Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OECD Slovenija Miro Cerar

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 11.24

8 let

Kakšno usodo Sloveniji napoveduje Mehičan Gurria (video)

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nižji davki za tiste z najvišjimi zaslužki, uvedba nepremičninskega davka, višja upokojitvena starost ter privatizacija podjetij in bank. To so nekatere od reform, ki jih Sloveniji predlaga OECD.

V Sloveniji je na obisku generalni sekretar OECD, Mehičan Angel Gurria, ki bo slovenskemu političnemu vrhu predstavil najnovejšo gospodarsko napoved organizacije za Slovenijo – Ekonomski pregled za Slovenijo 2015. Gurria se je med drugim srečal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom države Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Milanom Brglezom in številnimi ministri, med drugim tudi s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem.

OECD popravil napoved za letos navzgor, za prihodnje leto pa navzdol V napovedi, poimenovani Vrnitev k močnejši rasti (Return to stronger growth), OECD Sloveniji za letos napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast (novembra lani je napovedoval 1,4-odstotno), za prihodnje leto pa 1,9-odstotno (novembra lani je bil bolj optimističen, saj je napovedal 2,2-odstotno rast). V pregledu OECD med drugim piše, da gre Sloveniji glede na kazalnik blaginje dobro, a so potrebne reforme, saj ima naša država še vedno visoko dolgotrajno brezposelnost (narašča zlasti med mladimi) in hitro rastoč javni dolg. Prav tako je okrevanje počasno, in sicer tudi zaradi padanja bančnega kreditiranja zasebnega sektorja. Veliko podjetij je prezadolženih, prav tako Sloveniji manjka strategija za zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju in mase plač.

Priporočila OECD Ukrepi, ki jih priporoča OECD, so med drugim:

- zmanjšati hitro rastoči javni dolg, zlasti zaradi staranja prebivalstva, - izboljšati poslovno okolje, - okrepiti vlogo DUTB (slabe banke) in zagotoviti njeno neodvisnost, - uravnotežiti javne finance (fiskalno pravilo), - povečati sredstva za aktivno politiko na trgu dela, ciljno usmeriti pomoč brezposelnim, - nadaljevati reformo pokojninskega sistema, - zvišati minimalno starost za upokojitev, pri izračunu pokojnine naj se upoštevajo prispevki, vplačani v celotni delovni dobi, - izboljšati učinkovitost zdravstva, - privatizirati banke in podjetja, ne da bi država obdržala manjšinske deleže za blokiranje odločitev, - znižati najvišjo davčno stopnjo pri dohodnini, - uvesti nepremičninski davek oziroma zvišati davek na nepremičnine, - hitreje pridobivati gradbena dovoljenja in hitreje registrirati nepremičnine, - rast minimalne plače naj bo odvisna od produktivnosti.

Ne spreglejte