SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako pravilno voziti v megli

0

termometer

Na primorski avtocesti težav z meglo trenutno ni. Na prometnoinformacijskem centru pravijo, da se pojavnost megle na širšem območju Postojne v zadnjih letih povečuje.

Včerajšnja huda nesreča na primorski avtocesti se je verjetno zgodila zaradi goste megle, prevelike hitrosti in premajhne varnostne razdalje.

Megla tudi danes ponekod po državi, predvsem v zahodni Sloveniji, zmanjšuje vidljivost, zato previdnost ne bo odveč, še posebej ker bo ponekod občasno rahlo deževalo.

Pojavljanje megle je vezano na nizko oblačnost ob morju, ki jo jugozahodni veter porine proti notranjosti, ne le do Postojne, ampak včasih še višje v notranjost, so pojasnili na agenciji za okolje (Arso).

Predlani je sicer Dars na avtocesti pri Domžalah postavil nove prometne znake, ki voznikom svetujejo, kako ob pojavu megle prilagoditi hitrost. Na avtocestnem odseku med priključkoma Domžale in Šentjakob so ob robu vozišča na cesti zarisani polkrogi:

-če sta vidna dva polkroga, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 kilometrov na uro,

- če je viden en polkrog, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 50 kilometrov na uro.

Gre pa za piloti projekt, zato ta signalizacija ni postavljena na vseh odsekih avtocest.

V nesreči leta 2011 je trčilo 38 vozil Gosta megla in neprilagojena hitrost sta bili vzrok nesreče tudi novembra 2011 na avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem. Verižno je trčilo 38 vozil, v katerih je bilo skupno 51 ljudi. Takrat so umrli trije ljudje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin