Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
15.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ustavno sodišče Franc Kangler

Petek, 22. 2. 2013, 15.32

8 let, 3 mesece

Kangler pričakuje odstop ali vsaj opravičilo državnih svetnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki mu je ustavno sodišče danes povrnilo mandat državnega svetnika, je takšno odločitev pričakoval.

"Pričakujem in upam, da bo kdo od tistih ultra levičarjev v državnem svetu, ki so neupravičeno zavrnili moj mandat, odstopil ali se mi vsaj javno opravičil," je dejal v odzivu.

"S tem so ponovno dokazali, da imajo v Sloveniji dvojne kriterije ... " Ustavno sodišče je razveljavilo sklep državnih svetnikov, ki mandata Kanglerju na decembrski ustanovni seji niso potrdili. "S tem so (državni svetniki) ponovno dokazali, da imajo v Sloveniji dvojne kriterije, glede na to da še en županski kolega sedi v državnem svetu. Po drugi strani pa sem vesel, da Slovenci še lahko upamo, da imamo pravno državo in pravni red in da ustavno sodišče ne deli Slovencev na leve in desne, na prave in neprave," je še povedal Kangler.

Kangler je s pritožbo na ustavnem sodišču uveljavil pravico do svetniškega mandata, ki so mu jo na ustanovni seji 12. decembra na tajnem glasovanju odrekli državni svetniki. Kangler se je zato pritožil na ustavno sodišče in svetnikom očital, da so odločitev sprejeli brez pravne podlage in arbitrarno. S tem naj bi kršili njegovo pasivno volilno pravico, pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in pravico do enakega varstva pravic.

Kot so na ustavnem sodišču zapisali v obrazložitvi, zavrnitev potrditve mandata izvoljenemu članu državnega sveta dejansko pomeni zavrnitev uradno ugotovljenega volilnega izida. Taka odločitev je glede na zakon o državnem svetu lahko le izid obravnave vložene pritožbe na državni svet, ki je pripeljala do ugotovitve, da je pri izvedbi volitev prišlo do takih nepravilnosti, da ni mogoče priznati sicer ugotovljenega volilnega izida.

Na odločitev ustavnega sodišča se je odzval neodvisni kandidat za župana Maribora Andrej Fištravec. Po njegovem mnenju dejstvo, da Kangler postane državni svetnik, "ni v interesu lokalne skupnosti, ki je Kanglerju jasno in glasno na ulici sporočila, da je 'gotof'". Ob tem je sporočil, da na njegovi spletni strani zbirajo podpise pod peticijo za odstop Kanglerja z mesta državnega svetnika.

Ne spreglejte