SiolNET. Novice Slovenija
4,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je podjetje Cerarjevega sodelavca povezano z odločitvami vlade #video

4,08

termometer

Prodaja zasebnega podjetja enega od najbližjih sodelavcev predsednika vlade Mira Cerarja je povezana s številnimi kadrovskimi potezami vlade. S prihodom Magne pod Pohorje in celo z imenovanjem enega od ustavnih sodnikov, so poročali na Planet TV.

Aleksandar Kešeljevič ni kdorkoli. Je pisec gospodarskega programa vladajoče stranke, osebni Cerarjev svetovalec za ekonomsko politiko in šef programske konference SMC. Povedano drugače, to je človek, ki takoj za premierjem najbolj vpliva na vse poteze stranke.

Ključ vseh povezav njegovega delovanja v politiki je prodaja njegovega zasebnega podjetja Oeconomus. Kešeljevič ga je decembra leta 2013, nekaj več kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami, prodal ameriškemu poslovnežu Michaelu Glazerju. Po prodaji pa je to podjetje zamenjalo ime in večkrat tudi naslov.

Zanimivo pa je, da se podjetje seli izključno na naslove, povezane z družbo v lasti podjetnika Marijana Groffa. Ta je bil v preteklosti zaradi svojih poslov že obsojen na pet let in pol zaporne kazni, pred leti pa je priznal lastništvo v davčni oazi na Deviških otokih.

Aleksandar Kešeljevič je za SMC spisal gospodarski program. | Foto: STA , Aleksandar Kešeljevič je za SMC spisal gospodarski program. Foto: STA ,

Kamor Marijan Groff, tja tudi nekdanje podjetje Aleksandra Kešeljeviča

Sprva obe podjetji na Trdinovi 4 v Ljubljani. Na istem naslovu tudi Michael Glazer, sprva kot partner Groffa, nato kot lastnik Kešeljevičevega podjetja. Ob vprašanju, ali je kadarkoli posloval z Kešljevičem, Groff odgovarja, da ni.

A zanimivo je, da se lokacije obeh podjetij prekrižajo. Najprej na Smerdujevi ulici 18, kjer je imel naslov Aleš Pustovrh iz Groffovega sklada in hkrati Kešeljevičev sodelavec na fakulteti. Nato sta bili obe podjetji registrirani na naslovu Dolenjska cesta 242b v Ljubljani.

"Nobenih transakcij ni, ničesar.  Ne vem, kaj je sploh težava. Nobenih finančnih tokov ni. To je pravzaprav brez veze," je ob klicu novinarjev Planet TV še dejal Groff.

Kešeljevič in Glazer se nista oglašala

Kešeljevič in Glazer za komentar nista bila dosegljiva, saj sta njuna telefona zvonila v prazno. Je pa bil zato toliko bolj zgovoren nekdanji član SMC Bojan Dobovšek. Na sporno kadrovanje je opozarjal še pred zmago na volitvah. Po več neuspešnih poskusih je iz stranke po zmagi izstopil.

Ni vedno v ozadju kazenska odgovornost, a Dobovšek opozori, da obstajata še odškodninska in položajna odgovornost. "Vsekakor pa gre za konflikt interesov in če so takšne povezave, potem takšni posli niso primerni," je menil Dobovšek.

Med povezavami med ameriškim poslovnežem Michaelom Glazerjem naj bi se znašel tudi Rajko Knez. | Foto: STA , Med povezavami med ameriškim poslovnežem Michaelom Glazerjem naj bi se znašel tudi Rajko Knez. Foto: STA ,

Lovke segajo tudi do Rajka Kneza

Glazer je med drugim ustanovitelj podjetja 3 Summits Capital Corp, d. o. o. – direktorski stolček je v preteklosti zasedal ustavni pravnik Rajko Knez. Ta je za SMC pripravil vpis pravice do vode v ustavo, z njeno podporo pa leta 2017 zasedel mesto ustavnega sodnika. Navedbe so na ustavnem sodišču danes zanikali.

Povezave naj bi vodile tudi do ministra, ki je zdržal le nekaj dni

Še ena povezovalna nit med Glazerjem in SMC je tudi nekdanji gospodarski minister Jožef Petrovič. Glazer je namreč med drugim ustanovil tudi podjetje Auctor Zagreb in leta 2013 kupil dobrih 11 odstotkov Dela Prodaje, ki ga kmalu po nakupu prevzel ravno Petrovič, sicer znan kot minister, ki je po le nekaj dneh odstopil zaradi afere DZS.

Gre za veliko težavo, s katero se srečuje Slovenija, pojasni Dobovšek – gre za sistemsko korupcijo. "Ker ene in iste skupine obvladujejo tako podjetja kot politiko in medsebojno krožijo na teh položajih, zato ljudje, ki imajo reference, ne morejo doseči položajev, ki bi jih morali zasesti," še dodaja Dobovšek.

ODZIV NA ČLANEK:

Spoštovani urednik,

v članku z naslovom: "Kako je podjetje Cerarjevega sodelavca povezano z odločitvami vlade #video" avtorice Sanje Hrgota, ki je bil na Siol.NET objavljen dne 22. januarja 2018, ter povzema televizijski prispevek na Planet TV iste avtorice, je več napačnih navedb in neresnic v zvezi z mojim osebnim delovanjem in z družbo SEE regionalni svetovalci d.o.o. (SEER), ki jo zastopam, ki lahko vodijo do napačnih sklepanj in krnitve našega ugleda v javnosti. Ker želimo te navedbe popraviti in dodatno pojasniti, skladno z zakonom o medijih izkoriščamo pravico do popravka. V nadaljevanju tega odgovora nepravilne navedbe podrobno popravljamo in pojasnjujemo.

Naj uvodoma pojasnim, da nimam nikakršnih aktivnih poslovnih vezi z g. Aleksandrom Kešeljevićem ali s kom drugim iz slovenske politike, niti z g. Marjanom Groffom, s katerim me po prispevku sodeč avtorica povezuje in tako napačno sklepa na podlagi odkupa podjetja Oeconomicus od g. Kešeljevića v letu 2013. G. Kešeljevića sem srečal samo enkrat v času, ko sem od njega odkupil podjetje Oeconomicus in odtlej nikdar več. Prav tako zanikam kakršenkoli aktivni poslovni odnos z g. Groffom. Slednjega sem srečal v času, ko sem z drugimi partnerji nameraval ustanoviti investicijski sklad za Slovenijo in jugovzhodno Evropo. Imel je predhodne izkušnje iz nekega drugega sklada, ki je financirala Svetovna banka, kar je bila dobra referenca za pogovor o tem, da bi pristopil tudi k našemu projektu. Predstavil mi ga je njegov sin Tomaž Groff, ki so mi ga predstavili kot odličnega slovenskega managerja s sposobnostmi za mednarodni razvoj poslov. Naj ne bo odveč poudariti, da je družba SEE regionalni svetovalci d.o.o. (SEER) pogovore o sodelovanju z g. Marjanom Groffom prekinila ob informacijah o obtožbah, zaradi katerih je bil kasneje tudi obsojen.

V prispevku avtorica navaja: "Zanimivo pa je, da se podjetje seli izključno na naslove, povezane z družbo v lasti podjetnika Marijana Groffa." Ta trditev ne drži.

Po tem, ko sem od g. Kešeljevića odkupil podjetje Oeconomocus in mi to ime ni bilo všeč, sem ga zamenjal za "SEE regionalni svetovalci d.o.o." Iskal sem tudi računovodski servis. Tomaž Groff je imel podjetje, ki je ponujalo te storitve, zato sem jih za nekaj časa koristil. Kasneje sem našel trajnejšo rešitev in takrat sem sočasno spremenil naslov podjetja ter tudi ponudnika računovodskih storitev. Tega podatka v članku ni. Zato zanikam kakršnokoli izključno seljenje naslova podjetja SEER za družbo g. Groffa.

Dodatno pojasnjujem, da mi je g. Aleš Pustovrh, ki je po navedbah v prispevku, kar pa mi predhodno ni bilo poznano, deluje na isti univerzitetni ustanovi, kot g. Kešeljević, ponudil, da ima podjetje SEER za nekaj časa naslov na istem naslovu, kot njegovo podjetje. Od tu očitno avtorica sklepa na povezavo med njima. Današnji naslov družbe SEER, na katerem ta deluje že dolgo časa, neodvisno od kakršnekoli povezave z g. Marjanom Groffom.

Nadalje avtorica v članku zatrjuje, da: "Kešeljević in Glazer za komentar nista bila dosegljiva, saj sta njuna telefona zvonila v prazno." To ne drži.

Čeprav sem bil v zadnjem času nenehno dosegljiv, saj to zahteva moj poklic, od avtorice, niti od kogarkoli drugega iz medijev Planet TV ali Siol.NET nisem prejel nobenega klica na telefonsko številko, ki jo uporabljam, niti sporočila na svoj naslov, niti ga nisem prejel na naslov ali kontaktne podatke podjetja SEE regionalni svetovalci d.o.o.

Avtorica tudi navaja: "Glazer je med drugim ustanovitelj podjetja 3 Summits Capital Corp, d. o. o. – direktorski stolček je v preteklosti zasedal ustavni pravnik Rajko Knez. Ta je za SMC pripravil vpis pravice do vode v ustavo, z njeno podporo pa leta 2017 zasedel mesto ustavnega sodnika."

V zvezi s tem pojasnjujemo, da mi je g. Rajko Knez pomagal ustanoviti to podjetje pred veliko leti in to je tudi vse. Za to sodelovanje mu ostajam hvaležen, odtlej pa nisva več sodelovala. Zanikam kakršnokoli povezavo med ustanovitvijo tega podjetja in poslovno potjo g. Kneza ter njegovim delovanjem v povezavi s stranko SMC.

Nazadnje avtorica tudi zapiše: "Še ena povezovalna nit med Glazerjem in SMC je tudi nekdanji gospodarski minister Jožef Petrovič. Glazer je namreč med drugim ustanovil tudi podjetje Auctor Zagreb in leta 2013 kupil dobrih 11 odstotkov Dela Prodaje, ki ga kmalu po nakupu prevzel ravno Petrovič, sicer znan kot minister, ki je po le nekaj dneh odstopil zaradi afere DZS."

V zvezi s tem pojasnjujemo, da sem resnično ustanovil podjetje Auctor in svoj delež v njem prodal drugim partnerjem že leta 2006. Zato zanikam kakršnokoli vpletenost v nakup 11-odsotnega deleža v družbi Delu Prodaja v letu 2013, kot je to navedeno v prispevku. Dodajam, da se ne spominjam, da bi kdajkoli srečal g. Jožefa Petroviča, ki je omenjen v prispevku.

Naposled naj izpostavim še, da g. Bojana Dobovška ne poznam, iz njegovih komentarjev pa sklepam, da niti on ne pozna mene ali poslovanja družbe SEER. Njegove komentarje razumem kot splošne, usmerjene proti korupciji in v tem sem z g. Dobovškom na isti strani. Prosim pa, da naslednjič bodisi g. Dobovšek bodisi avtorica prispevka pred kakšnim specifičnim komentarjem o poslovanju družbe SEER ali javnim izražanjem domnev o njenem - ali mojem osebnem - nepreglednem delovanju to preverita neposredno pri meni.

S spoštovanjem,
Michael Glazer
direktor SEER

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin