Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
28. 9. 2014,
22.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bojan Dobovšek SMC

Nedelja, 28. 9. 2014, 22.21

8 let

Kaj za Cerarjevo stranko pomeni odhod Bojana Dobovška?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
SMC še ni izoblikovana stranka, zato bodo ljudje v njo še vstopali in izstopali. Kdaj, in če sploh se bo izoblikovala, pa je veliko vprašanje, pravi politični analitik Frane Adam.

Poslanec DZ Bojan Dobovšek je izstopil iz Stranke Mira Cerarja. Dobovšek, profesor na fakulteti za varnostne vede, spada med ustanovne člane Cerarjeve stranke. Na ustanovnem kongresu stranke 2. junija letos je bil izvoljen za člana izvršnega odbora stranke. Kljub izstopu iz stranke Dobovšek ostaja poslanec SMC, razen če se ne bo odločil tudi za izstop iz poslanske skupine.

Zakaj je Dobovšek zapustil SMC Dobovška se je sprva omenjalo tudi kot kandidata za notranjega ministra v vladi Mira Cerarja. Kandidaturo je takrat zavrnil, razlogov za to pa ni želel navesti. "Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno," je dejal takrat in nakazal, da je to storil v imenu vrednot, ki naj bi se jim odrekla stranka. Notranji resor je potem zasedla odvetnica Vesna Györkös Žnidar.

V javnosti so se pojavila ugibanja, da je Dobovšek iz SMC izstopil zaradi indicev, da bo izvršni odbor SMC – ta se sestane danes ob 19.00 – opravičil domnevno sporni magisterij državnemu sekretarju na ministrstvu za okolje Juretu Lebnu.

Stranka se lahko okrepi ali pa tudi oslabi Bojan Starman, predsednik Državljanske liste, stranke, ki so jo v preteklosti prav tako zapustili številni pomembni člani, nam je pojasnil, da se stranka zaradi izstopa vidnih članov lahko oslabi, lahko pa tudi okrepi. "To ni dobro. To zagotovo nima pozitivnega učinka, vendar je mogoče kljub vsemu prav, da se to zgodi," je dejal.

Se bo SMC sploh izoblikovala kot stranka? Politični analitik Frane Adam pojasnjuje, da Dobovškov izstop iz stranke ni prav veliko presenečenje, vendar meni, da bi moral navesti razloge za izstop ali pa ostati član stranke. "To so otročje igrice. O tem, koliko je to povezano z narcisoidnostjo, lahko samo ugibamo, ampak normalno bi bilo, da pove, zakaj je izstopil. Obnašanje stranke, ki se skriva pred mediji, se kaže tudi na tem primeru," je dejal.

Poudaril je, da SMC še ni izoblikovana stranka, zato bodo ljudje v njo še vstopali in izstopali. Kdaj in če sploh se bo sploh izoblikovala, pa je po njegovih besedah veliko vprašanje. "Nisem prepričan, da se bo izoblikovala v neko razpoznavno politično združbo. Po drugi strani pa imajo težave vse stranke pri nas, še posebej na levem polu je velika nestabilnost," je sklenil.

Novak: Dobovšek je ugotovil, da je SMC prevzela poslovna struja "Normalna pot vsake Stranke novih obrazov. Izstop ne pomeni nič, ker je samo rezultat, oziroma posledica razhajanj v stranki. Vzroki teh razhajanj pa so kadrovanja znotraj stranke in na pozicije v državi. Dobovšek je pač ugotovil, da je SMC prevzela poslovna struja, ki ji je v ospredju posel. Cerar se s tem kaj veliko ne ukvarja, ker je prevzel mantro vodenja Boruta Pahorja. Najprej ga zanima javno mnenje in šele nato vse ostalo," pa je Dobovškov odhod iz stranke komentiral Božidar Novak iz agencije za odnose z javnostjo Spem.

Ne spreglejte