Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
17. 9. 2015,
14.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

mednarodna zaščita azil begunci

Četrtek, 17. 9. 2015, 14.53

8 let, 5 mesecev

Kam bodo nastanjeni begunci, ki ne bodo želeli zaprositi za azil (foto)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Center za tujce v Postojni je namenjen beguncem, ki potujejo brez dokumentov in ne želijo zaprositi za mednarodno zaščito, policija pa jih ne more takoj odstraniti iz države.

Ker zaradi begunske krize v Sloveniji pričakujemo večji val beguncev, so v Centru za tujce dodatno povečali kapacitete. Ta trenutek lahko sprejmejo do 300 beguncev, vse je pripravljeno za sprejetje dodatnih sto oseb.

Trenutno je v njem nastanjenih 26 oseb, tudi skupina 14 sirskih beguncev. Preostali prihajajo iz Somalije, Maroka, Alžirije, Bosne in Hercegovine in Brazilije. Letos se je v njem zvrstilo že več kot 300 oseb, ki so tam ostale povprečno 17 dni. Tujci so lahko v centru, kjer je gibanje omejeno, nastanjeni do šest mesecev. Zanje poleg policistov skrbijo tudi socialni delavci ter zdravstveno in logistično osebje – skupaj okoli 50 delavcev.

Sirske begunce so, kot veleva bilateralni sporazum z Madžarsko, včeraj prepeljali na mejo z Madžarsko, a jih tamkajšnje oblasti kljub dogovoru niso želele sprejeti. Vrnili so jih v postojnski center v neposredni bližini Postojnske jame.

V centru so nastanjeni tujci, ki so na podlagi izdane policijske odločbe v postopku vračanja drugi državi. Preostale begunce, ki bodo v prihodnjih dneh vstopili v državo, bodo namestili v sprejemne centre za migrante.

"Begunci se lahko tudi sami vključijo v projekt prostovoljnega vračanja. Ko ugotovimo identiteto tujca in pridobimo dokumente, ga pospremimo do državne meje, od koder z redno linijo – letalsko, železniško ali avtobusno – zapusti državo. S tem je postopek za nas končan," je povedal vodja Centra za tujce Jože Konec.

Tujcev nikoli ne silijo v oddajo prošenj za mednarodno zaščito oziroma azil, jih pa s to možnostjo vedno seznanijo.

Kot je še povedal vodja centra, je 90 odstotkov ekonomskih migrantov, okoli deset odstotkov pa je tudi takšnih, ki zlorabljajo postopke in imajo celo kriminalno preteklost.

35-letni ekonomist je dejal, da je konec avgusta brez družine zbežal iz Sirije in po dveh tednih poti končal v postojnskem centru. V Siriji ga čakajo žena in dva otroka. Tudi njih želi čim prej spraviti z vojnega območja, kjer je stanje po njegovih besedah izjemno nevarno. Z njimi se po telefonu pogovarja dvakrat na teden.

Za pot iz Sirije je porabil štiri tisoč dolarjev (3.650 evrov), želi pa si v Avstrijo ali Nemčijo, kjer ima prijatelje. V Sloveniji ne želi ostati, saj se, ker države ne pozna, ne počuti varno. Razočaran je tudi nad centrom za tujce, kjer prebiva že osmi dan. Označil ga je za zapor, saj ima izhod na ograjeno dvorišče omejeno na 15 minut dnevno. Danes je vložil prošnjo za mednarodni azil, a kje in kako se bo njegova pot končala, ne ve. Zagotovo pa si ne želi vrnitve na Madžarsko, kjer ga čaka zapor. Za nadaljevanje poti proti severu ima v žepu še tisoč dolarjev (900 evrov). Za vsak dan, preživet v postojnskem centru, odšteje 20 evrov.

Ker večina stanovalcev tega denarja nima, so stroški njihovega bivanja breme proračuna.

Ne spreglejte