Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
22.24

Osveženo pred

2 uri, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

evropski komisarji Marta Kos Evropska komisija Ursula von der Leyen

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 22.24

2 uri, 51 minut

Von der Leyen bo predvidoma predstavila novo komisarsko ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Ursula von der Leyen | Foto STA

Foto: STA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta predvidoma danes predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe. Poleg še vedno nerešenega vprašanja glede potrditve komisarske kandidatke iz Slovenije Marte Kos je do zamenjave v zadnjem trenutku prišlo tudi v Franciji.

Od kandidature je včeraj namreč odstopil evropski komisar Thierry Breton, ki je bil tudi kandidat Francije za naslednji mandat Evropske komisije. Predsednik Emmanuel Macron je za kandidata predlagal dosedanjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja.

Thierry Breton in Ursula von der Leyen
Novice Zaradi spora pri oblikovanju nove Evropske komisije odstopil komisar Breton, novi kandidat je Sejourne

Ob zapletih s potrjevanjem Marte Kos so se v javnosti pojavila ugibanja, da bi lahko predsednica Leyen Evropskemu parlamentu posredovala seznam brez slovenske kandidatke. A pri tem še ne bo šlo za uradni predlog. Tega namreč Evropskemu parlamentu v skladu s 17. členom pogodbe o EU predloži šele Svet EU v dogovoru z izvoljeno predsednico Evropske komisije.

O tem, kaj bo v torek na konferenci predsednikov Evropskega parlamenta storila von der Leyen, krožijo številna ugibanja. Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je v soboto navajal dve možnosti, in sicer da predsednica v torek predstavi celotno komisarsko ekipo, pri čemer bi v opombi zapisala, da mora slovensko kandidatko zaslišati še pristojni odbor v državnem parlamentu, ali seznam ne bi vseboval imena kandidatke iz Slovenije, pri čemer bi morala navesti, kateri resor bi državi pripadel.

Robert Golob
Novice Golob zavrnil očitke o političnih pritiskih iz Bruslja in namignil na resor za širitev EU

Pretekli teden je medij Euronews, ki ima sedež v Lyonu v Franciji, omenil več imen komisarskih kandidatov, ki bi jim lahko Evropski parlament dal košarico. Med njimi so poleg Bretona, ki je medtem že odstopil od kandidature, omenjeni še madžarski kandidat Oliver Varhely, italijanski kandidat Raffaele Fitto, belgijska kandidatka Hadja Lahbib, slovaški kandidat Maroš Šefčovič, španska kandidatka Teresa Ribero in grški kandidat Apostolos Cicikostas.

Ne spreglejte