SiolNET. Novice Slovenija
1,23

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Starši in Pikalo so se dogovorili, da organizirajo razpravo #video

1,23

termometer

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je danes sprejel avtorje peticije o potrebnih spremembah v šolstvu. Na sestanku so spregovorili o predlogih iz peticije in spremembah v sistemu vzgoje in izobraževanja, ki jih bodo ob pripravi novega strateškega dokumenta v šolstvu - Bele knjige pripravili na ministrstvu.

Kot je po srečanju dejala predsednica društva Svet staršev Nataša Šram, je bil odziv pozitiven. V društvu po njenih besedah ne odstopajo od zmanjšanja obsega snovi, domačih nalog, ureditve nacionalnih preverjanj znanja, ureditve zakonodaje, ki ureja pravice otrok s posebnimi potrebami v šolstvu. Kot je dejala, se bo društvo udeležilo razprave, ki jo bo v roku meseca dni kot posvet med različnimi akterji organiziralo ministrstvo.

"Dogovorili smo se, da bodo pobudniki peticije in tudi vsebina peticije del neke širše razprave o Beli knjigi, ki jo bomo organizirali v roku enega meseca," je dejal Pikalo. Kot je napovedal, se bodo te udeležile različne civilnodružbene organizacije, učitelji, praktiki, tudi strokovnjaki, ministrstvo pa bo v njej delovalo predvsem kot mediator med različnimi pogledi. Na ta način nameravajo v prvem delu priprave novega strateškega dokumenta, ki bo podlaga za spreminjanje zakonodaje in uvajanje novih pristopov, o katerih so govorili tudi danes. Pikalo je dejal, da želijo poslušati vse deležnike in spremembe uvajati na podlagi strateškega premisleka.
 

Peticijo podpisalo več kot 21 tisoč ljudi

Peticijo za spremembo šolskega sistema so pripravili v društvu Svet staršev, do zdaj pa jo je podpisalo že več kot 21 tisoč ljudi. Kot je za STA povedala predsednica društva Nataša Šram, je peticija nastala po ugotovitvi, da starši preko svetov staršev ne morejo narediti veliko za potrebne izboljšave v šolskem sistemu.

V njej med drugim predlagajo zmanjšanje obsega učne snovi in domačih nalog, zmanjšanje številčnega in več opisnega ocenjevanja, ukinitev Nacionalnega preverjanja znanja oziroma njegovo preobrazbo v t. i. kompetenčne teste ter uvedbo sprejemnih izpitov za srednjo šolo, gimnazijo in fakultete.

Predlogi, navedeni in širše pojasnjeni v peticiji, so naslednji:

 1. zmanjšanje obsega snovi,
 2. zmanjšanje obsega domačih nalog,
 3. ukinitev nacionalnega preverjanja znanja (NPZ),
 4. zmanjšanje številčnega ocenjevanja oziroma zamenjava tega z opisnim ocenjevanjem oziroma ocenjevanjem napredka - formativno ocenjevanje,
 5. sprejemni izpiti za srednjo šolo in gimnazijo,
 6. več gibanja in več športa,
 7. medgeneracijsko in medpredmetno povezovanje,
 8. spodbujanje iskanja, vrednotenja in povezovanja informacij,
 9. ukinitev mature in uvedba sprejemnih izpitov na fakultetah,
 10. redna izobraževanja učiteljev, spodbujanje novosti, nagrade za iznajdljive učitelje,
 11. ničelna toleranca do psihičnega in fizičnega nasilja,
 12. enakovredna obravnava otrok s posebnimi potrebami,
 13. zmanjšanje števila otrok v razredih ali povečanje števila pomočnikov v razredu in preoblikovanje prvega razreda.

Pikalo spremembe napovedal že konec januarja

Pikalo je sicer že konec januarja napovedal, da na ministrstvu načrtujejo večje spremembe šolskega sistema. Med drugim pripravljajo predlog sprememb zakona o vrtcih, napovedujejo tudi obsežno razpravo o tem, ali so učni načrti prezahtevni, ali ne bi veljalo spremeniti način ocenjevanja predmetov, ali je potrebna prenova gimnazijskega programa in ali so potrebne spremembe pri Nacionalnih preizkusih znanja. Vse to bodo upoštevali pri pripravi novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja, ki ga bodo pripravili do let 2021, je napovedal.

Šolska torba učenec otrok šola Novice Staršem je prekipelo, zahtevajo spremembo šolskega sistema #video
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin