Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
7. 7. 2017,
13.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

4

Natisni članek

Pošta Slovenije Policija korupcija javna naročila

Petek, 7. 7. 2017, 13.39

6 let, 6 mesecev

Kako je Kitajka tri Slovence speljala v korupcijsko past

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

4

Pošta | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Policisti so sredi lanskega leta v prisluhe ujeli trojico Slovencev, ki naj bi izvedla vrsto kaznivih dejanj s področja korupcije. Vse se je začelo s ponudbo kitajske državljanke za podkupnino v zameno za nakup izdelkov njenega podjetja. 

Policisti so preiskavo začeli sredi lanskega leta, ko jim je uslužbenec podjetja z območja Kopra prijavil, da naj bi mu 35-letna kitajska državljanka ponujala podkupnino v zameno to, da bi poskrbel, da bo njeno podjetje pri njegovem dobilo posel. Prijavitelj naj bi bil zaposlen v Luki Koper, poroča Večer.

Policija je preiskavo razširila in ugotovila, da je Kitajka podkupnino ponujala tudi drugim slovenskim državljanom, in sicer 44-letniku z območja ljubljanske ter 40-letniku z območja mariborske policijske uprave. Kdo je prvi, ni znano, v drugem podjetju pa naj bi šlo, kot smo poročali včeraj, za direktorja korporativne varnosti na Pošti Slovenije Mitjo Štampferja.

Ta naj bi nato nezakonito posredoval in prilagodil javni razpis, s čimer je omogočil, da bi posel na razpisu dobil slovenski dobavitelj z območja Ljubljane, ki je prodajal prav izdelke kitajskega podjetja. Poleg Kitajke in omenjene dvojice je ovaden tudi 50-letni lastnik tega podjetja. Šlo naj bi za Tomaža Kastelica iz Ljubljane.


Preberite še:

Varnostni direktor Pošte Slovenije ujet v prisluhih?

Kdo je Kastelic?

Kot smo poročali včeraj, je Kastelic lastnik podjetja I5, ki je registrirano za storitveno, trgovsko in proizvodno dejavnost, sedež pa ima ob Cesti v Mestni log na Viču v Ljubljani. Čez cesto je največji poštni logistični center.

Kasteličev I5 je v dobrih dveh letih (od začetka leta 2015) s Pošto Slovenije ustvaril milijon evrov prihodkov, kaže aplikacija Erar, portal javnih naročil pa, da je Pošti med drugim od leta 2013 dobavil za 360 tisoč evrov varnostne opreme. Omenimo, da je podjetje v letih 2015 in 2016 -  za letos seveda še ni podatkov - imelo le dober milijon evrov prihodkov, od tega 870 tisoč evrov s Pošto. To pomeni, da je večinoma poslovalo s Pošto.  

Posel za 50 tisoč evrov

Policija je oddajo posla preprečila. Kot so pojasnili danes, bi vpleteni, če bi izvedli dejanje, pridobili za 50 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Povedali so še, da četverici očitajo kaznivi dejanji dajanja oziroma sprejemanja daril, za kateri sta zagrožena kazen do šestih let zapora in denarna sankcija. Po končani preiskavi bodo podali ovadbe.  Kitajka je sicer po razkritju dejanj zapustila Slovenijo in policija za njo poizveduje.  

Ne spreglejte