SiolNET. Novice Slovenija
9,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Četrti val bo močan, zgodil se bo v velikem obsegu #video

9,22

termometer

Ob začetku pouka bosta za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake obvezna nošenje mask in prostovoljno tedensko samotestiranje. Sredstva se bodo zagotovila iz državnega proračuna. Za izvajanje izobraževalnih in športnih programov bo prihodnji teden veljal pogoj PCT. Za zaposlene v storitvenih dejavnostih ostaja obvezno tedensko testiranje, so ključni poudarki novinarske konference o aktualnem stanju glede covid-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 napovedal, da bo letošnja jesen najverjetneje najnapornejši del epidemije. "Dejstvo je, da imamo orodje, imamo moč, imamo vzvod, da vplivamo na potek epidemije. Imamo cepivo. Le uporabiti ga moramo," je poudaril minister. Znova je pozval k cepljenju in se zahvalil cepljenim.

"Podatki in projekcije, kaj se bo dogajalo v jeseni, nas močno skrbijo. Naš namen nikakor ni zastraševati, vendar pa bom z vami pošten in odkrit. Stanje v bolnišnicah se slabša. Ko gledamo projekcije Instituta Jožef Stefan in potek epidemije v Španiji ter na Portugalskem, je jasno, da bo val močan. Situacija je mnogo bolj resna, kot si upamo priznati," je dejal Poklukar.

Ob tem napoveduje, da bo zaradi kužnosti različice delta jeseni praktično vsak prišel v stik z virusom. Pri cepljenih ali prebolevnikih, ki imajo razvita protitelesa, bo potek bolezni v veliki večini zelo blag ali pa simptomov sploh ne bodo razvili. Vsi preostali, ki niso cepljeni ali prebolevniki, pa bodo podvrženi tveganju, da bolezen prebolijo s hujšimi zapleti ali pa je zanje celo usodna.

Najnapornejši del epidemije, tudi z vidika duševnega zdravja

"Kaj nas čaka v jeseni? Ponovno bomo šli čez težko obdobje. Psihološki pritisk četrtega vala že čutimo. Predvsem med zaposlenimi v zdravstvu je moč čutiti zaskrbljenost in delno nemoč. Verjetno bo ta jesen najbolj naporen del epidemije, tudi z vidika duševnega zdravja in psihičnih obremenitev. Kot družba in kot ljudje ne smemo dopusti, da nas epidemija razdvoji, da se pričnemo deliti," je opozoril minister.

Sporočil je še, da je vlada danes izdala uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2. S spremembami in dopolnitvami so določene dejavnosti, za katere sredstva krije državni proračun. Med drugim so to: zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo, osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve ter izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.

Uredba tudi določa, da se sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake zagotovi iz državnega proračuna.

Strategija predvideva poživitveni odmerek

Spremembe so tudi pri nacionalni strategiji cepljenja, in sicer je v njej zdaj predviden tretji, poživitveni odmerek. Tretji odmerek bo namenjen predvsem imunsko oslabljenim osebam. Nato bo sledilo še cepljenje najranljivejših skupin. V strategijo je bilo, po priporočilih stroke, dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju devetih mesecev po polnem cepljenju.

Orehovec: Šole in vrtci bodo odprti

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je napovedal, da bo za izvajanje izobraževalnih in športnih programov prihodnji teden veljal pogoj PCT.

"Novo šolsko leto bomo začeli, kot smo ga končali. Po modelu B, ki omogoča izvedbo celotnega programa v šolah in vrtcih. Naša skupna naloga je ohranjati varno učno okolje v šolskem prostoru in vrtcih. Naj poudarim, da nam tega ne bo ustvaril nihče od zunaj s čarobno palico, ampak je pomembno, da vsak posameznik naredi, kar je v njegovi moči, da poskrbi za PCT-pogoj," je pojasnil Orehovec.

Poudaril je, da je trenutna epidemiološka slika takšna, da bo za zagotavljanje varnega učnega okolja potrebno dosledno upoštevanje higienskih ukrepov, nošenje mask, redno prezračevanje in upoštevanje pogoja PCT.

Zagotovil je, da so vsi ukrepi premišljeni in izvedljivi ter že poznani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin