Kadrovski vrtiljak: kdo so kandidati za dobro plačane državne službe

Kdo bo upravljal 3,4 milijarde evrov v petih državnih družbah, kjer bodo ta mesec kadrovali? Že danes se sestaja nadzorni svet Družbe za avtoceste (Dars).
Kadrovski vrtiljak: kdo so kandidati za dobro plačane državne službe
DARS Prihodki: 360 milijonov evrov Predsednik uprave: Tomaž Vidic (začasno od januarja 2016) Nadzorni svet Darsa je razpis za novega predsednika in člana uprave objavil 19. februarja. Rok za prijavo se je iztekel v soboto, interes zlasti za funkcijo člana uprave je po naših podatkih velik. Začasni predsednik uprave je Tomaž Vidic , ki mu naši viri pripisujejo največ možnosti za imenovanje za polni mandat. Ima namreč neformalno podporo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča , ki si je ves svoj mandat prizadeval za zamenjavo na vrhu Darsa. Spomnimo, da je do nje prišlo januarja, ko so iz krivdnih razlogov razrešili predsednika uprave Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka . Odnesle so ju nepravilnosti, povezane z zdaj že ugaslim hčerinskim podjetjem Delkom . Ni še jasno, ali bo nadzorni svet kandidature pregledal že na današnji seji. Ključna odločitev, ki jih čaka, je odločitev, komu bo zaupan stomilijonski posel izvedbe elektronskega cestninjenja. Od srede decembra je znano, da je najugodnejšo ponudbo oddal konzorcij Telekoma Slovenije in norveškega podjetja Q-Free. Njegovo izbiro je uprava Darsa po naših informacijah že predlagala tudi nadzornemu svetu družbe.
HIT Prihodki: 150 milijonov evrov bruto Predsednik uprave: Dimitrij Piciga (od marca 2013) Na seji nadzornega sveta Hita , ki bo v drugi polovici meseca, bodo zelo verjetno razpravljali tudi o menjavi predsednika uprave Dimitrija Picige . Čeprav predsednik nadzornega sveta Marino Furlan teh informacij ni potrdil, naši viri trdijo, da je zamenjava že usklajena med nadzorniki. Picigi očitajo, da se njegova uprava ni resno lotila sanacije ter razvoja igralništva in turizma, rezultat pa ustvarja predvsem s prodajo naložb. Hit je tako konec lanskega leta prodal svojo najbolj uspešno tujo naložbo - igralnico v Črni gori, za katero je iztržil več kot 30 milijonov evrov. Dodatno naj bi k nezadovoljstvu pripomogli spori z občino, manjšinsko lastnico Hita. Mestna občina Nova Gorica je Hitu lani vrnila 1,8 milijona evrov preplačanih dajatev, a je Hit vložil novo pritožbo, ker občina med igralniške površine šteje tudi upravno stavbo in vinoteko. Hit je sicer na seznamu naložb, ki jih bo država začela v letošnjem letu prodajati. Občina je to odločitev pozdravila, ker si želi strateškega lastnika, medtem ko v lokalni SD nasprotujejo temu, da država Hita ni opredelila kot strateško naložbo.
ELEKTRO CELJE Prihodki: 70 milijonov evrov Predsednik uprave: Rade Knežević (od januarja 2010 – odstop decembra 2015) Že pred časom je nadzorni svet Elektra Celje odprl prijave na razpisu za novega predsednika uprave. Ta bo na položaju nasledil Radeta Kneževića , ki je konec lanskega leta odstopil. Med kandidati je tudi Vladimir Malenković , nekdanji vodja kabineta ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika in njegov osebni prijatelj. Malenković je nekdanji član uprave Premogovnika Velenja , ko jo je še vodil Milan Medved , bil pa je tudi direktor hčerinskega podjetja HTZ in član odbora za aktivni nadzor investicije v TEŠ6. Na razpis se je prijavilo tudi več notranjih kandidatov, med njimi tudi: - Boris Kupec , kandidat SMC na državnozborskih volitvah leta 2014 v Žalcu in pred leti član sveta LDS, - Boštjan Turinek , direktor sektorja za obratovanje in razvoj, - Marjan Šunta , dozdajšnji Kneževićev pomočnik. Nadzorni svet Elektra Celje, ki ga vodi Mirjan Trampuž , naj bi o novem predsedniku uprave odločal še ta mesec.
HOLDING SLOVENSKE ELEKTRARNE Prihodki: 1,3 milijarde evrov Predsednik uprave: Blaž Košorok (od novembra 2012) Čeprav je nadzorni svet HSE prejšnji mesec za novega člana poslovodstva imenoval Gorazda Skubina , že v prihodnjih mesecih niso izključeni novi kadrovski premiki. Že v kratkem, predvidoma do konca tega meseca, naj bi bil objavljen nov razpis za generalnega direktorja. Dozdajšnji prvi mož HSE Blaž Košorok za nov mandat naj ne bi imel resnejših možnosti, kljub temu pa naj bi ga nadzorni svet pustil na položaju do izteka mandata v novembru. V kuloarjih se ugiba tudi o zamenjavi najmanj enega nadzornika HSE. Kot najresnejši kandidat za razrešitev se omenja Drago Štefe , ki je bil v nadzorni svet imenovan iz kvote DeSUS.
DUTB Premoženje v upravljanju: 1,6 milijarde evrov Glavni izvršni direktor: Imre Balogh (začasno od oktobra 2015) Pet mesecev mineva od obljube upravnega odbora slabe banke, ki ga vodi Marko Simoneti , da bodo nove izvršne direktorje iskali z mednarodnim razpisom oziroma z mednarodno kadrovsko agencijo. Potem ko je vlada razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona , je vodenje upravnega odbora prevzel Marko Simoneti, glavni izvršni direktor pa je začasno postal Imre Balogh , do takrat neizvršni direktor v upravnem odboru. Na ministrstvu za finance so nas napotili na DUTB , češ da izvršne direktorje na podlagi razpisa imenujejo neizvršni direktorji. Na slabi banki pa so povedali zgolj, da razpis še ni objavljen. Balogh je v zadnjih dneh začel medijsko promocijo rezultatov dela DUTB in hkratno kritiko dela svojih predhodnikov. Gre brez dvoma za priprave na kandidaturo za glavnega izvršnega direktorja, saj se je po naših informacijah odločil tudi za stalno selitev iz Madžarske v Slovenijo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano