SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najnovejša dognanja o kakovosti zraka zbrana v študiji o virih črnega ogljika v Ljubljani

Kakovost zraka v Ljubljani je slaba. Lahko pa bi bila še slabša.

1,43

termometer

Predstavitev študije o virih črnega ogljika
Foto: STA

Eno izmed prizadevanj za boljši zrak v Ljubljani je nova študija o koncentracijah dušikovega dioksida in črnega ogljika v Ljubljani, njene ugotovitve so predstavili danes. Čeprav avtorji potrjujejo že znano dejstvo, da je kakovost zraka v glavnem mestu slaba, stanje tudi zaradi angažmaja mestne občine naj ne bi bilo tako skrb zbujajoče.

Študija Nitrogen Dioxide and Black Carbon Concentrations in Ljubljana, pod katero se podpisujejo Matej Ogrin, Katja Vintar Mally, Anton Planinšek, Asta Gregorič, Luka Drinovec in Griša Močnik, obravnava problematiko onesnaženosti zraka z vidika vpliva različnih virov na kakovost zraka. Avtorji so z raziskavo meritev koncentracij dušikovega dioksida in črnega ogljika v Ljubljani prikazali vpliv ustroja mest na širjenje in pojavljanje onesnaženega zraka.

"Ljubljanska kotlina se spopada z razmeroma zelo onesnaženim zrakom"

Knjiga ponuja tudi izhodišča, ki bi jih bilo treba upoštevati tako pri načrtovanju razvoja mest kot pri oblikovanju prometnih politik. Njeno izdajo so podprli Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Mestna občina Ljubljana (MOL), podjetje Aerosol in Univerza v Ljubljani.

Kot je na današnji predstavitvi v Ljubljani pojasnil eden izmed avtorjev, Luka Drinovec iz podjetja Aerosol, so, da bi raziskali vire črnega ogljika v Ljubljanski kotlini, izvedli več merilnih kampanj. Pojasnil je, da črni ogljik oziroma saje v zraku nastajajo pri nepopolnem izgorevanju, povzročajo pa globalno segrevanje ozračja in negativno vplivajo na zdravje ljudi. "Ljubljanska kotlina se spopada z razmeroma zelo onesnaženim zrakom," je opozoril.

Črni ogljik oziroma saje v zraku nastajajo pri nepopolnem izgorevanju, povzročajo pa globalno segrevanje ozračja in negativno vplivajo na zdravje ljudi, piše v študiji. Črni ogljik oziroma saje v zraku nastajajo pri nepopolnem izgorevanju, povzročajo pa globalno segrevanje ozračja in negativno vplivajo na zdravje ljudi, piše v študiji. Foto: STA

Največji vpliv ima meteorologija

Višje koncentracije črnega ogljika so prisotne pozimi. Največ k temu pripomorejo kurjenje biomase in dizelski izpuhi oziroma promet, je pojasnil Drinovec, a poudaril, da je velik vzrok onesnaženosti tudi lega Ljubljane. Zaradi zaprtosti v zatišno kotlino se tudi Ljubljančani po njegovih trditvah spopadajo s slabšim zrakom kot na primer Parižani. "Onesnaževanje v Ljubljani ni toliko posledica slabih kurilnih naprav ali slabo vzdrževanih avtomobilov, največji vpliv ima meteorologija," je Drinovec povzel glavno ugotovitev iz raziskave.

V Ljubljani si uspešno prizadevajo za zmanjšanje onesnaženosti zraka, je menila vodja oddelka za varstvo okolja na MOL Nataša Jazbinšek Seršen. "Kakovost zraka je danes bistveno boljša kot pred desetletji," je dejala. Po njenem prepričanju so to med drugim dosegli z različnimi ukrepi s področja trajnostne energetike in trajnostne mobilnosti.

MOL: Spodbujamo okoljsko cono in jo širimo

Postopno zapirajo središče Ljubljane za mestni promet, kjer imajo prednost pešci in kolesarji, tja pa smejo le električna vozila, kot so kavaliriji in lani uveden električni vlakec Urban, na boljšo kakovost zraka naj bi vplival tudi nov prometni režim na delu Slovenske ceste, je naštela Jazbinšek Seršenova. "Spodbujamo okoljsko cono in jo širimo," je poudarila in ob tem navedla kar nekaj zelenih ukrepov, ki jih je uvedel MOL in ki naj bi vplivali na čistejši zrak.

Tudi nevladne organizacije s svojim ozaveščanjem niso nepomembne. Kot je dejal Matej Ogrin iz Cipra Slovenija, društva za varstvo Alp, ki je sicer pripravilo današnji dogodek, ima civilna družba vlogo kritičnega opazovalca, ki obvešča, opazuje in opozarja ter pomembno vpliva na odločevalce.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin