Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
10.55

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

porod težave Sabina Senčar

Petek, 6. 3. 2015, 10.55

1 leto, 8 mesecev

Kako telo po porodu spraviti v formo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Žensko telo gre med nosečnostjo skozi številne spremembe, njihove posledice pa so vidne tudi po porodu. Kako se spopasti s poporodnimi težavami?

Glede na genetiko in vplive iz okolja se razlikujejo tudi težave, ki jih imajo ženske po porodu. A dejstvo je, da se telo v nosečnosti spreminja devet mesecev in prav toliko časa potrebuje tudi, da pride nazaj v bolj ali manj prvotno obliko, pravita ginekologinji in vodji ambulante Juna Sabina Senčar in Urška Bizjak Ogrinc.

Počakajmo, kaj naredi narava Ob tem je Urška dejala, da moramo najprej malo počakati, da vidimo, kaj narava naredi sama, saj regeneracija v telesu poteka, dokler ne umremo, in po porodu je regeneracija še toliko hitrejša.

Regeneracija naredi svoje, a nekatere stvari ne glede na to ostanejo spremenjene. "Nožnica je odličen organ, se zelo lepo raztegne in se načeloma spravi nazaj v formo, vendar nikoli v takšno, kot je bila prej," izpostavi Bizjak Ogrinčeva.

Nekatere spremembe, ki so se v ženskem telesu zgodile med nosečnostjo, po porodu ostanejo, težavne pa so predvsem tiste, o katerih se ženske težko pogovarjajo.

Glavne poporodne težave

Inkontinenca Čeprav se inkontinenca oziroma uhajanje urina običajno pojavi nekje ob koncu rodnega obdobja, je to hkrati tudi pojav, ki se zelo pogosto pojavi po porodu.

Pomembno je, da težavo začnemo reševati čim prej. Ko je ženska še mlada, je to veliko lažje kot v poznejših letih, sta izpostavili ginekologinji.

"Vse ženske si po porodu pri tem, da jim ne bo uhajalo, pomagajo tako, da imajo stalno prazen mehur. Mehur se nato navadi, da je ves čas prazen, kar pomeni, da bo žensko v poznejših letih na polnost opozarjal dosti prej oziroma bo imela nujo po uriniranju, še preden bo mehur normalno napolnjen. To je prehod na prekomerno aktiven sečni mehur," je pojasnila Senčarjeva.

Mlajše ženske imajo tako predvsem stresno inkontinenco, v poznejših letih pa se razvije urgentna. Zato moramo zdravljenje začeti čim prej.

Vedno so prve neinvazivne (neboleče) metode, kot na primer: - Keglove vaje, - vaje z utežmi, ki jih vstavijo v nožnico, - elektrostimulacija mišic na medeničnem dnu (rahlo boleča).

Neinvazivne metode lahko dopolnjujemo tudi z laserjem, saj na primer s Keglovimi vajami, kot sta pojasnili ginekologinji, krepimo predvsem mišice, čeprav je v resnici oslabljeno predvsem vezivno tkivo.

"Medenično dno deluje kot trampolin in opore nikoli ne dajo mišice, ampak vedno vezivna tkiva," je dejala Bizjak Ogrinčeva in dodala, da je ravno zato pomembno, da najprej popravimo to in potem še okrepimo mišice.

Brazgotine Pomembna fizična sprememba so tudi brazgotine, ki jih ženska dobi med porodom. O tem je ženskam zelo težko govoriti, saj gre za nekaj, kar je očem skrito, ženska pa sama niti ne zna presoditi, kakšna je dejanska poškodba, sta navedli strokovnjakinji. Dodali sta, da so brazgotine običajno manjše, kot si ženske predstavljajo.

Tudi pri brazgotinah si lahko, podobno kot pri inkontinenci, pomagamo z laserjem, s katerim jih lahko pozdravimo, izboljšamo in zmehčamo.

A dejstvo je, kot je izpostavila Senčarjeva, da se tkiva zelo dobro celijo, ker gre za zelo dobro prekrvavljeno območje. "Lahko bi pustili nezašito, pa bi se zacelilo," je poudarila.

Imajo pa brazgotine poleg fizičnih posledic tudi psihološke, zato bi bilo treba v medicini po mnenju specialistk iz ginekologije in porodništva več pozornosti posvetiti poporodnemu obdobju in poškodbam. O tem je treba govoriti, saj ni konec sveta, če je bila ženska šivana, sta prepričani.

Duševne težave Po porodu pa se ne pojavljajo le telesne, ampak tudi psihične spremembe. Te so lahko v blažji obliki, kjer veliko pomaga že pogovor, če pa govorimo o poporodni depresiji, je nujno potreben psihiater.

Žalost Pogosto se po porodu pojavi žalost, saj ženska pričakuje, da ji bo otrok dajal več, kot ji v resnici daje. Kot pravi Bizjak Ogrinčeva, lahko novopečenim mamicam tukaj pomagajo ginekologinje s svojimi izkušnjami, hkrati pa podajo tudi strokoven nasvet.

Spolnost Zagotovo se spremeni tudi spolnost. Že zaradi otroka se vloga moškega daje nekoliko na stran, zato je pomembno, da na moškega ne pozabimo.

Zaradi ohlapnosti nožnice se spremeni tudi želja po spolnosti, saj se ženska počuti manj vredno, hkrati pa odnosa niti ne čuti več toliko.

Eden bistvenih pogovorov po porodu je tudi pogovor o kontracepciji, saj se ženske bojijo ponovno zanositi, bojijo pa se tudi kontracepcije, zato se raje izogibajo spolnim odnosom, je še navedla Urška Bizjak Ogrinc.

Ne spreglejte