Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
16.41

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

Natisni članek

pozeba Slovenija vreme temperature

Sreda, 5. 4. 2023, 16.41

1 leto, 2 meseca

Grozi pozeba, temperature tudi do −8 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

1

pozeba | Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje še v polnem cvetenju.  | Foto STA

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje še v polnem cvetenju.

Foto: STA

Zaradi ohladitve bodo v četrtek zjutraj najnižje jutranje temperature od −8 do −1 stopinje Celzija, zato obstaja povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah, so opozorili na agenciji za okolje (Arso).

Kot so pojasnili, bodo ponoči razmere za ohlajanje idealne. Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela. V četrtek zjutraj bo tako skoraj povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče, zato obstaja nevarnost pozebe.

Čez dan bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature pa bodo od 9 do 13 stopinj Celzija.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Če bodo negativne temperature trajale več ur, lahko ogrozijo rastline

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje še v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter tvorjenja volne, jablane in hruške pa večinoma brstijo in prehajajo v odpiranje brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod −2 stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že −1 stopinja Celzija.

Planet 18
Planet TV Največja nevarnost prihaja šele v četrtek zjutraj #video
Ne spreglejte