Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2021,
9.35

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Natisni članek

šola Jelko Kacin Janez Janša Janez Janša vlada

Četrtek, 7. 1. 2021, 9.35

3 leta, 3 mesece

Kaj bo z odpiranjem šol in vrtcev? Vlada pred pomembno odločitvijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

5

Simona Kustec | Šolska ministrica Simona Kustec je v začetku tedna zatrjevala, da bi se vnovično odprtje prve triade osnovne šole in vrtcev lahko zgodilo prihodnji teden. | Foto STA

Šolska ministrica Simona Kustec je v začetku tedna zatrjevala, da bi se vnovično odprtje prve triade osnovne šole in vrtcev lahko zgodilo prihodnji teden.

Foto: STA

Na današnji seji vlade gre pričakovat razpravo o možnosti odpiranja šol in vrtcev. Včerajšnje srečanje premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanje je sicer pokazalo, da vlada in zdravstvena stroka nista najbolj naklonjeni temu, da bi se učenci prve triade v šolo vrnili že prihodnji teden ali da bi se odprli tudi vrtci. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer še v začetku tedna zatrjevala, da bi se najmlajši učenci prihodnji teden lahko vrnili v šole.

Kot je namreč na sredinem srečanju povedal premier Janez Janša, je postopno odpiranje vrtcev in šol v največji meri odvisno od epidemiološkega položaja, ki pa se po sprostitvi nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki poslabšuje in bo tako verjetno še vsaj deset dni.

Vladni govorec Jelko Kacin je v sredo zvečer med večurnim zasedanjem vlade v ožji sestavi in strokovne posvetovalne skupine za covid-19 na Twitterju že zapisal, da je bil ob 20. uri delež pozitivnih PCR-testov v torek 31,72-odstoten. "Tveganje je veliko in raste," je dodal Kacin.

Janez Janša
Novice Janša: Če bomo zdaj tvegali, bomo imeli šolo na daljavo do aprila ali maja #video

Janša: Obstajajo vmesne možnosti pri odpiranju šol

Janša je na srečanju s šolniki tudi opozoril, da bi imelo preveliko sproščanje, ki bi omogočilo več sto tisoč novih stikov na dan po vsej državi, lahko za posledico prevelik razmah okužb, posledično pa bi morali biti vrtci in šole zaprti bistveno dlje. Zato je vse pozval k potrpežljivosti.

Premier Janez Janša je na srečanju s šolniki opozoril, da bi imelo preveliko sproščanje lahko za posledico prevelik razmah okužb, posledično pa bi morali biti vrtci in šole zaprti bistveno dlje. | Foto: STA , Premier Janez Janša je na srečanju s šolniki opozoril, da bi imelo preveliko sproščanje lahko za posledico prevelik razmah okužb, posledično pa bi morali biti vrtci in šole zaprti bistveno dlje. Foto: STA ,

Kacin, ki na današnji seji vlade pričakuje široko izmenjavo pogledov tako v šolstvu kot v razmerah v zdravstvu, je po koncu sredinega srečanja predstavnikov vlade in posvetovalne skupine za STA dejal, da se vlada zaveda, da je odpiranje šol ena od prioritet. Za to pa je treba zagotoviti varno okolje tako za zaposlene kot za otroke, je poudaril.

Janša je v sredo dejal, da šol skoraj zagotovo še ne bodo odprli v ponedeljek, saj bi takrat v najboljšem primeru potekalo testiranje zaposlenih. Nakazal je tudi, da obstajajo vmesne možnosti pri odpiranju, med drugim kombinacija šolanja na daljavo in v šoli, poroča STA.

Ne spreglejte