Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
20. 11. 2013,
13.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Fištravec

Sreda, 20. 11. 2013, 13.07

7 let, 12 mesecev

Kako župan Fištravec s podjetniki, sodelavci in vinsko kraljico potuje na Kitajsko

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Župan Maribora Andrej Fištravec Kitajsko pogosto izpostavlja kot priložnost, zato bo v organizaciji mariborske občine na Kitajsko odpotovala delegacija podjetnikov in gospodarstvenikov.

Vendar je med 24 prijavljenimi za pot na Kitajsko večina zaposlenih v mariborskih javnih podjetjih ali institucijah, poroča Večer. V službi za stike z javnostjo Mestne občine Maribor pravijo, da je cena poti 1400 evrov: "Krije jo vsak sam, za uslužbence občine krije občina. 2000 evrov bo prispevala agencija za podjetništvo, kar se bo porabilo za potovalni aranžma vseh udeležencev." Kaj zajema ta znesek in kako dolgo bo trajal obisk, niso napisali. Eden od udeležencev je povedal, da gre za prevoz in nastanitev od nedelje, ko bodo odpotovali, do petka.

Kdo vse je na seznamu? Na seznamu potujočih so: - Andrej Fištravec in njegovi sodelavci iz občine Marko Kovačič, Simona Partlič in Marjeta Kristofič Jamnik, - Nigrad bo na Kitajsko z direktorjem Srečkom Hvaucem poslal še projektno vodjo in vodjo gradbišča, - Snaginega in Marpromovega direktorja Bernarda Majheniča bo spremljal sodelavec, - izstopajo še trije predstavniki Farmadenta Aleš Mlinarič, Jure Ferlež in Gregor Jager, - Andreja Ročnik, ki jo že dlje časa zanimajo tuji trgi - družina Sovič iz Proplusa, - Iša Marovt iz Aerodroma Maribor, - Simona Pinterič iz Zavoda za turizem, - Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor, - celjski podjetnik Franci Pliberšek iz podjetja Mik - mariborska vinska kraljica Mojca Kren.

Kako so se uvrstili med izbrane? Aleš Pulko, predsednik mariborske enote Obrtne zbornice Slovenije, pojasnjuje, da so organizacija in prijave v domeni mariborske občine, predstavniki obrtnikov so pomagali s pošiljanjem vabil. Enako se je projektu pridružila tudi Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ).

Kaj bi lahko Kitajce zanimalo v Mariboru? A Pulko in Aleksandra Podgornik, direktorica ŠGZ, v pogovoru razkrijeta nekaj pomembnejšega – da z vsebino, kaj natančno se bo dogajalo na Kitajskem in s katerimi podjetji, iz katerih dejavnosti se bodo srečali Mariborčani, še danes nista seznanjena. Tega podrobno ne vedo niti potujoči. Vabilo je bilo splošno formulirano, pravita, predviden je bil tudi spoznavni seminar, a se ni zgodil.

Občinska služba za stike z javnostjo v površnem opisu programa strateškega obiska na Kitajsko izpostavi predstavitev Maribora v Šanghaju, poslovne razgovore, ogled visokotehnološke cone Hangzhou Binjiang in sestanke z direktorjem podjetja Alibaba, s podpredsednikom Odbora za tuje investicije in razvoj, z agencijo China Offshore in s predstavniki podjetja America Investment in Development. "Obetamo si vzpostavitev novih poslovnih stikov, konkretnih poslov in prenos dobrih praks," so zapisali. Podgornikova ne ve, kaj natančno bi Kitajce lahko zanimalo v Mariboru: "Najbrž marsikaj. Kakšne zanimive tehnologije, ki bi jih želeli plasirati."

Ne spreglejte