "Čarobni december" vložilo dobrih 180 tisoč evrov, pa tudi delež javnega podjetja NIPA, ki bo skrbelo za gostinsko in glasbeno ponudbo na Trgu Leona Štuklja in za to namenilo 110 tisoč evrov.

V Celju okolje postavili pred eksplozivno zabavo 

V Celju se bo sklop prireditev Pravljičnega Celja s prižigom luči in koncertom uradno začel v soboto, 2. decembra, na Glavnem trgu. Decembra tudi v tretjem največjem slovenskem mestu pripravljajo številne prireditve, v središču mesta božično-novoletni sejem, za okrasitev in praznično razsvetljavo mesta so namenili "približno 80 tisoč evrov, kar je primerljivo s stroški preteklih let".

Mestna občina Maribor bo za praznično okrasitev namenila približno 90 tisoč evrov. | Foto: STA , Mestna občina Maribor bo za praznično okrasitev namenila približno 90 tisoč evrov. Foto: STA ,

V Celju novoletnega ognjemeta ne bo, saj se "tako kot že lansko leto Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, organizatorja tradicionalnega silvestrovanja na prostem, zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke ozaveščenosti odpovedujeta razkošnemu ognjemetu". Okoljsko ozaveščenost poskušajo krepiti tudi pri razsvetljavi. "Prizadevamo si, da bi bila praznična okrasitev energetsko čim bolj učinkovita, zato dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo s svetlobnimi LED-lučkami, ki porabijo manj električne energije," so nam povedali.

Ob 80 tisoč evrih za osvetlitev in okrasitev mesta bodo k programskim stroškom (ti vključujejo tudi silvestrovanje na prostem) prispevali 30 tisoč evrov občinskih sredstev, za program otrokom namenjene Pravljične dežele pa še 16.200 evrov. Skupaj torej 126.200 evrov.

V Kranju so se pridružili pobudi agencije za okolje

V Kranju ocenjujejo, da bodo stroški okrasitve središča mesta, vključno s stroški za osvetlitev "v približno enakem okviru kot lani, to je okoli 80 tisoč evrov". Gorenjci so se odzvali pozivu Arsa in se odpovedali ognjemetu: "V novo leto pa bomo stopili s Pop Designom na Glavnem trgu in zvoki dunajskega valčka pod padajočimi konfeti (papirnatimi in razgradljivimi). To bo namesto ognjemeta, s čimer se na Mestni občini Kranj pridružujemo pobudi agencije za okolje in se ubranimo pred onesnaževanjem zraka s trdimi delci, kar je temna stran ognjemetov."

Snežna promenada na Bledu | Foto: Turizem Bled Snežna promenada na Bledu Foto: Turizem Bled

Z Bleda so nam sporočili: "Ognjemet bo." Kupili bodo za 15 tisoč evrov novih lučk, 25 tisoč evrov jih bo stalo nameščanje in pospravljanje lučk, za ognjemet pa so rezervirali 4.000 evrov.

Na Obali se ne pustijo motiti

Veselo in glasno bo tudi na Obali. S koprske občine so nas obvestili, da bodo za Magični december namenili dobrih 150 tisoč evrov, "kar zajema celotno novoletno okrasitev, postavitev drsališča na osrednjem mestnem trgu in sredstva, namenjena za decembrski program ter sofinanciranje prireditev pod skupnim imenom Magični december". Glede ognjemeta niso povedali nič, a tam ta tradicionalno je, če ga le ne prepreči burja.

Občina Piran bo za novoletno okrasitev namenila 45 tisoč evrov, novoletni ognjemet v Portorožu tradicionalno prirejajo šele 1. januarja zvečer in tudi tokrat bo tako. "Strošek ognjemeta je 5.500 evrov," so nam povedali na piranski občini.

Če ni burje, ognjemet v Kopru ponavadi je. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Če ni burje, ognjemet v Kopru ponavadi je. Foto: Siol.net/ A. P. K.

V Novem mestu varčni, v Slovenj Gradcu "že desetletje brez ognjemeta"

Veliko bolj varčni bodo v Novem mestu. Organizatorja predprazničnih dogodkov, Zavod Novo mesto, bo "letošnja novoletna razsvetljava stala približno deset tisoč, kar vključuje priklop luči in nabavo novih svetlobnih okraskov". Ognjemeta v Novem mestu že več let ne pripravljajo. Brez ognjemeta že "desetletje ali več" shajajo v Slovenj Gradcu, kjer občina za okrasitev "mestnega jedra ter jeder oziroma centrov vaških skupnosti namenja skupno 15 tisoč evrov".

Tudi v Kočevju ne bodo obremenjevali okolja

Občina Kočevje je za okrasitev "letos namenila okrog 9.200 evrov (z DDV)". Ognjemeta ob vstopu v 2018 tam tudi letos ne bo, "saj sledimo priporočilom ministrstva in s tem ne obremenjujemo našega okolja". V Murski Soboti bo drugače. "V okviru silvestrovanja na prostem bo izveden tudi novoletni ognjemet, in sicer v predvidenem času trajanja dobrih pet minut in v vrednosti 2.000,00 evra bruto," so nam povedali, stroški namestitve praznične okrasitve in postavitve pravljične dežele pa jih bodo stali 25.687 evrov.

Velenjska občina bo letos za praznično razsvetljavo namenila približno 40 tisoč evrov. Mesto bo okrašeno v podobnem obsegu kot v preteklih letih. Okrasili bodo središče mesta, promenado, Kardeljev trg in Staro Velenje, drevesa ob Šaleški cesti, krožišča pod skakalnico in pri Sončnem parku ter Šaleški grad.

Novoletno jelko na Titovem trgu bo krasilo več kot 20 tisoč lučk, Velenje pa bo 150 tisoč lučk razsvetljevalo vse do 14. januarja. STA

Ne spreglejte