Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kača ugriz

Četrtek, 6. 8. 2015, 13.27

8 let

Kako po ugrizu mehiške klopotače okreva 37-letni Tržičan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Strahu ni, previden sem enako kot prej. Včasih se pač zgodi kakšna neljuba stvar," mesec dni po ugrizu kače pravi Aleš Mlinar. Okrevanje bo sicer potekalo še kar nekaj časa.

V začetku julija smo poročali, da je 37-letnega Aleša Mlinarja, ki velja za dobrega poznavalca kač in ima tudi sam bogato zbirko strupenjač, med čiščenjem terarija pičila mehiška klopotača. Nekaj časa je bil Mlinar tudi v smrtni nevarnosti, protistrup pa so s falconom pripeljali z Dunaja.

Roko po ugrizu kirurško odprli za približno 40 centimetrov Mlinar je bil po ugrizu hospitaliziran kar 18 dni, okrevanje pa še vedno poteka in bo potekalo še nekaj časa, saj bo potrebna dolgotrajna fizioterapija roke, v katero ga je strupenjača ugriznila.

Kot je dejal, drugih posledic na organih in v telesu na srečo ni, ima pa še vedno zatečeno roko, ki so jo po ugrizu kirurško odprli za približno 40 centimetrov zaradi otekanja roke. "V nasprotnem primeru bi lahko odmrla zaradi stisnjenih žil in prenehanja prekrvavitve," je pojasnil.

Varnost velika, protistrup pri roki Kača sicer še naprej živi v terariju tako kot pred ugrizom, skupaj s še okoli 180, ki jih ima v svoji zbirki.

Varnosti ni povečal, saj je, kot je dejal, niti ne more, ker je že tako velika. Prav tako ima doma protistrup za prvo pomoč, za to in za preostale vrste.

Kače so velik del njegovega življenja Kaj pa strah pred kačami? "Strahu ni, ker je pač to moje delo. Previden sem enako kot prej, se pa zgodi kakšna neljuba stvar. Pri tem poslu je treba to vzeti v zakup," meni 37-letni ljubitelj kač.

Neljubi dogodek ne bo spremenil njegovega odnosa do teh plazilcev, saj so velik del njegovega življenja. Ima tudi podjetje, ki se ukvarja z razstavljanjem kač po naravoslovnih muzejih v tujini, letos pa bo začel razstavljati tudi pajke, škorpijone in strupene stonoge.

Ne spreglejte