Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2019,
14.36

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

10

Natisni članek

migrantska kriza migracije Ilirska Bistrica

Sreda, 10. 7. 2019, 14.36

4 leta, 9 mesecev

Reportaža iz Ilirske Bistrice

Sprehodili smo se po tihotapski poti na južni meji #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

10

Na naši južni meji se je naravnost razcvetelo tihotapljenje. Prebivalci Ilirske Bistrice so prestrašeni, tihotapske poti namreč potekajo mimo njihovih dvorišč in domov. Domačine vznemirjajo tudi prizori odvrženih oblačil in obutve v bližnjih gozdovih. Ti namreč kažejo na to, da so migranti uspešno prečkali mejo. Pred nadaljevanjem poti ravno v naših gozdovih pustijo za sabo vse, česar ne potrebujejo na poti proti Italiji.

Čeprav migrantski val prek Slovenije še zdaleč ne dosega razsežnosti iz leta 2015 in 2016, je mogoče opaziti, da se število nezakonitih prehodov meje letos znova povečuje. Podrobneje o vzrokih in posledicah v članku Salvinijeve ograje na meji so predstava za Italijane.

Dnevno več deset nezakonitih prehodov meje

Trenutno je najbolj "obremenjena" obmejna občina Ilirska Bistrica, kjer policija dnevno zazna nekaj deset nezakonitih prehodov državne meje. Od tam pot nadaljujejo proti Italiji.

Prehodi vznemirjajo krajane. Število nezakonitih migrantov je za domačine nesprejemljivo, je ob vladnem obisku južne meje v ponedeljek dejal ilirskobistriški župan Emil Rojc. V nedavno ustanovljeni Civilni iniciativi za varovano mejo so opozarjali, da je domačine strah in da migranti za seboj puščajo odpadke.

Fotogalerija
1 / 8
Matteo Salvini
Novice Salvini na Siciliji zagotovil, da imajo migracije pod nadzorom

Od zobnih ščetk do plenic

Novinar oddaje Danes na Planetu se je z domačinom Jožetom Ludvikom sprehodil po poteh nezakonitih migrantov. Ti po besedah sogovornika prečkajo mejo, nato jih poberejo prevozniki z avtomobili ali kombiji in jih odpeljejo dalje, najverjetneje proti italijanski meji. Očitno so vnaprej dogovorjeni, je dejal Ludvik.

Domačini so dejali, da jih na primer prosijo, ali jim lahko napolnijo telefon. Za seboj puščajo odpadke, od oblačil do osebnih  pripomočkov, kot so zobne ščetke ali otroške plenice.

Šarec v Ilirski Bistrici
Novice Šarec: Na mejo bodo prišli dodatni vojaki #foto #video

Centra v Jelšanah (za zdaj) ne bo

Nekateri občani so konec marca ustanovili Civilne iniciative za varovano mejo. Koliko članov ima, ni znano. Na ustanovnem sestanku konec marca je bilo po poročanju Primorskih novic okrog 30 krajanov Jelšan, tudi župan Emil Rojc.

Iniciativa je opozorila, da naj bi bili krajani v strahu zaradi migrantov, cilj iniciative pa je tudi nasprotovanje načrtovanemu sprejemno-registracijskemu centru za migrante v Jelšanah, za katerega je premier Marjan Šarec pred dvema dnevoma dejal, da ni potreben.

"Registracijski center ta hip ni potreben. Če bi se ponovil migrantski val iz leta 2015, pa bi ga morali že po zakonu vzpostaviti," je dejal premier. Napovedal je okrepitve policistom in vojakom na meji, opremili jih bodo z droni. 

Ne spreglejte