Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
10.44

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

14

Natisni članek

Jelko Kacin Tomaž Gantar COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 10.44

3 leta, 11 mesecev

Ni še konec z maskami: vedno jo morate imeti s seboj #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

14

Maske postajajo nova realnost je na prvi novinarski konferenci po uradnem koncu epidemije dejal vladni govorec Jelko Kacin. Nošenje sicer ni obvezno, vendar lahko lastniki trgovin in lokalov, če nastane gneča, zahtevajo, da si ljudje nadenejo maske, je razložil Kacin.

Veliko nejasnosti je bilo okrog obvezne uporabe maske v lokalih in trgovinah. Kot je razložil Kacin, je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku v bolnišnici in domovih za starejše. Če bo v lokalu ali trgovini gneča, bo lahko lastnik zahteval, da si ljudje nadenejo masko. "Nova realnost je, da mora vsak imeti pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v suknjiču, žepu, torbici, vrečki, kjerkoli. Brez maske nikamor več," je odgovoril Kacin.

Zaščitne maske ostajajo obvezna oprema. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


"Od 13. marca smo skupaj prehodili dolgo, negotovo in zavito pot. Uspešno smo jo prehodili. Slovenija je varna in urejena država," je uvodoma dejal Jelko Kacin.

"Z današnjim dnem je uradno konec epidemije. Kar pa ne pomeni, da smo lahko v nadaljevanju brezskrbni, ampak da nas čaka drugačen način življenja," je dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar. V primeru drugega vala je Gantar napovedal, da bo storil vse, da uredijo vsaj kakšno negovalno bolnišnico.

Morebitni drugi val: ukrepi ne bodo tako strogi

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA , Minister za zdravstvo je dodal, da se v zdravstvu pripravljajo na morebitno ponovitev epidemije.  "Izkoristiti moramo čas in se pripraviti pri najbolj ranljivih sistemih – zdravstveni sistem in domovi za starejše občane," je dodal Gantar.

Če bi se dnevno znova pojavljalo od 10 do 15 novih primerov, bi po besedah Gantarja znova začeli zaostrovati ukrepe. Morebitni drugi val bi pričakali v veliko boljši kondiciji, je še dejal Gantar.

"Ne gre za bolnišnice, ampak za domove oziroma institucije, kjer bo bistveno višji delež in drugačen standard pri zagotavljanju zdravstvene nege," je dejal. Po njegovih besedah gre torej za nekakšne negovalne enote z večjem številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb.

"S prilagoditvami bomo poskušali doseči, da v primeru ponovitve epidemije omejevalni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa ne tudi gospodarske posledice, ki so mnoge naše prebivalce potisnile v življenjsko stisko," je povedal Gantar.

Kot je poudaril minister na dopoldanski novinarski konferenci, z administrativnim preklicem epidemije "zadeve še ni konec". Kot pravi, nas čaka trdo delo, če želimo preprečiti nove žrtve in posledice na vseh področjih, saj še ni učinkovitega zdravila ali cepiva za koronavirusno bolezen covid-19.

Še vedno bo potrebna zaščitna maska:

- v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati medsebojne razdalje 1,5 metra,
- v javnih prevoznih sredstvih,
- za tiste z znaki respiratornega obolenja,
- za obiskovalce zdravstvenih zavodov, DSO ...

Kaj vse je danes drugače?

Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covid-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.

Po zadnjih podatkih v zadnjem dnevu niso potrdili nobenega novega primera okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 264 testov, umrl pa je en bolnik. Skupaj je zaradi koronavirusa v Sloveniji do danes umrlo 109 ljudi.

Koronavirus Infekcijska
Novice Zadnji podatki: nobene nove okužbe, ena oseba umrla
evri koronavirus
Novice Sloveniji največ daroval hrvaški milijonar
hotelska soba
Novice Zadnje novosti, ki veljajo od danes #video
Ne spreglejte