Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
9. 2. 2016,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vreme sneg sneženje

Torek, 9. 2. 2016, 10.15

8 let

Jutrišnje sneženje bo pospremilo še naraščanje rek in močan veter

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ponoči bodo padavine zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo jutri spustila na okoli 500 metrov nadmorske višine. Vremenoslovci opozarjajo na naraščanje rek in močan veter ob morju.

Danes bo pretežno oblačno, le na vzhodu bo sprva delno jasno, a se bo čez dan tudi tam postopno pooblačilo. Padavine se bodo na zahodu popoldne krepile in se širile proti osrednji Sloveniji, nam je povedal dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje Andrej Velkavrh.

Ob morju bo jugo v sunkih presegel 70 kilometrov na uro Meja sneženja bo danes večinoma nad 1300 metrov nad morjem. Jugozahodnik se bo popoldne spet okrepil, ob morju pa bo pihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, v alpskih dolinah okoli 6 stopinj Celzija.

Ponoči se bodo padavine postopno razširile proti vzhodu, do jutra bodo zajele vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem lahko tudi zagrmi. Meja sneženja se bo začela spuščati. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju okrepljen jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8, ob morju okoli 10 stopinj.

Jutri lahko meja sneženje pade tudi pod 500 metrov nadmorske višine Jutri bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, ob intenzivnih padavinah občasno tudi nižje. Zjutraj in dopoldne bo prehodno zapihal severni do severozahodni veter, na Primorskem burja. Veter bo do poldneva že večinoma oslabel. Popoldne bodo padavine od zahoda ponehale.

Največ snega bo v gorah, v Julijskih Alpah lahko zapade tudi do enega metra. "Ker se bo meja sneženja hitro spuščala, bo sneg zagotovo pobelil večino slovenskih smučišč. Na 500 metrih lahko zapade med 5 in 10 centimetri snega, v Ljubljani pa bo verjetnost obstanka snežne odeje malo verjetna. Že popoldne bo sneženje oslabelo in marsikje povsem ponehalo," napoveduje Velkavrh.

Arso izdal več opozoril Danes popoldne in v noči na sredo bo v višjih legah, predvsem ponekod v severovzhodni Sloveniji pa tudi nižje, jugozahodni veter in jugo ob morju v sunkih presegel hitrost 70 kilometrov na uro. V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

V noči na sredo in v sredo čez dan bodo reke v zahodni in osrednji Sloveniji močneje narasle. Reka Vipava in njeni pritoki bodo ponoči poplavili predvsem na območjih pogostih poplav, v spodnjem toku pa se lahko reka razlije tudi na širšem območju. V manjšem obsegu lahko poplavijo tudi druge reke v zahodni in osrednji Sloveniji.

Gladina morja ob slovenski obali bo zvečer in ponoči povišana. Ob nočni plimi, zlasti med 22. in 24. uro, lahko morje poplavi nižje dele obale.

V četrtek se bo za kratek čas zjasnilo, nato pa nas čakajo nove padavine V četrtek bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po kotlinah lahko megla. Čez dan bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. V petek bo v zahodni in osrednji Sloveniji oblačno, pooblačilo se bo tudi v vzhodnih krajih. Na zahodu bodo občasne padavine, ki se bodo čez dan krepile in se širile nad osrednjo Slovenijo.

"V petek bo meja sneženja nekoliko višja, padavin pa bo manj," še napoveduje Velkavrh.

Ne spreglejte