Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
17.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Karl Erjavec Danilo Türk OZN

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 17.25

6 let, 7 mesecev

Karl Erjavec je jezen na evropskega diplomata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Erjavec

Zunanji minister Karl Erjavec je danes izrazil nezadovoljstvo, ker je veleposlanik Evropske unije v ZDA David O'Sullivan prejšnji teden javno prek Twitterja podprl kandidaturo aktualne evropske komisarke, Bolgarke Kristaline Georgieve, za generalno sekretarko Združenih narodov. Iz EU prihaja pet kandidatov, je opozoril Erjavec.

Bolgarija je prejšnjo sredo sporočila, da kot kandidatke za generalno sekretarko ZN ne podpira več generalne direktorice Unesca Irine Bokove, ki se na dozdajšnjih poskusnih glasovanjih v Varnostnem svetu ZN nikoli ni odrezala ravno dobro, temveč evropsko komisarko za proračun Kristalino Georgievo.

Zatem pa je veleposlanik David O'Sullivan na Twitterju v objavi na njeno sporočilo o kandidaturi zapisal, da je "vesel ob njeni kandidaturi" in da bo "izjemna #UNSG", torej generalna sekretarka ZN.

Slovenski zunanji minister je presenečen

Erjavec je na vprašanje STA izpostavil, da se za ta položaj poteguje pet kandidatov iz članic EU, med njimi tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Poudaril je, da "EU nima niti pristojnosti, niti skupnega stališča glede tega vprašanja". "Izjave in ocene funkcionarjev EU glede kandidatov za novega generalnega sekretarja OZN so neprimerne in nas presenečajo," je poudaril minister v svojem odzivu.

Veleposlanik je svoj tvit že zbrisal

O'Sullivan je svoj tvit že izbrisal. Ali bo Slovenija zaradi njegovega spodrsljaja tudi kako ukrepala v Bruslju, na zunanjem ministrstvu še niso odgovorili.

Za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov se poteguje pet kandidatov iz članic EU, med njimi tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. | Foto: Ana Kovač Za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov se poteguje pet kandidatov iz članic EU, med njimi tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk. Foto: Ana Kovač

Neformalna kandidatka EU

Pobudo za kandidaturo Georgieve naj bi po navedbah medijev dale nekatere manjše države "nove Evrope", za katerimi naj bi stala Nemčija, in naj bi zdaj veljala za "neformalno kandidatko EU".

V sredo prvič glasovanje z barvnimi glasovnicami

VS ZN bo v sredo prvič glasoval z barvnimi glasovnicami in tako bo malce bolj jasno, kdo od kandidatov morda nima podpore katere izmed petih stalnih članic VS ZN in se zaletava v neprebojen zid veta. Najbolje se je do zdaj odrezal nekdanji portugalski premier Antonio Guterres.

Ne spreglejte