SiolNET. Novice Slovenija
6,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Izid knjige Benedikt XVI. - Zadnji pogovori

Kardinal Rode: Papež Benedikt XVI. bo svetnik

6,88

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Knjiga pogovorov nemškega novinarja Petra Seewalda s papežem Benediktom XVI., ki so jo nekateri pompozno napovedovali, češ da bo razkrinkala, zakaj je papež Benedikt v resnici odstopil, je danes izšla tudi v slovenščini. Kardinal Franc Rode napoveduje, da bo papež Benedikt zaradi svoje jasne, racionalne in globoke teološke misli nekoč cerkveni učitelj.

Na predstavitvi knjige Benedikt XVI. - Zadnji pogovori, ki je danes izšla pri založbi Družina (istočasno kot v izvirniku), je kardinal Rode papeža Benedikta, s katerim se redno srečuje, predstavil kot izjemno mehkega človeka, a jasnega v teoloških pogledih. "Predvsem je tukaj jasna misel, racionalnost, globoka in utemeljena vera in hkrati lep, tekoč, preprost slog," je o delih kardinala Josepha Razingerja, pozneje papeža Benedikta, povedal Rode.

Kardinal je navedel besede angleškega zgodovinarja Petra Watsona: "Skupaj z Lessingom, Kantom in Beethovnom je Benedikt XVI. zadnji predstavnik nemškega genija." Velika pohvala, je te besede komentiral Rode. "Osebno pa je ta človek neverjetno ponižen, skromen, ljubezniv, predvsem pa obziren," še pravi kardinal.

Čeprav so nekateri napovedovali, da bo knjiga razkrila prave razloge, zakaj je papež Benedikt odstopil, in so pri tem namigovali na gejevski lobi, o tem v knjigi ni govora. Kardinal Rode je dejal, da je razlog odstopa preprosto v tem, da je bil Razinger takrat zelo telesno izčrpan, v Vatikanu pa tudi zelo osamljen, drugi mu po kardinalovih besedah niso pomagali.

Kako se je kardinal Ratzinger udeleževal sej kongregacije za nauk vere, ko je bil njen prefekt

[video: 59911 / ]

 

Zakaj so morali kardinali papeža Frančiška takoj po izvolitvi čakati kar pol ure

[video: 59912 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin