Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2017,
16.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Ljubljana turizem Turizem Ljubljana avtobusna postaja Ljubljana

Sreda, 2. 8. 2017, 16.44

6 let, 6 mesecev

Kako dolgo bomo v Ljubljani na avtobuse še čakali na žgočem soncu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Avtobusna postaja Ljubljana | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Potniki, ki čakajo na avtobus na glavni ljubljanski avtobusni postaji, se v dneh, ko se temperature približujejo 40 stopinjam, nimajo kam zateči pred žgočim soncem. Je to za turiste moteče in kakšen vtis s tem pušča slovenska prestolnica?

Avtobusna postaja je dolga leta ena od črnih pik Ljubljane. Majhna kovinska stavba, v kateri prodajajo vstopnice, je sicer ohlajena, a ima le nekaj sedežev za čakanje. Ob postajališčih avtobusov ni nadstreškov.   

"Malo sence ne bi škodilo"

Da bi preverili njihov vtis, smo stopili do nekaj turistov na postaji in jih vprašali, kaj menijo. Čeprav so nam odgovarjali med sedenjem na pločniku ob cesti poleg postaje, iz njihovih besed ni bilo čutiti nezadovoljstva. Sogovornika iz Egipta in ameriškega Teksasa se na soncu tako ali tako počutita domače.

Vprašanja za AP Ljubljana

Čeprav je jasno, da do dokončne odločitve o gradnji nove postaje v sklopu poslovno-trgovskega središča Emonika (več o tem v nadaljevanju) korenitejši posegi v trenutno postajo niso smiselni, bi lahko upravljavec Avtobusna postaja Ljubljana potnikom nekoliko udobnejše čakanje zagotovil vsaj s postavitvijo kakšnega nadstreška, dodatnimi sedeži, morda možnostjo za osvežitev. 

Nanje smo naslovili naslednja vprašanja:

  • Ali načrtujete kakšne obnove, nadgradnje oziroma prilagoditve Avtobusne postaje Ljubljana? Če da, kdaj, kakšne, kaj zajema naložba, koliko bo stala in kdo jo bo financiral ter kdaj naj bi bila končana?
  • Ali v vročih dneh izvajate kakšne ukrepe, ki potnikom olajšajo čakanje na avtobusni prevoz? Če da, kakšne?
  • Koliko potnikov je prečkalo Avtobusno postajo Ljubljano v letu 2016 in koliko leto pred tem? Koliko jih je letos (obdobje, za katerega že imate podatke)?

Odgovore so nam zaradi zasedenosti direktorja obljubili za jutri. Podjetje je lani prihodke povečalo za desetino, na 2,5 milijona evrov, ter ob tem ustvarilo četrt milijona evrov čistega dobička. AP Ljubljana je sicer v lasti fizičnih oseb, največji lastniki so po podatkih baze Gvin direktor Marjan Kotar, Tatjana Predovnik in Vojko Anzeljc, ki imajo po okrog 15 odstotkov.

Z ljubljanske postaje sta v zadnjih letih začela voziti dva močna nemška prevoznika, Flixbus in Arriva. | Foto: Planet TV Z ljubljanske postaje sta v zadnjih letih začela voziti dva močna nemška prevoznika, Flixbus in Arriva. Foto: Planet TV


Preberite še:

Kako je v vročini poskrbljeno za delavce?
Vročina vpliva na možgane voznikov
Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video
Za del Slovenije razglašen rdeči alarm
Italija z najbolj vročim poletjem v zadnjih dvesto letih


"Za zdaj nismo prejeli kakšne pobude"

Lastnik zemljišča so Slovenske železnice, a direktor Dušan Mes pravi, da so ukrepi v pristojnosti najemnika oziroma upravljavca. "Za zdaj od njih nismo prejeli kakšnih pobud za spremembe. Če bi jih, bi jih preučili," pravi.

Vprašanja smo naslovili na ljubljansko občino, a so nam tudi oni sporočili le, da je za avtobusno postajo odgovorno zasebno podjetje Avtobusna postaja Ljubljana.

V nedavni anketi o prometni strategiji Ljubljane, kjer se je velika večina sodelujočih zavzela za prenovo postaje, so zapisali, da "prenova avtobusne in železniške postaje Ljubljana ni v pristojnosti občine oziroma je del večjega projekta Potniškega centra Ljubljana, ki je v domeni državnih ustanov in zasebnega investitorja". Dodali so, da so bile vse obveznosti z njihove strani pri tem projektu že izvedene.

Ljubljanski turizem zadnja leta doživlja razcvet. V prvem letošnjem polletju se je število nočitev povečalo za petino, na okrog 600 tisoč. | Foto: Thinkstock Ljubljanski turizem zadnja leta doživlja razcvet. V prvem letošnjem polletju se je število nočitev povečalo za petino, na okrog 600 tisoč. Foto: Thinkstock


Preberite še:

Reportaža: kako so videti postaje v Beogradu, Zagrebu, Skopju?


Zakaj Ljubljana potrebuje spodobno postajo?

Verjetno pa skorajda ni človeka v Ljubljani, ki se ne bi strinjal, da postaja v prestolnici potrebuje korenitejšo prenovo. Tu sta dva močna razloga:

- turizem v Ljubljani in Sloveniji nasploh raste, avtobusna postaja pa je eden od pomembnih členov turistične infrastrukture: lani je prek 60 tisoč turistov izbralo samo destinacijo proti Gorenjski (predvsem na Bled, kjer ima postaja sklenjene pogodbe za turistični paket z ogledom blejskega otoka),

- število ponudnikov avtobusnega prevoza v Ljubljani se povečuje: v zadnjem letu storitve avtobusnih prevozov iz Ljubljane in v Ljubljano ponuja nemški Flixbus, že pred tem je to začela Arriva v lasti nemškega železničarja Deutsche Bahn. Pomembni prevozniki so še ljubljanski LPP, podjetje Adventura Prevozi, ki združuje novogoriški Avrigo in celjski Izletnik, ter brežiški Brebus in murskosoboški Avtobusni promet. V revidiranem projektu gradnje Emonike naj bi strošek gradnje avtobusne in železniške postaje, ki naj bi ga po prvotnih dogovorih kril zasebni partner, odpadel na Slovenske železnice oziroma državo. | Foto: V revidiranem projektu gradnje Emonike naj bi strošek gradnje avtobusne in železniške postaje, ki naj bi ga po prvotnih dogovorih kril zasebni partner, odpadel na Slovenske železnice oziroma državo.

Emonika še vedno le na papirju

Načrt nove postaje pravzaprav na papirju obstaja že vsaj desetletje, in sicer v sklopu mega projekta Emonika, ki ga želijo izpeljati kot javno-zasebno partnerstvo. Ta predvideva, da bi avtobusno postajo preselili ob Vilharjevo ulico, nedaleč stran od trenutne lokacije.

A vse se je ustavilo, ko je bilo treba projekt s papirja preliti v izvedbeno fazo. Prvi zasebni partner Slovenskih železnic in države, madžarski Trigranit, se je po nekaj letih sporov in negotovosti umaknil. Danes je tako na zemljišču parkirišče, trenutno pa se Slovenske železnice pogajajo z novim morebitnim investitorjem, podjetjem Prime Kapital, v ozadju katerega je južnoafriški kapital.

Tudi tu pa se časovnica, kot smo že večkrat pisali, zamika. "Finančna konstrukcija in postopki so dorečeni, dogovarjamo pa se predvsem o pravnih podrobnostih. Največ pravnih dilem je na področju javnih naročil ter pobotov po razpadu javno-zasebnega partnerstva s Trigranitom. Naša želja je pogovore čim prej končati, a čakamo pravna mnenja," pravi šef Slovenskih železnic Dušan Mes, ki nam je v zadnjem pogovoru sicer dejal, da so rok za podpis pogodbe postavili na konec julija.

Tveganje, da partner odstopi od projekta, vedno obstaja, pravi, a dodaja, da dvomi, da bi se po toliko vloženega dela in tudi denarja to zgodilo.

Šef Slovenskih železnic Dušan Mes obljublja zgraditev avtobusne postaje v roku dveh let. Po podpisu pogodbe z zasebnim partnerjem sledi pridobivanje dovoljenj za gradnjo in izvedba postopkov javnega naročanja. | Foto: Bor Slana Šef Slovenskih železnic Dušan Mes obljublja zgraditev avtobusne postaje v roku dveh let. Po podpisu pogodbe z zasebnim partnerjem sledi pridobivanje dovoljenj za gradnjo in izvedba postopkov javnega naročanja. Foto: Bor Slana

Prve ocene: postaja bo stala deset milijonov

Mes pravi, da so prav zaradi slabega stanja trenutne postaje za prvi korak projekta Emonike določili zgraditev nove. Četudi bi pogodbo podpisali še letos, postaje ne bo še nekaj časa. "Po podpisu pogodbe steče pridobivanje dovoljenj za gradnjo ter postopki javnega naročanja. Mislim, da bi postaja morala biti potem zgrajena v roku dveh let," meni Mes. Prepričanje, da bo postaja v dveh letih preseljena na Vilharjevo, je lani za Radio Slovenija izrazil tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Mes pravi, da trenutni dogovor, ki pa še ni dokončen, predvideva, da bodo avtobusno postajo financirale železnice, po prvih ocenah pa naj bi stala deset milijonov evrov. Podrobnejši finančni načrt morajo še izdelati. Ali bo najemnik tudi na novi lokaciji ostalo podjetje Avtobusna postaja Ljubljana, še ni znano.

Ne spreglejte