Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zdravje

Petek, 25. 10. 2013, 11.34

8 let

Kaj prinaša danes potrjen interventni zdravstveni zakon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po novem višji prispevki s.p.-jev, višji prispevki za osebe, ki same vplačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, prispevki na avtorske in podjemne pogodbe ter 36 milijonov v zdravstveno blagajno.

Poslanci so danes na redni oktobrski seji državnega zbora potrdili interventni zdravstveni zakon. Osnutek besedila novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oziroma interventni zdravstveni zakon je sicer ob začetku poletja predstavilo Gantarjevo ministrstvo za zdravje. Po prvem predlogu naj bi zakon v zdravstveno blagajno po izračunih ministrstva prinašal skoraj 100 milijonov evrov.

Med pogajanji se je pričakovani znesek zaradi kompromisov v koaliciji – predvsem so zakonu nasprotovali v Državljanski listi Gregorja Viranta – močno znižal in v končni obliki v zdravstveno blagajno prinaša okoli 36 milijonov evrov.

Zakon začenja veljati naslednje leto, medtem ko direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu, ki je vključena v zakon, začenja veljati že danes.

Kaj interventni zdravstveni zakon prinaša?

Višji prispevki za osnovno zdravstveno zavarovanje Osebe, ki si same plačujejo prispevek, bodo za zdravstveno zavarovanje plačevale 22,72 evra. Končen znesek je sicer kompromis, saj je odbor za zdravje tik pred sejo v državnem zboru znižal znesek s 31,81 evra. Trenutno sicer osebe, ki same vplačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, mesečno plačujejo 14,17 evra.

Prispevki tudi za avtorske in podjemne pogodbe Tisti, ki opravljajo dela prek avtorske ali podjemne pogodbe, bodo po novem zakonu dodatno v zdravstveno blagajno morali nameniti 6,36 odstotka bruto dohodka.

Neprofesionalni župani bodo v zdravstveno blagajno vplačevali šest odstotkov od prihodkov, enak odstotek bodo za zdravstvo namenili še prejemniki nagrad v nadzornih svetih in sejnin ter tisti, ki prejemajo izplačila kot sodni izvedenci.

Kam gredo dobički prostovoljnih zavarovalnic? Zakon opredeljuje še razpolaganje prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic z akumuliranim dobičkom, in sicer tako, da morajo prostovoljne zavarovalnice do 30. junija 2014 v celoti nameniti akumulirane dobičke iz preteklih let v skupni višini 30 milijonov evrov za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zakon prinaša direktivo o čezmejnem zdravstvenem varstvu Danes potrjeni zakon tudi prinaša direktivo EU o čezmejnem zdravstvenem varstvu v slovenski pravni sistem. Bolniki bodo upravičeni le do povrnitve stroškov zdravstvene storitve, ki jo bo koristili v tujini, v višini dejanskih stroškov, vendar ne več kot v višini, do katere je upravičen v breme obveznega zavarovanja v Sloveniji.

Ne spreglejte