Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
11.46

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evroposlanci Evropski parlament Bruselj

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 11.46

5 let

Kako produktivni so slovenski evroposlanci?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mineva leto dni od volitev v Evropski parlament, med katerimi je tudi osem slovenskih poslancev. Kako aktivni so v razpravah in kdo je najbolj produktiven?

Štiristo milijonov Evropejcev je konec lanskega maja izbralo 751 evropskih poslancev, ki jih bodo zastopali v petletnem mandatu. Slovenci so na tretjih evropskih volitvah izbrali osem poslancev, ki v poslanskih klopeh sedijo od prvega julija lani.

V dvorani Evropskega parlamenta je najpogosteje tekla beseda o sestavi nove Evropske komisije, naložbenem načrtu, nevarnosti terorizma, migracijah v Sredozemlju, prostotrgovinskem sporazumu z ZDA, aferi LuxLeaks, Ukrajini in Grčiji.

Statistika, ki jo beleži spletna stran MEPRanking.eu in se tedensko spreminja, leto dni po volitvah kot najaktivnejšega evropskega poslanca iz Slovenije izpostavlja Igorja Šoltesa, kot najmanj pa Romano Tomc in Tanjo Fajon.

Pri izračunavanju poslančeve aktivnosti se upošteva seštevek zastavljenih vprašanj, pobud, poročanj, mnenj, govorov in sodelovanj pri sprejemanju resolucij.

Šoltes zastavil največ vprašanj Šoltes je tako v slabem letu parlamentarnega dela po številu zastavljenih vprašanj na 146. mestu, po številu pobud na 152. mestu, po številu poročanj na 14. mestu, po številu izrečenih mnenj na 61. mestu, po številu govorov na 112. mestu in po sodelovanju pri sprejemanju resolucij na 94. mestu.

Tomčeva je na drugi strani po številu zastavljenih vprašanj na 608. mestu, po številu pobud na 692. mestu, po številu poročanj na 486. mestu, po številu izrečenih mnenj na 324. mestu, po številu govorov na 583. mestu in po sodelovanju pri sprejemanju resolucij na 392. mestu.

V prvi polovici lestvice najaktivnejših poslancev le še Vajgl in Zver Drugi najaktivnejši poslanec iz Slovenije je Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), ki je med vsemi poslanci na 108. mestu. Sledijo mu Milan Zver (117. mesto), Patricija Šulin (380. mesto), Franc Bogovič (387. mesto), Lojze Peterle (509. mesto) in Romana Tomc (532. mesto). Na rep lestvice najmanj aktivnih slovenskih poslancev se uvršča Tanja Fajon, ki je med vsemi poslanci na 545. mestu od 751 poslancev.

Med vsemi poslanci sicer prvo mesto najaktivnejšega poslanca zaseda Hrvat Ivan Jakovčić (Alde), zadnjega pa Nemec Thomas Händel (GUE/NGL).

Ne spreglejte