SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kakšna je rehabilitacija po možganski kapi #video

0,15

termometer

V Sloveniji možganska kap vsako leto prizadene okoli 4.400 ljudi, možnosti njihove rehabilitacije pa so zelo skromne. Rehabilitacijski inštitut Soča jih na leto sprejme le 250. Večina jih gre na rehabilitacijo v zdravilišča. Najpogostejše posledice po kapi so okvara gibanja, govora, občutenja, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

[video: 64767 / ]

Video: Planet TV/Sandra Ezgeta


Za čim boljše okrevanje moramo rehabilitacijo začeti že v prvih urah po kapi, zdravljenje navadno traja vsaj leto dni, napredek pa je najopaznejši v prvih devetih tednih. To je nekakšna prelomnica, ki nakaže nadaljnje življenje bolnika.

Možganska kap je še vedno glavni vzrok invalidnosti, več kot polovica bolnikov po kapi ni več sposobna samostojno opravljati najosnovnejših dnevnih aktivnosti.

Starostna skupina ljudi, ki jo možganska kap prizadene najpogosteje, je od 80 do 84 let. Številka se v zadnjih štirih letih giblje okoli 700 na leto. A je glede na kazalnike staranja prebivalstva v Evropi do leta 2035 mogoče pričakovati, da se bo število bolnikov, ki doživijo možgansko kap, povečalo še za več kot tretjino (34 odstotkov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin