Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
11.01

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rojstvo pomoč otrok starši občine

Petek, 6. 9. 2013, 11.01

5 let, 8 mesecev

Katere občine ob rojstvu otroka najbolj pomagajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Denarna pomoč ob rojstvu otroka se v Sloveniji razlikuje od občine do občine. Medtem ko nekateri občani prejmejo le kakšno simbolično darilo, drugi dobijo tudi po 1000 evrov.

Republika Slovenija staršem ob rojstvu otroka nudi enkratno denarno pomoč, namenjeno nakupu opreme za novorojenca. Ta znaša dobrih 280 evrov, znesek pa se dvakrat letno usklajuje z inflacijo, je navedeno na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Namesto denarja lahko v enaki vrednosti izberejo tudi opremo za novorojenca v obliki paketa.

Pomoč države le socialno šibkejšim A ta pomoč pripada le tistim staršem, ki ne presegajo za to določenega cenzusa, ki je 64 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oziroma 631,93 evra na družinskega člana. Pravico uveljavljata mati ali oče na krajevnem centru za socialno delo, in sicer 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najpozneje 60 dni po rojstvu otroka.

Pomoč ob rojstvu otroka nudijo tudi nekatere občine, znesek pa se od občine do občine zelo razlikuje, saj ni enotnega pravila.

Najbolj radodarni občini Komen in Moravske Toplice Najvišji znesek, ki ga je za novorojenca možno dobiti, je 1000 evrov, nakazujeta pa ga občini Komen in Moravske Toplice. Staršem, ki rodijo v teh dveh občinah, zagotovo zavidajo občani Domžal, Iga, Lendave, Lovrenca na Pohorju (v tej občini sicer mame ob materinskem dnevu prejmejo 80 evrov), Mirne Peči, Moravč, Murske Sobote, Razkrižja, Škocjana in Zavrča, kjer razen kakšnih simboličnih daril za novorojenca ne dobijo nič. V Ljubljani medtem takšno denarno pomoč prejmejo le socialno najbolj ogrožene družine, ki jim nakažejo 380 evrov.

Sicer je večina slovenskih občin naklonjena pomoči staršem ob pridobitvi novega družinskega člana, večinoma pa se znesek pomoči giblje med 100 in 200 evri. Zneske višje od 400 evrov poleg že omenjenih nakazujejo v Ajdovščini in Borovnici 400 evrov, na Bledu, Jezerskem, v Novi Gorici in Velikih Laščah 500 evrov ter v Osilnici 600 evrov.

Višji znesek za drugega, tretjega in vsakega nadaljnjega otroka Ponekod se zneski z vsakim nadaljnjim otrokom zvišajo. Do številčnejših družin so najbolj radodarni na Jezerskem, kjer že za prvega otroka starši prejmejo 500 evrov, za vsakega naslednjega pa se ta znesek poviša za 100 evrov. Najvišje zneske za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka nakazujejo v Sežani, Središču ob Dravi in Žirovnici, in sicer po 500 evrov za tretjega otroka, nekaj manj, 440 evrov, pa v Divači. V drugih občinah se večinoma zneski povečujejo za približno 50 evrov in tako za tretjega otroka znesek znaša med 200 in 300 evri.

Poleg že omenjenih znesek ob drugem, tretjem in vsakem nadaljnjem otroku zvišujejo občine Benedikt, Bloke, Bohinj, Celje, Divača, Dobrna, Dornava, Gorišnica, Gornji Grad, Hodoš, Kidričevo, Kuzma, Laško, Ljubno, Ljutomer, Majšperk, Makole, Mežica, Miren – Kostanjevica, Ormož, Podvelka, Poljčane, Postojna, Prevalje, Puconci, Rače-Fram, Radeče, Radovljica, Slovenska Bistrica, Sodražica, Straža, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Tabor, Tišina, Vransko, Zreče, Žalec, Žužemberk.

V Dravogradu, Mežici, Podvelki, Prevaljah in Vodicah se znesek zviša tudi ob rojstvu dvojčkov, trojčkov …

Pomoč v obliki vrednostnega bona Da bi bil denar, ki je namenjen za pomoč ob rojstvu otroka, res porabljen za ta namen, v nekaterih občinah staršem poklonijo vrednostni bon, unovčljiv v s strani občine izbrani trgovini z otroško opremo in igračami. Takšne bone podeljujejo občine Cankova, Prebold, Radovljica, Sevnica, Trnovska vas in Videm, medtem ko imajo občani Bleda in Gorij možnost izbire med denarjem in bonom, a ima bon višjo vrednost. V Trbovljah prejmejo paket v vrednosti 60 evrov.

Nagrade ob rojstvu otroka podeljuje tudi Poštna banka Slovenije (PBS), a le v občinah, kjer ima sklenjeno sodelovanje. PBS namreč omogoča staršem, da otrokom odprejo hranilno knjižico, na katero poleg enkratnega denarnega prispevka prejmejo še dodatnih 30 evrov s strani banke. Takšno sodelovanje imajo sklenjene občine Cerklje na Gorenjskem, Duplek, Gornja Radgona, Gorje, Grad, Horjul, Lenart, Mokronog – Trebelno, Odranci, Podvelka, Renče – Vogrsko, Ruše, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šentilj.

Novega občana občine obdarujejo tudi z voščilnicami in simboličnimi darili v obliki knjig in copatkov. Kot posebnost velja omeniti sadiko drevesa, ki jo prejmejo novorojenci občine Kozje.

Ne spreglejte