Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
29. 5. 2020,
11.32

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

25

Natisni članek

COVID-19 okužba Koronavirus turistični boni

Petek, 29. 5. 2020, 11.32

3 leta, 11 mesecev

Pozor: v teh primerih bo nošenje mask še naprej obvezno

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

25

Maska koronavirus | Po 31. maju, ko se bo v Sloveniji iztekla razglasitev epidemije novega koronavirusa, bo v določenih primerih še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask. | Foto Ana Kovač

Po 31. maju, ko se bo v Sloveniji iztekla razglasitev epidemije novega koronavirusa, bo v določenih primerih še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask.

Foto: Ana Kovač

V četrtek ob 706 testiranjih pristojni niso odkrili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, so pokazali danes objavljeni vladni podatki. Prav tako že tretji dan zapored ni bilo nobenega umrlega zaradi bolezni covid-19, tako da skupno število umrlih ostaja 108. Vlada je pozno popoldne sprejela sklep, po katerem bo uporaba zaščitnih mask v določenih primerih tudi po 31. maju, ko se bo v Sloveniji iztekla razglasitev epidemije, še vedno obvezna.

Število hospitaliziranih je v četrtek ostalo nespremenjeno, gre za sedem oseb, od teh sta na intenzivni negi še naprej dve.  Po dveh dneh s po dvema novima potrjenima okužbama tako epidemiološka statistika v četrtek izkazuje ničlo tako pri okužbah kot pri smrtnih žrtvah.

Skupno število opravljenih testiranj se je do četrtka povzpelo na 77.916, skupno število potrjenih okužb pa je ostalo pri 1.473. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) medtem še naprej ocenjujejo, da imamo v Sloveniji sedem aktivnih primerov okužb, torej toliko, kot je hospitaliziranih.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V UKC vzeli brise 50 zaposlenim: vsi so bili negativni

Nošenje zaščitnih mask bo v nekaterih primerih še naprej obvezno

Vlada je danes pozno popoldne sprejela sklep, v skladu s katerim bodo tudi po 31. maju, ko bo v Sloveniji uradno konec epidemije bolezni covid-19, veljavni vsi akti in ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim bo v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, na primer v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje.

"Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19 sprejela vlada in do 1. junija 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask," je v sporočilu za javnost zapisal vladni urad za komuniciranje (Ukom).

Maske bo še naprej obvezno nositi v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1,5 metra, ter v javnih prevoznih sredstvih. Obvezne ostajajo tudi pri osebah z respiratornimi obolenji, pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti, pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno-varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami ter pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno-varstvenih zavodov za osebe s posebnimi potrebami.

Nošenje zaščitnih mask bo v določenih primerih še naprej obvezno tudi po izteku razglasitve epidemije. | Foto: Getty Images Nošenje zaščitnih mask bo v določenih primerih še naprej obvezno tudi po izteku razglasitve epidemije. Foto: Getty Images

V veljavi ostajajo tudi navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti. Tako do spremembe oziroma preklica v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi.

Tretji odstavek 8. člena zakona o nalezljivih boleznih določa, da ima vlada pristojnost uporabe ukrepov iz tega zakona, če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev. Trenutne epidemiološke razmere ne pomenijo epidemije nalezljive bolezni, še vedno pa obstaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni, so dodali na vladi.

Vlada je 14. maja razglasila konec epidemije, ki je bila razglašena 12. marca. Slovenija je prva država v Evropi, ki je preklicala epidemijo. Odlok o preklicu epidemije se bo sicer uporabljal od 31. maja, poroča STA.

Portorož
Novice Boste z bonom res lahko spali v vseh hotelih po državi?

Počivalšek: Epidemija najbolj prizadela turizem

Minister Zdravko Počivalšek je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril, da svetovna turistična organizacija napoveduje od 60- do 80-odstotni upad mednarodnih potovanj v primerjavi z lanskim letom. Zaradi tega je ogroženih na milijone delovnih mest po vsem svetu. Epidemija novega koronavirusa je velik udarec povzročila tudi slovenskemu turizmu. "Po nekaterih ocenah bi slovenski turizem lahko potreboval kar pet let, da se znova postavi na lastne noge," je opozoril minister.

"Po nekaterih ocenah bi slovenski turizem lahko potreboval kar pet let, da se znova postavi na lastne noge," je opozoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: STA , "Po nekaterih ocenah bi slovenski turizem lahko potreboval kar pet let, da se znova postavi na lastne noge," je opozoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: STA ,

V nadaljevanju je minister spregovoril o turističnih bonih, ki jih bodo prebivalci Slovenije lahko unovčili za plačilo nastanitev oziroma nastanitev z zajtrkom. Bone bo mogoče uporabiti le pri registriranih ponudnikih prenočitev. Tako jih ne bo mogoče unovčiti za najem avtodoma ali plovila.

Natančnejše pogoje uporabe bonov tako za potrošnike kot ponudnike storitev bo določila uredba, ki bo sprejeta po potrditvi zakona v državnem zboru. Kdaj bodo boni začeli veljati, še ni mogel napovedati. "Ker gre za zapleten sistem, je treba predvideti marsikatere podrobnosti, da ne bi bilo zlorab. Želimo si, da bi začeli veljati čim prej na začetku junija," je dejal Počivalšek.

bazen
Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video

"Trg bo dvigovanje cen kaznoval"

"Bon smo uvedli, da zagotovimo goste, obrat denarja in ohranimo delovna mesta, ki jih je v turizmu skoraj 60 tisoč. Zato sem presenečen, ko vidim, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo zlorabiti uvedbo bonov. To je absolutno nesprejemljivo ravnanje. Po mojem prepričanju je trg prvi, ki bo to kaznoval," napoveduje. Občine je pozval, da se pridružijo državni iniciativi in po vzoru nekaterih tujih mest vzpostavijo bone tudi v svojem lokalnem okolju. Tako lahko dodatno spodbudijo specifične dejavnosti, od gostinstva do prireditev in tako naprej.

Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji na 13. marca 2020. Polnoletna oseba dobi bon v vrednosti 200 evrov, mladoletna oseba pa bon v vrednosti 50 evrov. Določena je tudi prenosljivost bona med sorodniki do drugega kolena. "Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki je določena z uredbo, in se ne deduje. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa je do 31. decembra letos. Lahko se unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom," je pojasnil.

Portorož plaža
Novice Vse podrobnosti o predlaganem unovčenju turističnih bonov #video

Potrošniki naj opozarjajo na zlorabe in nepoštene prakse

Nadzor nad ponudnikom storitev bo izvajal tržni inšpektorat, finančna uprava pa mu bo zagotovila potrebne podatke za izvajanje nadzora. "Veliko bo odvisno tudi od nas potrošnikov, da bomo opozorili na morebitne zlorabe in nedovoljene prakse," je dejal minister. 

Vlada predvideva, da bo država bone povrnila dvakrat na mesec. Vendar so to podrobnosti, ki morajo biti še usklajene s finančno upravo. "Lahko pa povem, da se na gospodarskem ministrstvu trudimo, da bi bili ti roki čim krajši," je poudaril Počivalšek. Od bona se ne plača dohodnine.

fitnes telovadba vadba koronavirus
Novice Odpirajo se fitnesi in bazeni, lahko se zbere do 200 ljudi #video
Ne spreglejte