Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
6.20

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Natisni članek

fitnes bazen hotel Koronavirus virus

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 6.20

3 leta, 10 mesecev

Zadnje novosti, ki veljajo od danes #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

2

Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covid-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Čeprav lahko od danes goste sprejemajo tudi večji hoteli in zdravilišča, ti večinoma ostajajo še zaprti. Nekateri bodo goste začeli sprejemati ta konec tedna, drugi še kasneje. Svoja vrata danes ponovno odpirajo tudi fitnes centri in bazeni. Na predkrizne obrate se prav tako vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.

Maska koronavirus
Novice Pozor: v teh primerih bo nošenje mask še naprej obvezno

Dovoljeno število oseb pri zbiranju na javnih krajih in mestih se z današnjim dnem s 50 povečuje na 200. Pri tem je treba še naprej zagotavljati minimalen stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in smiselno upoštevati higienska priporočila, piše STA.

Konec ukrepov v upravnih in javnopravnih zavodih

Poleg manjših nastanitvenih obratov, ki so lahko odprti že dva tedna, se lahko danes odprejo tudi tisti, ki imajo več kot 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. Zaprti pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

spa wellness sprostitev prijateljice | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V gorenjskih turističnih središčih je večina večjih hotelov danes še zaprtih. V Sava hotelih Bled, v okviru katerih deluje šest hotelov, letos zaradi pandemije in odvisnosti od tujih gostov načrtujejo odprtje le enega hotela, in sicer prenovljenega Hotela Park 25. junija.

So pa na Bledu danes odprli Hotel Triglav, ki bi sicer s svojimi 22 sobami lahko deloval že prej, a so se glede na razmere za ponovni zagon odločili z današnjim dnem. Gostov sicer danes še ne pričakujejo, bodo pa prišli še v tem tednu, saj imajo nekaj rezervacij iz Slovenije. Za zdaj hotel ne bo poln, vendar, kot pravijo v hotelu, kjer ostajajo optimistični, nekje morajo začeti, piše STA.

Tudi v Kranjski Gori večina hotelov ostaja zaprtih

V Hit Alpinei, ki je največji ponudnik tamkajšnjih nastanitev, bodo objekte odpirali postopno. Kot je za STA pojasnil direktor Hit Alpinee Milan Sajovic, bodo začeli ta konec tedna z apartmaji Vitranc, kjer pričakujejo slovenske goste, pa tudi nekaj tujih. Hotele bodo nato odpirali drugega za drugim, odvisno od zasedenosti. Pri tem bo, kot je povedal Sajovic, ključna sprostitev meja, kjer je zdaj status negotov in situacija iz dneva v dan drugačna.

Kranjska Gora | Foto: Marko Prezlc Foto: Marko Prezlc Na to je opozoril tudi direktor Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, ki je pojasnil, da ni točnih informacij, kako bo z odprtjem meja. "Večino naših gostov predstavljajo tujci, in dokler ne bo rešeno z mejami, bi z odpiranjem hotela samo poglabljali katastrofalno finančno sliko," je za STA dejal Čokl, ki računa na odprtje hotela in vodnega parka ob koncu meseca oziroma ob odprtju meje z Avstrijo. Njegov manjši butični hotel Surose 7 bo vrata odprl 11. junija.

V Termah Olimia so se odločili, da bodo hotele Breza in Sotelia ter aparthotel Rosa in apartmajsko naselje Lipa odprli v petek. Takrat bodo odprli tudi bazene Family Wellnessa Termalija in Wellness centra Orhidelia, medtem ko bodo, če bo vreme ugodno, vrata Termalnega parka Aqualuna odprli prihodnji petek, 12. junija, je za STA povedal direktor marketinga v termah Vasja Čretnik.

V času epidemije prenavljali

V času epidemije so sicer po njegovih besedah v Termah Olimia poleg nujnih vzdrževalnih del izvedli tudi investicijo v prenovo in razširitev restavracije ter posodobitev kuhinje v hotelu Breza, v Termah Tuhelj pa končujejo drugo fazo posodobitve kampa, v okviru katere bodo uredili glamping s 36 mobilnimi enotami, bazenom in wellness oazo.

Čretnik pravi, da so dobro pripravljeni na sprejem gostov. Teh bodo imeli že ta konec tedna precej v vseh nastanitvenih zmogljivostih. Kot je ocenil, je bila promocijsko-prodajna akcija, ki so jo lansirali v začetku maja, ko še niso bili znani datumi odpiranja, zelo uspešna. Tudi to je eden od razlogov, da bodo odprli v petek, ko že imajo najavljene goste, in ne danes, je še pojasnil Čretnik.

bazen
Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video

Tudi družba Thermana bo hotel Zdravilišče Laško odprla v petek, bazene hotela Thermana Park bo mogoče obiskati od 15. junija, hotel Thermana Park pa 19. junija, je za STA povedala tiskovna predstavnica Thermane Nina Pader. Hotel Thermana Park je junija tradicionalno dobro zaseden s poslovnimi in športnimi dogodki, ki pa so bili zaradi epidemije večinoma odpovedani. Ta teden pa že gostijo prve manjše enodnevne dogodke.

V hotelu Zdravilišče Laško bodo imeli od petka v večinoma goste, ki so pri njih na zdraviliškem zdravljenju in obnovitveni rehabilitaciji. Hotel se bo povsem napolnil v enem tednu in se počasi vrnil v ustaljene tire delovanja, je dodala. Zdraviliško zdravljenje na negovalnem oddelku za neposredne premestitve iz bolnišnic je sicer nemoteno potekalo tudi v času epidemije. Ambulantna fizioterapija in specialistični pregledi pa so v polnem teku že od začetka maja.

Turizem Slovenija
Novice Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki

Nekateri bodo zdravilišča ponovno odprli konec junija oziroma v začetku julija

Termalni center Thermana Park z bazeni pod kupolo in zunanje bazene bodo odprli 15. junija. Z oglaševanjem trenutno merijo na domače wellness in počitniške goste, družine in pare. Prve tedne po odprtju imajo že zelo dobro zasedene, v kasnejših mesecih pa računajo tudi na tuje goste. Da jim bo uspelo na tujih trgih, mora biti zadoščeno tudi preostalim pogojem, kot je na primer dovoljen vstop v Slovenijo z njihovih ključnih tujih trgov, je dejala Padrova.

Terme Ptuj začetek sezone prav tako napovedujejo za 15. junij, ko naj bi vrata odprl štirizvezdični hotel Primus, pa tudi tamkajšnji welness in hotelsko kopališče, enako pa velja za vse preostale njihove zmogljivosti, torej kamp in zunanji termalni park, medtem ko naj bi notranji bazeni in savne ostali do preklica zaprti.

bazen otrok | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nekoliko kasneje bodo začeli goste sprejemati v Rogaški Slatini. Grand hotel Rogaška bo vrata odprl 24. junija, Grand hotel Sava pa šele 2. julija. Kot sporočajo od tam, bodo za to, da bo oddih za obiskovalce brezskrben in varen, poskrbeli z varnostnimi ukrepi, s katerimi bodo goste seznanili takoj, ko jih bodo prejeli od pristojnih ustanov.

Podjetje Unitur bo vrata nastanitvenih zmogljivosti in bazenov v Termah Zreče znova odprlo v sredo, pri tem pa bodo poskrbeli, kot zagotavljajo, da bodo zadostili vsem priporočenim ukrepom zdravstvene stroke, da bo počitnikovanje pri njih varno. V termah že od 6. maja izvajajo ambulantno fizioterapijo in vse posvete v specialističnih ambulantah, skupaj z vsemi priporočili pa bodo postopno odprli tudi gostinske objekte. Še naprej pa so zaprte savne, saj še niso prejeli ustreznih priporočil pristojnih ustanov. Odprli jih bodo predvidoma v drugem tednu junija.

Iz Term Maribor za zdaj sporočajo, da bodo predvidoma 15. junija odprli mestni hotel Mercure City Center, medtem ko hoteli, vključno z največjim Habakukom pod Pohorjem, za zdaj ostajajo zaprti. So pa že 22. maja znova odprli gostilno Pri treh ribnikih. Z današnjim dnem v Mariboru od večjih hotelov vrata spet odpira Hotel City.

Konec ukrepov v upravnih enotah in javnopravnih zavodih

Sicer pa so z današnjim dnem prenehali veljati tudi začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah. Tako je od danes omogočeno vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih ter sodelovanje pri ustnih obravnavah. Roki v teh zadevah, ki so začeli teči pred uveljavitvijo začasnih ukrepov, bodo tekli naprej, roki, ki v tem času niso tekli, pa bodo s tem dnem začeli teči.

Od danes tudi ne bodo več avtomatično podaljšane pravice iz javnih sredstev, kot je to veljalo med epidemijo. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija. Izjeme so vloge za otroški dodatek, državne štipendije, subvencije vrtca in subvencije malice ter kosila, saj so se te pravice že pred epidemijo podaljševale avtomatično, še navaja STA.

šola učenje
Novice Osnovnošolci prihodnji teden nazaj v šole. Zaščitne maske niso več obvezne. #video
Ne spreglejte