Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
16.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

interventni zakon SD

Torek, 15. 10. 2013, 16.19

2 leti, 9 mesecev

Kam bodo šli zbrani dobički prostovoljnih zavarovalnic?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Interventni zdravstveni zakon s prvim dopolnilom: Socialni demokrati predlagajo porabo akumuliranih dobičkov prostovoljnih zavarovalnic le pri premijah zavarovanj.

Andreja Črnak Meglič nam je pojasnila, da sicer na vladi potrjen interventni zdravstveni zakon ureja stanje za naprej, za nazaj pa ne. Zatrjuje, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje sestavni del javnega zdravstvenega sistema, zato Socialni demokrati (SD) predlagajo, da se denar zavarovancev, od leta 2006 se ga je nabralo okoli 30 milijonov, porabi izključno za dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma za to, da zavarovalnice predvidijo, na kakšen način bi v sklopu premije v roku šestih mesecev te presežke poračunale.

Črnak Megličeva je pojasnila, da sledijo še usklajevanja v koaliciji, saj je bilo v luči drugih težav to vprašanje prezrto, ne vidi pa nobenega argumenta, da dopolnilo ne bi bilo sprejeto.

Interventni zdravstveni zakon bo državni zbor obravnaval na redni oktobrski seji.

Opomin zaradi kršitve Evropska komisija je Sloveniji poslala uradni opomin z očitkom, da krši svoboščine prostega pretoka kapitala s tem, ko določa, da je treba polovico pozitivnega izida iz dopolnilnega zavarovanja nameniti za izvajanje dopolnilnega zavarovanja in da se sredstva iz poslovanja dopolnilnega zavarovanja uporabijo le za izvajanje tega zavarovanja.

Na vladi potrjen interventni zdravstveni zakon to določilo ukinja in določa, da se rezerve, oblikovane na podlagi preteklih pozitivnih izidov iz dopolnilnega zavarovanja, prenese v postavke kapitala zavarovalnic, ki povečujejo kapitalsko ustreznost zavarovalnic. Minister za zdravje Tomaž Gantar zatrjuje, da gre le za začasno ureditev.

Prostovoljno zavarovanje od leta 1993 Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji uvedeno od leta 1993, ko ga je izvajal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pozneje je bilo zaradi nejasnosti med javnim in zasebnim denarjem z zakonom prepovedano, da bi javni zavod izvajal tovrstno dejavnost.

Danes dopolnilno zavarovanje ponujajo tri komercialne zavarovalnice.

Ne spreglejte