Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
9.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nesreča nesreča reševalci psi gasilci policija

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 9.04

5 let, 10 mesecev

Kako smo na množične nesreče pripravljeni v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub majhnosti naše države je število nesreč, ki se v njej zgodijo, visoko. V ta namen je pretekli konec tedna v Ljubljani potekalo usposabljanje prvih posredovalcev pri množičnih nesrečah.

Eden težavnejših izrednih dogodkov so med drugim železniške nesreče, na katerih je temeljilo tokratno usposabljanje reševalcev, ki je potekalo na področju Centralnih delavnic Slovenskih železnic v Mostah v Ljubljani. Dogodek je potekal v organizaciji Zavoda Vizija Varnosti, ki si prizadeva za kakovostno psihološko pripravljenost prvih posredovalcev in za čim boljšo raven usluge, ki jo lahko ponudijo poškodovanim v nesreči.

Največji tovrstni dogodek v Sloveniji do zdaj – z naslovom Izredni dogodki na železnici; dviganje in vleka težkih bremen – je vključeval tridnevno usposabljanje s teoretičnim in praktičnim delom, udeležilo pa se ga je čez 300 aktivnih udeležencev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije ter sto markirantov, v sceno pa je bilo vključenih še 30 lutk.

Prizori, ob katerih nas spreletava srh

V praktičnem delu so svoja znanja izpopolnjevali reševalci, medicinci, prostovoljni in poklicni gasilci, vodniki reševalnih psov, policisti, za še večjo pristnost akcije pa so poskrbeli markiranti v vlogah ponesrečencev. Delovni sektor je bil videti kot prizorišče nesreče v resničnem življenju – iztirjena lokomotiva in vagoni, prevrnjena cisterna, osebna vozila in ukleščen avtobus, zaščiteno prizorišče, reševalna in gasilska vozila v pripravljenosti in profesionalen odnos posredovalcev. Sem in tja se je zaslišal tudi krik na pomoč katerega od markirantov, ki se je v svojo vlogo ponesrečenca zelo vživel.

Sodeč po nasmejanih obrazih in komentarjih sodelujočih po opravljenih iskalnih in reševalnih akcijah, so tovrstna usposabljanja več kot dobrodošla. Velja pa omeniti, da je delovanje ekip zaščite in reševanja pri nas, glede na nedavne masovne nesreče, na visoki ravni.

Ne spreglejte