Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
9.33

Osveženo pred

9 ur, 36 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,94

Natisni članek

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija Thierry Breton

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 9.33

9 ur, 36 minut

Zaradi spora pri oblikovanju nove Evropske komisije odstopil komisar Breton, novi kandidat je Sejourne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,94
Thierry Breton in Ursula von der Leyen | Francoski kandidat Thierry Breton je nesprejemljiv za predsednico Komisije Ursulo von der Leyen. Breton, ki je liberalec, je pred letošnjimi evropskimi volitvami na družbenih omrežjih javno grajal Evropsko ljudsko stranko in predsednico Komisije. | Foto Guliverimage

Francoski kandidat Thierry Breton je nesprejemljiv za predsednico Komisije Ursulo von der Leyen. Breton, ki je liberalec, je pred letošnjimi evropskimi volitvami na družbenih omrežjih javno grajal Evropsko ljudsko stranko in predsednico Komisije.

Foto: Guliverimage

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki ga je Francija predlagala za komisarja tudi v prihodnji Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen, je danes sporočil, da odstopa. Kot je zapisal v odstopnem pismu, je Ursula von der Leyen pred dnevi pozvala Pariz, naj njegovo kandidaturo umakne. Francoski predsednik Emmanuel Macron je namesto Bretona za komisarja že predlagal dozdajšnjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja.

"Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime – zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili – in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji Komisiji," je Thierry Breton zapisal v pismu predsednici Komisije Ursuli von der Leyen, ki ga je objavil na omrežju X.

Macronov novi kandidat je Stephane Sejourne

Nekaj ur po Bretonovem odstopu je francoski predsednik Emmanuel Macron za položaj predlagal dozdajšnjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja.

Sejourne je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu in ustreza vsem zahtevanim kriterijem, piše v sporočilu Elizejske palače. Včasih je bil tudi partner nekdanjega francoskega premierja Gabriela Attala.

Stephane Sejourne je postal francoski zunanji minister januarja letos. | Foto: Guliverimage Stephane Sejourne je postal francoski zunanji minister januarja letos. Foto: Guliverimage

Kot je v svoji odstopni izjavi zapisal Breton, ki ga je Macron za nov mandat v Evropski komisiji uradno predlagal konec julija, v luči zadnjih dogodkov, ki "še dodatno dokazujejo vprašljivo vodenje", svojih dolžnosti v Komisiji ne more več opravljati. Breton je dodal, da mu je bilo v čast, da je v zadnjih petih letih kot komisar za notranji trg deloval nad nacionalnimi in strankarskimi interesi.
 


Breton je odstopil le dan, preden naj bi predsednica Komisije v torek vodjam političnih skupin Evropskega parlamenta predstavila sestavo prihodnje Komisije. Predstavila naj bi jo, čeprav še vedno ni prejela uradnega predloga Slovenije zaradi zapletov s potrjevanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marto Kos po odstopu kandidata Tomaža Vesela.

Na vprašanje, zakaj von der Leyen Pariza ni pozvala, naj predlaga moškega in žensko, je tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta odgovorila, da je imenovanje komisarskih kandidatov v pristojnosti držav članic. Spomnila je tudi na besede von der Leyen, da je ključen kriterij pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, pomembna pa da je tudi politična, geografska in spolna uravnoteženost.

Predsednica Komisije naj bi članice nedavno pozvala, naj predlagajo več žensk, potem ko večina, vključno s Francijo, ni upoštevala njenega poziva po posredovanju tako kandidatke kot kandidata. Edina država, ki je upoštevala njen poziv ter predlagala kandidata in kandidatko, je bila Bolgarija.

