Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

analiza SMC obletnica Miro Cerar Janez Janša Janez Janša Bojan Dobovšek Dejan Židan Janko Veber Karl Erjavec Luka Mesec Ljudmila Novak

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 17.19

8 let

Kako sproščeno Miro Cerar piha prvo svečko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Miro Cerar bo stavil na politično čistost in povezovanje." S tem naslovom smo pred letom dni pospremili ustanovitev Stranke Mira Cerarja. SMC po enem letu ni politično čista, zna pa se povezovati.

Predsednik vlade in predsednik v Stranko modernega centra preimenovane SMC Miro Cerar prvo svečko ob obletnici stranke verjetno piha manj sproščeno kot po parlamentarnih volitvah 13. julija lani. Takrat je SMC povozila politično konkurenco in s 36 poslanskimi mandati postavila rekord v 24-letni zgodovini parlamentarizma.

Javnomnenjski upad in razpršena opozicija Eden od razlogov za nesproščenost je lahko prepolovljena podpora stranki, ki ji v javnomnenjskih raziskavah za ovratnik diha ali pa jo prehiteva SDS Janeza Janše. Ta je julija lani dosegla najslabši rezultat po letu 1996.

Po drugi strani ima SMC, ki je bila ustanovljena 2. junija lani na krilih popularnosti uglednega pravnika Cerarja, na političnem parketu razmeroma trden položaj.

Nima namreč enotne opozicije, ta je razpršena od radikalno kritične SDS, ki še vedno govori o nelegitimnih volitvah, do radikalno kritične Združene levice, ki SMC obtožuje neoliberalizma in podobnosti s strankami, ki so Slovenijo vodile do julija lani.

Lekcija Socialnim demokratom, previdnost do Karla Erjavca SMC ima trden položaj tudi v vladi, saj ima zaradi močne zmage na volitvah večino v ministrskem zboru, Cerar pa je z nekaterimi potezami umiril koalicijska partnerja, predvsem predsednika SD in kmetijskega ministra Dejana Židana. Največjo lekcijo so Socialni demokrati, brez katerih ima premier v parlamentu še vedno večino, dobili z odstavitvijo obrambnega ministra Janka Vebra zaradi afere OVS.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je seveda trši oreh, poleg tega Cerarju zagotavlja parlamentarno večino. Verjetno pa se tudi Erjavec zaveda, da bi z rušenjem vlade na novih volitvah težko presegel deset odstotkov, ki jih je dobil julija lani.

Folklorno tresenje v koalicijski družini Vladna koalicija tako ob folklornem tresenju, ki se zgodi vsakih nekaj tednov, ostaja trdna. Tudi zaradi tega, ker v SMC razmeroma spretno koketirajo s posameznimi opozicijskimi strankami, tako da neformalnih koalicij ne manjka.

Z Združeno levico Luke Mesca so vodili projekt družinski zakon, z Novo Slovenijo Ljudmile Novak poskušajo priti skupaj pri prikritih vojnih grobiščih, o zakonu o fiskalnem pravilu pa se tudi zaradi potrebne dvotretjinske večine pogovarjajo z vsemi parlamentarnimi strankami.

Kdo svečk ne piha več? Največja težava Stranke modernega centra je kader, prav tu je stranka, ki je ob ustanovitvi stavila na nove obraze in novo politiko, izgubila največ politične čistosti. Nekaj obrazov, ki so pihali svečke ob ustanovitvi SMC, v stranki ne najdemo več.

Najbolj izpostavljen in kritičen med njimi je Bojan Dobovšek, ki je konec septembra lani ob izstopu iz stranke dejal, da ni mogel ustaviti vpliva neformalnih mrež v SMC. Kljub temu Dobovšek ostaja član poslanske skupine največje vladne stranke. V stranki ni več niti enega od ključnih ustanoviteljev stranke Petra Jamnikarja, ki je izgubil Cerarjevo zaupanje, a javno o svojem odhodu ne želi govoriti.

Kader in partijska disciplina Cerar se je sicer od prevzema vlade, celo še pred tem, spopadal s tako velikimi kadrovskimi težavami kot še noben predsednik vlade pred njim. Dovolj je, če omenimo, da imamo že tretjo ministrico za izobraževanje v dobrih osmih mesecih delovanja vlade, in spomnimo na skoraj komične zaplete pri večkratnem iskanju gospodarskega ministra.

Druga velika težava SMC je skoraj partijska disciplina, ki se je pokazala na marčevskem kongresu, na katerem so se odločili za preimenovanje v Stranko modernega centra. Na kongresu nismo slišali nobene razprave, ki bi odstopala od vnaprej pripravljenega programa, do besede niso prišli niti "navadni člani", kot je običajno na kongresih drugih strank.

Vsaj na zunaj je trdna tudi poslanska skupina, ki je pri vseh pomembnih glasovanjih ostala enotna kljub nekaterim medijskim poročanjem o domnevnih razkolih v največji poslanski skupini v parlamentu. Tudi sicer je največja moč SMC prav številčna poslanska skupina, ki ob enotnosti zagotavlja politično stabilnost.

Kdo si želi na volitve? Brez SMC namreč ob zdajšnjem razmerju sil v parlamentu druge kombinacije, ki bi zagovorile parlamentarno večino, niso mogoče, saj Janševa SDS v parlamentu nima zaveznikov. Ob razmeroma ugodnih zunanjih dejavnikih (gospodarska rast, zmanjševanje brezposelnosti) tudi ni videti, da bi kdo želel na nepredvidljive volitve.

"Na kongresu Stranke Mira Cerarja je bilo čutiti željo po spremembah. Vprašanje je, kako bo preživela trk z realnostjo," smo zapisali v analizi po ustanovnem kongresu. V SMC je želja po spremembah še prisotna, trk z realnostjo je preživela, le leto dni od njene ustanovitve pa še ni mogoče napovedati, kako močno bo zaznamovala politični parket v prihodnosti.

Ne spreglejte