Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
1. 6. 2014,
21.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

predvolilna kampanja Matej Makarovič Dejan Steinbuch Miha Kovač Miro Kline

Nedelja, 1. 6. 2014, 21.23

8 let

Kakšno poletje nam pripravljajo politiki?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predvolilna kampanja ne bo nič drugačna, kot so bile prejšnje, poslušali bomo vse tisto, česar smo bili vajeni v minulih letih, napoveduje politični analitik Dejan Steinbuch.

Na predčasne volitve gremo poleti, je v nedeljo po razpustu državnega zbora sporočil predsednik republike Borut Pahor.

Vendar datum 13. julij, ki je zapisan v predsednikovem odloku, morda ni dokončen. Stranka Solidarnost namreč napoveduje, da bo s pomočjo državljanske pobude sprožila ustavno presojo termina, ki ga je določil Pahor. Prepričani so, da bi omenjeni datum zaradi pričakovano nizke udeležbe pomenil poseg v ustavno zajamčeno volilno pravico.

Kakor koli bo odločilo ustavno sodišče, v vsakem primeru nas čaka vroče politično poletje, v boj za parlamentarne mandate pa bodo poleg etabliranih strank vstopile tudi na levici vznikle politične novinke.

Kakšno volilno kampanjo lahko pričakujemo? Bo nanjo vplivala pravnomočna sodba v zadevi Patria? Kako se bodo v kampanji znašle novonastale stranke? In najpomembnejše, koga bodo volilci določili za zmagovalca prihajajoče volilne nedelje?

Volilna kampanja se je začela s sodbo Patria in avtobusno revolucijo Publicist in analitik Dejan Steinbuch o volilni kampanji ne govori v prihodnjiku, saj se je, ugotavlja, ta že začela.

"Traja že nekaj tednov, v bistvu od dveh prelomnih dogodkov: pravnomočne obsodbe v zadevi Patria ter Jankovićeve avtobusne revolucije, s katero je zrušil vlado Alenke Bratušek in povzročil tudi razpad levosredinske koalicije," pravi Steinbuch. Sam pričakuje, da se bo kampanja še stopnjevala, "predvsem na tako imenovani levici, kjer prihaja do prvega konkretnega povezovanja med socialnimi demokrati in upokojensko stranko."

Po mnenju Mateja Makaroviča volilna kampanja ne bo bistveno drugačna od dosedanjih, najbolj pa jo bo zaznamovalo to, da bo treba pozornost volivcev pritegniti kljub dopustniškem času. Miro Kline pravi, da politično poletje ne bo pretirano aktivno, ker ni ne denarja ne časa za temeljito pripravo. V kampanji bo veliko napak, zato bo zelo nervozna in razborita. Borba za datum volitev je po njegovem končana in močno v korist obstoječim strankam.

Od domiselnosti novih strank je odvisno, ali bo nastopilo novo poglavje Miha Kovač pa kot eno izmed ključnih izpostavlja vprašanje, ali bodo imele nove stranke dovolj znanja in inovativnosti, da prekinejo praznino, ki je zaznamovala predvolilna soočenja pred zadnjimi volitvami. Pravi, da takrat pri gospodarski in davčni politiki ni bilo resnih razlik med levico in desnico, zato o teh temah resna soočenja niso bila mogoča.

"Zato pričakujem, da bo predvsem od domiselnosti novih strank odvisno, ali nas časa enako prazna kampanja, kot je bila prejšnja, ali pa bomo v slovenski politični zgodovini končno lahko začeli pisati novo poglavje, v katerem bodo Janez Janša in “strici iz ozadja” le nepomembni statisti." Kako bodo k volitvam pristopile nove stranke? Na hitro bodo morale sestavljati kandidatne liste, to pa pomeni precej nejasno in nestabilno strukturo poslancev, za katere ne bo prav jasno, komu in čemu so pravzaprav lojalni in kako se bodo v raznih situacijah obnašali, o pristopu, ki čaka novinke na politični sceni, pravi Makarovič.

Kovač ugotavlja, da je za nove stranke nujno, da med seboj sodelujejo, vendar nikakor ne kot en blok, saj so si precej različne in tudi nagovarjajo različne volivce. "Ker so hkrati nove stranke na levici nastale zaradi preveč neoliberalne drže SD in zaradi arogantnosti njenega bivšega predsednika, je malo verjetno, da bi do združevanja na levici prišlo pred volitvami. Bi bilo pa vsekakor nujno, da dajo te stranke že zdaj vedeti, da se po volitvah vidijo skupaj, sicer bodo njihovi volivci ostali doma."

Kline je prepričan, da bodo nove stranke našle nekakšno obliko sodelovanja, ker so na EU volitvah dobile jasen namig, kaj jih čaka v nasprotnem primeru. "Njihove težave in muke se bodo začele po volitvah, v času oblikovanja nove vlade."

Po drugi strani Makarovič pravi, da nas "zelo verjetno čaka še en mandat z nestablilnimi političnimi strankami, predvsem na tako imenovani levici." Medtem ko Steinbuch ocenjuje, da stranke, ki so nastale iz vstajniškega gibanja, nimajo nobenih možnosti za vstop v parlament. "V parlament se bo verjetno prebilo Zavezništvo Alenke Bratušek, ki je v bistvu pozitiv razcepljene Pozitivne Slovenije, obsojene na počasen zaton skupaj s svojim, na levici osovraženim predsednikom."

