Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
11.55

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

Natisni članek

Evropska komisija Robert Golob Ursula von der Leyen Marta Kos

Torek, 17. 9. 2024, 11.55

0 minut

Robert Golob: Sloveniji je uspel zgodovinski met #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,12

"Zaupana nam je velika odgovornost. Slovenija je s tem, ko je dobila resor za širitev, dobila tudi ključ do stabilnosti in miru, a ne le na Zahodnem Balkanu, temveč tudi v vzhodni Evropi. V tem resorju je tudi obnova Ukrajine. Ponosen sem na Slovenijo. Rad bi se zahvalil tudi vsem preteklim vladam, predvsem pa vsem državljankam in državljanom. Dodana vrednost, ki jo prinašamo v ta resor, je naša zgodba o uspehu zadnjih 20 let," je v odzivu na napoved, da Slovenija v Evropski komisiji prevzema resor za širitev, ki ga bo vodila Marta Kos, dejal predsednik vlade Robert Golob. Predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik je že podpisal sklic seje odbora, ki bo zaslišal kandidatko Marto Kos in dal nezavezujoče mnenje. Seja bo v sredo ob 18. uri. 

Premier Robert Golob se je na novico, da bo slovenska kandidatka za komisarko Marta Kos dobila resor za širitev, odzval tudi na omrežju X. Zapisal je, da je resor širitve dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti. "Slovenija sprejema odgovorno nalogo. Zaupan ji je ključ do zagotavljanja stabilnosti in miru v naši neposredni soseščini in širše ter kako prispevati k temu, da se bo s pomočjo evropske ideje stabiliziral tako Zahodni Balkan kot vzhodno sosedstvo," je še sporočil Golob, kot izhaja iz objave na profilu vlade na omrežju X.

Slovenija bo skrbela tudi za nadaljnjo podporo Ukrajini

Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je danes v Strasbourgu sporočila predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah bo pristojna za širitev Evropske unije in tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi, države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU.

Tanja Fajon: Odlične novice iz Bruslja

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila dodelitev resorja Sloveniji. "Odlične novice iz Bruslja! Slovenija bo v novi sestavi Evropske komisije vodila pomemben resor širitve, vzhodne soseščine in povojne obnove Ukrajine," je zapisala na omrežju X. Čestitala je Marti Kos in dodala, da se veseli sodelovanja pri nadaljnji podpori državam Zahodnega Balkana ter vzhodne soseščine na njihovi evropski poti.

Ursula von der Leyen
Novice Ursula Von der Leyen: Marta Kos bo prevzela resor za širitev EU #video

Predsednica Evropske komisije je ob tem opozorila, da postopek potrjevanja, ki vključuje nezavezujoče stališče nacionalnega parlamenta, v Sloveniji še poteka. "Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil," je povedala. Predsednica Komisije je na predstavitvi nove Komisije odgovarjala tudi na vprašanja glede pisma, ki ga je glede Tomaža Vesela 5. septembra poslala Robertu Golobu.

Zdaj je znana vsebina pisma Golobu

Dejala je, da je pismo posredovala v DZ. Pismo je na omrežju X objavil prvak SDS Janez Janša. Predsednik odbora za zadeve EU iz vrst SDS Franc Breznik je s pridobitvijo pisma pogojeval sklic seje odbora, ki naj bi podal mnenje o novi slovenski kandidatki Marti Kos.

"Vesel nima ustreznih kompetenc in izkušenj"

Von der Leyen je v pismu zapisala, da je avgusta v pogovoru z Veselom ocenila njegove splošne kompetence, neodvisnost in zavezanost Evropi, pri čemer je posebej upoštevala njegove profesionalne izkušnje in življenjepis. Ocenila je, da Veselu manjkajo ustrezne izkušnje in kompetence, da bi lahko kot evropski komisar sodeloval z Evropskim parlamentom in Evropskim svetom, ter vodil pomembne pogajalske procese v imenu EU.

"Takšne kompetence se pridobijo zlasti z opravljanjem pomembnih političnih ali vsaj veleposlaniških funkcij na ravni EU ali na državni ravni," je še zapisala von der Leyen ter premierja Goloba pozvala, naj do torka, 10. septembra, predlaga drugega kandidata.

Tomaž Vesel po mnenju Ursule von der Leyen nima ustreznih kompetenc in izkušenj za evropskega komisarja. | Foto: Ana Kovač Tomaž Vesel po mnenju Ursule von der Leyen nima ustreznih kompetenc in izkušenj za evropskega komisarja. Foto: Ana Kovač

Breznik: Kapetan vladnega moštva je dal avtogol

Predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik je za Siol.net potrdil, da je prejel pismo Ursule von der Leyen. Pravi, da bo v najkrajšem možnem času sklical sejo odbora, na kateri se bodo seznanili s kandidaturo Marte Kos. Po njegovem mnenju bi se morali v vladnem moštvu v zvezi s primerom Tomaža Vesela od kandidature vprašati, kaj pomeni avtogol kapetana tega moštva. Pri tem je mislil na premierja Goloba. Breznik se sicer ne strinja, da je resor širitve za Slovenijo strateško pomemben, prepričan je, da gre za enega najslabših resorjev z enim od najmanjših proračunov.

Na današnji novinarski konferenci je Breznik dejal, da je že podpisal sklic sejo odbora, ki bo zaslišal kandidatko Marto Kos in dal nezavezujoče mnenje. Seja bo v sredo ob 18. uri. Poudaril je tudi, da je Golob dokazano lagal glede razlogov, zaradi katerih je Vesel odstopil od kandidature. 

Prebilič: Gre za strateško pomemben resor

Na predlagano komisarsko ekipo, ki jo je danes predstavila predsednica Komisije, se je odzval tudi evropski poslanec Vladimir Prebilič. "Glede na današnjo predstavitev je Sloveniji pripadel resor za širitev EU in obnovo Ukrajine. Gre za strateško pomemben resor, kjer igra Slovenija, predvsem zaradi vloge na Zahodnem Balkanu, pomembno povezovalno vlogo. Vedno sem zagovarjal več Evrope in nujnost širitve, saj je za evropski prostor bolje, da se države Zahodnega Balkana vključijo v EU. To prinaša več stabilnosti in blagostanja v regiji ter celotni EU."

"Ko govorimo o Ukrajini, bo ta resor zagotovo prevzel veliko odgovornost za obnovo, s katero bodo povezana tudi visoka denarna sredstva, ki jih bo EU namenila za pomoč Ukrajini. Želeli bi si, da bi Slovenija tukaj bolj poudarila svojo mirovniško vlogo ter nujnost večje mirovniške vloge celotne EU," je še povedal Prebilič.

Marta Kos
Novice Marta Kos po nizu očitkov Romane Tomc zanikala sodelovanje z Udbo
Franc Breznik
Novice Breznik pogojuje: Sejo odbora o kandidatki za evropsko komisarko bomo sklicali, če ...

 

Ne spreglejte