Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
21.47

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stožice Uroš Ogrin Zlatko Sraka

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 21.47

1 leto, 6 mesecev

Kako naj bi Janković 15 milijonov evrov ustvaril iz nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski župan Zoran Janković, Uroš Ogrin na Gradisu in Zlatko Sraka na Energoplanu naj bi z navideznimi posli ustvarili 15 milijonov evrov, so poročali v oddaji Svet.

S pridobitvijo obsežne dokumentacije o gradnji športno-trgovskega centra Stožice se razkrivajo podrobnosti 180-milijonske finančne konstrukcije projekta.

V oddaji Svet so najprej razgrnili ozadje pridobivanja bančnih posojil. Ko je konzorcij sedmih slovenskih bank pod vodstvom NLB 21. julija 2010 za projekt odobril 115-milijonsko financiranje, naj bi bila večina posla že opravljena. Že pred tem naj bi namreč vpleteni vsaj navidezno upravičili zaupanje bank. Ljubljanski župan Zoran Janković v mestni hiši, Uroš Ogrin na Gradisu in Zlatko Sraka na Energoplanu naj bi tako za državne bankirje intenzivno iskali papirnato pokritje.

15 milijonov posojila še ni bilo vrnjenih Uspelo naj bi jim prikazati serijo papirnatih poslov, s katerimi naj bi med januarjem in julijem 2010 Gradis in Energoplan svoja sredstva s 7,5 dvignila na 15 milijonov evrov. V prvih mesecih leta naj bi izvedli računsko akrobacijo, ki ni imela podlage v realnem toku denarja. Podjetja, ki sta jih lastniško obvladovala Gradis in Energoplan, naj bi podpisala posojilne pogodbe z avstrijsko Supernovo. S tem je v njihovih bilancah nastalo za 7,5 milijona terjatev.

Tridesetega junija naj bi Supernova isti znesek vknjižila kot svoj dolg in hkrati kot svoj vložek nazaj v Grep. Ogrin (Gradis) in Sraka (Energoplan) tako nastopita kot posojilodajalca in kot končna prejemnika posojila, s čimer se ustvari teh navideznih in za banke ključnih 15 milijonov evrov, na podlagi katerih so čez tri tedne projektu odobrile 115-milijonsko injekcijo, so še poročali v oddaji Svet.

Na gradbišču je končalo 100 milijonov, 15 milijonov pa Grep bankam še ni odplačal.

Ne spreglejte