Vsebinska kampanja – da ali ne? Steinbuch pričakuje, da bomo v prihodnjih tednih namesto vsebinske kampanje "poslušali vse tisto, česar smo (bili) vajeni v zadnjih mesecih in letih. Nobene spremembe na bolje, skratka. Obstoječi volilni sistem bo poskrbel, da se bo Slovenija še naprej utapljala v politični greznici."

Malo verjetnosti za vsebinsko kampanjo vidita tudi Makarovič in Kline. "Velika večina strank, predvsem tistih novih, je sestavljena skupaj tako na hitro, da ne bodo mogle oblikovati konkretnih programov. Za vsebinsko kampanjo žal ni dovolj, da ima izoblikovan program le ena ali dve stranki", pravi prvi. Kline pa meni, nobena stranka nima časa za resnično vsebinsko priprave kampanje. "Usmerjena bo torej na iskanje napak nasprotnikov. Ne same stranke, temveč predvsem na bolj izpostavljene posameznike. Torej že videno na zadnjih EU volitvah."

Po navedbah Kovača pa je to, ali bo kampanja postregla z vsebino, odvisno od dogajanja na levici, kjer se je pri SD tako imenovana tretja pot po vzoru britanskih laburistov izpela. "Na levici je zato tudi pri nas nastal prazen prostor, ki sta ga začela zapolnjevati Solidarnost in IDS. Če jima bo uspelo narediti celovit levi program in ga tudi jasno artikulirati, bodo s tem v drugačno obnašanje in v bolj vsebinsko držo prisili tudi ostale leve, desne in sredinske stranke."

Vpliv Patrie na volitve Lahko afera Patria vpliva izid volitev?

Kovač predvideva, da bo Patria posegla v volitve predvsem, če bo ustavno sodišče razveljavilo sodbo in oprostilo obtožence. "Taka odločitev bi namreč skoraj zagotovo mobilizirala leve in sredinske volivce, da bi protestno prišli na volišča in podprli predvsem “nedesne” stranke." Če bo sodba vzdržala in na levici in sredini ne bo mobilizacije volivcev, Kovač pričakuje podoben izid kot na majskih evropskih volitvah.

Makarovič pravi, da učinka odločitev slovenskih sodišč v zadevi Patria ne bi precenjeval, saj je zaupanje vanje nizko. Ni prepričan, da se bo epilog zadeve zgodil do julijskih volitev. Zato ga ne bi presenetilo, če bo primer končal na evropskem sodišču za človekove pravice.

Je Patria že zgodovina? Drugače o Patrii razmišlja Steinbuch, zadeva bo po njegovem mnenju namreč še naprej puščala pečat v volilni kampanji. Steinbuch sicer odhodu Janše na prestajanje zaporne kazni pred 13. julijem pripisuje, da bo ta dodatno mobiliziral volilno telo SDS.

"Vpliv afere, poimenovane Patria, bo tako velik, kot bo intenzivno spotikanje ob njo z ene, druge ali tretje strani. Sama po sebi je za državljane že zgodovina. Spremeni jo lahko zgolj odkritje kakšnega dramatično novega dokumenta in drugačnega uvida v potek dogodkov," pa razmišlja Kline.

Zmagovalec? Steinbuch na volitvah z verjetnostjo napoveduje zmago SDS, ki lahko računa na 25- do 30-odstotno podporo.

"Če bi izhajali iz anketnih napovedi, bo relativni zmagovalec še najbolj verjetno SDS. Vendar pa bodo vse tako imenovane leve stranke, od Cerarjeve do tistih najbolj skrajno levih, verjetno sledile dosedanji izključevalni politiki in bodo z SDS zavrnili koalicijo. Zato utegne biti sestavljanje vlade spet precejšen izziv," pravi Makarovič.

Javnomnenjskih raziskav za zdaj ni, zato bi bilo napovedovanje zavajanje volivcev, napoved na osnovi rezultata volitev v EU parlament pa tudi ni preveč zanesljiva, pravi Kline. Ocenjuje, da je levica doživela dokončno streznitev, posledica te je močan zagon v smeri prestrukturiranja sil znotraj in med strankami ter gibanji. "Vprašanje je le kako se bodo na te spremembe odzvali volivci v vročici vročih poletnih dni. Desni pol je zadovoljen s svojimi rezultati in mirno čaka na srečni trinajsti julij."

Kovač pa odgovarja: "Če bo levici uspelo preseči brezvsebinsko in arogantno držo, ki jo je imela SD zadnjih nekaj let, in če bo sodba proti Janši padla, bo premočno zmagala levica. V nasprotnem primeru pričakujem podoben izid kot na evropskih volitvah."

Povezali se bodo, da se Janša ne vrne na oblast Boj za drugo mesto in s tem glavno vlogo v koaliciji bo hud, ocenjuje Steinbuch. Po njegovem bosta imeli povezani SD in Desus močno konkurenco v Igorju Šoltesu in Miru Cerarju.

"Je pa ne glede na rezultat volitev že zdaj jasno, da bomo dobili povolilno koalicijo, ki bo neke vrste "anti-janša". Četudi bi SDS dosegla daleč najboljši rezultat, se bodo ostale stranke - NSi in SLS bosta previdno taktizirali - povezale samo zato, da se Janša ne vrne nazaj na oblast."

Ne spreglejte