Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sneg zdravje

Četrtek, 5. 2. 2015, 14.41

8 let

Kako se izogniti poškodbam in zdravstvenim težavam zaradi kidanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenijo je prekrila snežna odeja, ki nas na poljih ali travnikih sicer ne moti, jo pa moramo odstraniti s cest in dvorišča. Kako pravilno kidati sneg in kdo bi se temu opravilu moral izogniti?

Ker bo treba z lopatami očistiti kar nekaj površin, to predstavlja tudi veliko obremenitev za človeško telo. Najprej moramo zato dobro premisliti, ali se bomo kidanja snega lotili sami ali pa bomo zaradi našega zdravstvenega stanja to raje prepustili drugim.

Tisti, ki imajo težave s hrbtenico, so srčni bolniki, imajo zelo visok krvni tlak, osteoporozo ali vročino, naj kidanje snega raje prepustijo drugim. Če brez tega nikakor ne gre, potem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da se toplo oblečejo in delo izvajajo počasi. Prav tako naj se pogovorijo z osebnim zdravnikom o morebitni spremembi odmerkov zdravil in o telesni aktivnosti v mrzlem vremenu.

Napotki za ravnanje v mrzlem vremenu Mraz in sneg pa zdravstvenih težav ne povzročata samo tistim, ki čistijo dvorišče, pač pa moramo biti pri zunanjih aktivnostih previdni vsi.

Kot opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), mraz lahko povzroči podhladitev telesa in omrzline.

Vsem, ki se boste v teh dneh zadrževali zunaj, na NIJZ svetujejo:

• oblecite se v topla oblačila in poskrbite, da oblačila ne bodo vlažna. Nosite kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev.

• Bodite pozorni na mrazenje. Če vas mrazi, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto.

• Če imate kronično srčno obolenje, povišan krvni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, se izogibajte telesnim naporom. Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko povzroči poslabšanje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni.

• Izogibajte se ledenim površinam. Hoja po ledu je izredno nevarna. Pogoste so poškodbe zaradi padca na poledenelih poteh, stopnicah in cestah. Poskrbite, da so poti v okolici vašega doma posute s soljo in peskom.

• Poskrbite za varnost med rekreacijo. Načrtujte svoje aktivnosti v skladu z vremensko napovedjo in svojimi sposobnostmi. Kadar se odpravljate na izlet, obvestite sorodnike ali prijatelje.

Ne spreglejte