Breton šaljivo o svojem odstopu od kandidature na omrežju X:

Predsednica Komisije, ki je v začetku septembra obiskala Blejski strateški forum in se ob robu srečanja sešla tudi s slovenskim premierjem Robertom Golobom, ni bila zadovoljna s kandidaturo Tomaža Vesela.  | Foto: Bojan Puhek Predsednica Komisije, ki je v začetku septembra obiskala Blejski strateški forum in se ob robu srečanja sešla tudi s slovenskim premierjem Robertom Golobom, ni bila zadovoljna s kandidaturo Tomaža Vesela. Foto: Bojan Puhek

Bretonov odstop od kandidature ima precej podobnosti z odstopom prvotnega slovenskega kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela. Tudi on je bil tako kot Breton nesprejemljiv za predsednico Komisije, ki želi, da Slovenija predlaga kandidatko. Zdaj slovenska vlada za komisarko predlaga Marto Kos, ki jo mora še zaslišati parlamentarni odbor za zadeve EU in podati nezavezujoče mnenje. Vendar predsednik odbora Franc Breznik (SDS) sklic seje pogojuje z dodatnimi pojasnili vlade o zamenjavi kandidata. Ti zapleti lahko zamaknejo postopek potrjevanja.

Ob zapletih s potrjevanjem Marte Kos so se v javnosti pojavila ugibanja, da bi lahko predsednica Komisije Evropskemu parlamentu posredovala seznam brez slovenske kandidatke. Po napovedih bo predsednica svojo novo komisarsko ekipo v torek predstavila konferenci predsednikov Evropskega parlamenta, v katerem so predsednica Parlamenta in vodje političnih skupin. A pri tem še ne bo šlo za uradni predlog. Tega namreč Evropskemu parlamentu v skladu s 17. členom pogodbe o EU predloži šele Svet EU v dogovoru z izvoljeno predsednico Evropske komisije.

O tem, kaj bo v torek na konferenci predsednikov Evropskega parlamenta storila Ursula von der Leyen, krožijo številna ugibanja. Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je v soboto navajal dve možnosti, in sicer da predsednica Komisije v torek predstavi celotno komisarsko ekipo, pri čemer bi v opombi zapisala, da mora slovensko kandidatko zaslišati še pristojni odbor v državnem parlamentu, ali seznam ne bi vseboval imena kandidatke iz Slovenije, pri čemer bi morala navesti, kateri resor bi državi pripadel.

Pretekli teden je medij Euronews, ki ima sedež v Lyonu v Franciji, omenil več imen komisarskih kandidatov, ki bi jim lahko Evropski parlament dal košarico. Med njimi so poleg Bretona, ki je medtem že odstopil od kandidature, omenjeni še madžarski kandidat Oliver Varhely, italijanski kandidat Raffaele Fitto, belgijska kandidatka Hadja Lahbib, slovaški kandidat Maroš Šefčovič, španska kandidatka Teresa Ribero in grški kandidat Apostolos Cicikostas.

V Bruslju ne komentirajo Bretonovih očitkov

V Bruslju ne komentirajo očitkov na račun predsednice Evropske komisije, ki jih je v odstopni izjavi podal Breton. V pismu je evropski komisar iz Francije, ki je bil tudi kandidat te države za naslednji mandat Evropske komisije, von der Leyen očital, da politično trguje. Zapisal je tudi, da dogajanje v zvezi z njegovo kandidaturo "še dodatno dokazuje vprašljivo vodenje" komisije.

Kot je danes v Bruslju povedala Podesta, je predsednica von der Leyen seznanjena z odstopom Bretona in ga je tudi sprejela. Kdo bo prevzel njegovo delo, še ni znano.

Vsebine odstopne izjave, ki jo je Breton danes poslal predsednici komisije, medtem Podesta ni želela komentirati. "Predsednica je povsem osredotočena na prihodnost, da bi bil nov kolegij komisarjev čim prej operativen," je povedala.

Menjava kandidatov iz Francije pa medtem ni vplivala na načrte predsednice komisije, da v torek konferenci predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri so predsednica parlamenta in vodje političnih skupin, predstavi sestavo svoje prihodnje komisarske ekipe.

Tomaž Vesel Robert Golob
Mnenja Konec sveta, kot ga poznamo: evropska veseloigra
Ursula von der Leyen, Robert Golob, Črna na Koroškem
Novice Tarča: Ursula von der Leyen v pismu postavila rok za zamenjavo Vesela
Ursula von der Leyen in Andrej Plenković
Novice Ursula von der Leyen bo zaradi Slovenije zamaknila predstavitev svoje ekipe
Marta Kos
Novice Marta Kos: Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za evropsko komisarko
Ne spreglejte