SiolNET. Novice Slovenija
4,85

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kakšno "šunko" prodajajo v slovenskih trgovinah?

4,85

termometer

Šunka
Foto: Thinkstock

Kakšno "šunko" lahko kupimo v trgovinah v Sloveniji? S tem vprašanjem so se ukvarjali pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so v analizo vzeli 12 različnih izdelkov. Le eden od njih je dobil oceno dobro.

V raziskavi so vzeli 12 različnih mesnih izdelkov, ki spadajo med pasterizirane mesnine in so pakirane že narezane na rezine. Nobeden od 12 izdelkov ni dobil ocene zelo dobro. Najvišje je bila ocenjena toast šunka Dulano, in sicer dobro.

Sedem pasteriziranih mesnin je bilo ocenjenih s povprečno, štirje pa so bili zaradi previsoke vsebnosti soli in aditivov ocenjeni s pomanjkljivo, so ugotovili pri Zvezi potrošnikov Slovenije.


Slovenski test različnih Nutell: razlike so malenkostne 


Le ena narejena iz celega kosa mesa

Ob tem so v raziskavi ugotovili, da je bil med obravnavanimi pizza in toast šunkami le ena narejena iz celega kosa mesa. Vsi preostali so narejeni iz večjih ali manjših kosov mesa, a le polovica jih ima poleg imena to tudi jasno navedeno. En izdelek, ki je sestavljen iz koščkov mesa, je celo poimenovan kot kuhana šunka, kar je v nasprotju s Pravilnikom

Zato opozarjajo, da pri nakupu ni dovolj le pogled na sprednjo stran embalaže. "Če želimo vedeti, kakšen mesni izdelek kupujemo, pogled na sprednjo stran embalaže izdelkov ne bo dovolj, ampak bo treba prebrati tudi deklaracijo in seznam sestavin," opozarja Nika Kremić iz MIPOR.

Rezine so bile narejene predvsem iz svinjskega mesa, katerega deleže se je gibal med 67 in 95 odstotki, na polovici izdelkov pa razmerje ni bilo navedeno.

Šunka Foto: Potrošnikov ZOOM

Najcenejše tudi najslabše

Čeprav običajno to ni pravilo, se je pokazalo, da so bili najcenejši izdelki tudi najslabše ocenjeni.

Cene pregledanih izdelkov so zelo različne in se gibljejo med 4,93 in 12,8 evra za kilogram. Ugotovili smo, da z nakupom najcenejših izdelkov tokrat dobimo glede na hranilno vrednost najslabše izdelke, torej izdelke, ki vsebujejo najmanj beljakovin, hkrati pa največ maščob in nasičenih maščobnih kislin ter soli.

Priporočila ZPS, kako izbrati pravo šunko:

1. Izberite šunko iz celega kosa mesa in ne tiste, sestavljene iz koščkov mesa.

2. Preverite hranilno tabelo. Izdelek naj vsebuje vsaj 18 g beljakovin na 100 g in čim manj sol, največ 2 g na 100 g.

3. Preberite seznam sestavin. Bodite pozorni na dodatne aditive. Čim krajši je seznam, boljše je!

"Potrošnik lahko prepozna kuhano šunko tako, da preveri, ali se na prerezu res vidijo posamezne mišice ali večji kosi prašičjega stegna, medtem ko se na prerezu izdelka, kot je pizza šunka, vidi, da je izdelek sestavljen iz majhnih (nedefiniranih) koščkov mesa in ne iz celih mišic," je za ZPS dejala Lea Demšar, predstojnica katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na Biotehniški fakulteti.

Katere šunke so vključili v test:

Dulano, Toast šunka (Lidl)

Toast šunka Spar

Toast šunka Hofer

Ave klasik, kuhana šunka

Pikok, premium šunka

Pikok, toast šunka

PIK Vrbovec

Pizza šunka Tuš

Baroni, pizza šunka Lidl

Z'dežele, pizza kraljica

Ave klasika, šunka pizza

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Jes / 14.11.2017. ob 15:19 +3 - 1

  @okdal: Daj nas prosim razsvetli, kdo točno ti je opral možgane. Če bi bil količkaj razgledan, bi vedel, da je človek vsejed. In temu primeren ima tudi prebavni trakt.

  +3 - 1
 • okdal2 / 14.11.2017. ob 17:40 +2 - 2

  Jes,da Kučan,če ti je priimek kaj znan... Ne podtvarjaj drugemu nerazgledanosti,ker iz tebe klije to kar očitaš drugim.Žal !

  +2 - 2
 • Jes / 15.11.2017. ob 16:50 0 0

  @okdal: Blagor ubogim na duhu ...

  0 0
delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin