Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
14.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

2

Natisni članek

Anica Berginc Zdrava atmosfera ministrstvo za finance Mateja Vraničar Erman

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 14.46

6 let, 6 mesecev

Zdrava atmosfera zaprla bančna računa, a trdijo: "Delujemo nemoteno."

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

2

Mateja Vraničar Erman | Foto STA

Foto: STA

Podružnica društva Zdrava atmosfera v Sloveniji, katere pripadnica je tudi finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, je zaprla oba bančna računa pri Abanki. "Zdrava Atmosfera nikoli ni imela dveh računov," zanikajo podatke iz uradnih baz in dodajajo, da delujejo nemoteno.

Spomnimo, da je podružnica društva Zdrava atmosfera v središču medijske pozornosti pristala po razkritju povezav s takrat svežeimenovano finančno ministrico Matejo Vraničar Erman.

Duhovni vodja društva je Hrvat Dragutin Barušić, zastopnica slovenske podružnice pa Anica Berginc, ki ima na istem naslovu registrirano podjetje za prevoze bolnikov. Člani imajo poseben pozdrav, molijo v hrvaškem jeziku, ker da naj bi bil ta jezik svet, in se učijo posebne slovnice, ki ji pravijo angelski jezik.

Na spletni strani in v sporočilih po elektronski pošti med drugim kritizirajo ideje kapitalističnega sistema. Ministrica Vraničar Ermanova je v preteklih tednih zatrjevala, da te ideje ne vplivajo na njeno delo na finančnem ministrstvu, češ da strogo ločuje zasebno in poslovno.


Preberite še:

Finančna ministrica Vraničar Ermanova članica kulta

Z njim se objema in poljublja naša ministrica


Zaprli bančna računa

Čeprav iz društva sporočajo, da imajo na račun medijske pozornosti vse več dela in vse več podpornikov, uradne baze razkrivajo, da so v zadnjem mesecu in pol zaprli oba bančna računa. Prvega le nekaj dni po razkritju povezav z ministrico, drugega pa konec prejšnjega tedna.

V društvu sicer zanikajo, da bi kdajkoli imeli dva računa, kot kažejo uradne baze. "Tukaj se vidi, s kakšno plitkostjo vsi skupaj pristopate k uradnim podatkom nespretnih uradnikov, čeprav nimajo slabe namere, ampak vseeno zaradi šibkosti pravočasno ne uredijo dokumentiranja dokumentacije," so zapisali v pisnih odgovorih na naše vprašanje, pod katere se je podpisalo poglavarstvo Zdrave atmosfere.

Dodajmo, da poslovna baza Gvin kaže, da je en račun društvo odprlo januarja 2012 in zaprlo konec letošnjega septembra, drugega pa je odprlo julija letos in ga zaprlo prejšnji teden. 

Vir: Ajpes | Foto: Vir: Ajpes

Poslovali po domače?

Letni prihodki društva, ki se gibljejo okrog 1.600 evrov, so sicer vzbudili dvome o transparentnosti poslovanja društva. Novinarji Pop TV so poročali, da je na eno od srečanj prišlo 30 članov, prijavili pa so le 19 plačanih članarin. V društvu so za televizijo pojasnili, da naj bi udeleženci plačevali prostovoljne prispevke, za katere se odloči vsak sam. Člani društva so povedali, da jim je Barušić kot starš in da ga radi nagradijo, da pa mu ne bodo mogli nikoli plačati toliko, kot je naredil zanje in za svet.

Berginčeva nam je sicer že septembra na vprašanje, ali niso prihodki društva nizki glede na frekvenco srečanj, odgovorila: "Imamo simpatizerje, pripadnike in pripravnike, vse v društvu pa je prostovoljno. Če se nekdo želi učiti, lahko plača članarino."

Poglavarstvo Zdrave atmosfere pa nam je danes glede tega sporočilo: "Vse institucije vedo, da 'novinarji' izkoriščajo medijski prostor za naročila iz ozadja v zameno za netransparentnosti sive ekonomije, pravzaprav v bistvu podkupnine pod mizo, in edino takšna vprašanja bi imelo smisel, da postavite sami sebi." Kot pravijo, podružnica v Sloveniji deluje nemoteno, čeprav naj bi jo novinarji poskušali z dezinformiranjem javnosti onemogočiti - to pa po njihovem mnenju niti ni mogoče.

Sporočilo medijem: Hvala za promocijo

V Zdravi atmosferi so sicer od septembra do konca oktobra tudi po večkrat dnevno pošiljali sporočila novinarjem in kritizirali poročanje o njihovem društvu. Sledil je dvotedenski mrk, včeraj pa so se ponovno oglasili s sporočilom:

"Hvala vsem vam medijskim bleferjem, da ste Zdravi Atmosferi naredili uslugo stoletja - sedaj smo vsi prezasedeni, ker toliko naroda išče pomoč, da smo vsi, še posebej Učitelj, zasedeni od jutra do večera. Še enkrat hvala vam, da ste nas prisilili odložiti komunikacijo z vami - tempo, ki ga imamo, za vas ne bi bil zdržljiv, a za nas, ZAsrčke, je izziv tisočletja. Prosimo vas, samo nadaljujte z lažmi, odlično nam pomagate! ZdravaAtmosfera."

Ne spreglejte