SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jožef Kavtičnik je novi vodja poslanske skupine PS (video)

4

termometer

"Nikogar nismo nagnali. Smo odprti. Tisti, ki so naredili hiter korak, lahko pridejo nazaj," pravi novi vodja poslancev PS Jožef Kavtičnik.

"Sledili bomo programu stranke 2020. Podprli bomo vse, kar bo v skladu s tem programom," je povedal Kavtičnik in dodal, da v poslanski skupini z enajstimi poslanci ne bodo izključujoči. "Nikogar nismo nagnali. Smo odprti. Tisti, ki so naredili hiter korak, lahko pridejo nazaj," je poudaril. Zatrdil je, da ne bodo predlagali novega mandatarja in da so bili pripravljeni še naprej podpirati premierko Alenko Bratušek.

Jankovića vlada ne zanima Kavtičnik, ki je bil za vodjo poslanske skupine izvoljen soglasno, je na vprašanje o tem, da so v PS rušili lastno vlado, odgovoril, da ne želi komentirati besed, ki so negativno usmerjene v kogarkoli, še manj pa v njihovega predsednika Zorana Jankovića. Na vprašanje, kdo bo njihov mandatarski kandidat glede na to, da je Zoran Janković dejal, da ga funkcije v vladi ne zanimajo, pa je Kavtičnik odgovoril, da je do volitev še daleč in da bodo ponudili najboljšega kandidata.

Tisti, ki so se odcepili od poslanske skupine, so v krogu predsednice vlade v odstopu Alenke Bratušek napovedali tudi ustanovitev nove stranke. "Mi nismo povzročili razhoda, nekdo, ki je šel, pa ima pravico ustanoviti stranko, več strank," je na to odgovoril Kavtičnik, a ni želel konkretno komentirati nekaterih izjav poslancev, ki so PS zapustili, da bodo na volitvah dobili več glasov kot pa PS z Zoranom Jankovićem na čelu. "Vsak ima pravico biti prepričan vase," je dodal.

Jankovićeva zmaga prinesla prečiščenje v organih stranke Poslanske skupine danes prvič zasedajo po odstopu premierke Alenke Bratušek in spremembah v DZ, ki jih je prinesel njen poraz na kongresu PS. Del poslancev PS se je odcepil in ustanovil novo poslansko skupino. Predsednik DZ Janko Veber se bo zato z vodji poslanskih skupin danes posvetoval o reorganizaciji dela v DZ. Ker so se razmerja koalicije in opozicije porušila, na njih pa temelji zastopanost v delovnih telesih DZ, je namreč potreben nov dogovor o tem. Z novo sestavo v delovnih telesih se bo DZ predvidoma seznanil na izredni seji v četrtek, ko se bo seznanil tudi z odstopom Bratuškove.

Pričakovati je, da bo poslansko skupino nepovezanih poslancev, ki je nastala z odcepitvijo podpornikov Bratuškove od PS, vodil poslanec Jani Möderndorfer. Ta je v ponedeljek napovedal tudi ustanovitev nove stranke, ki jo bo vodila Bratuškova. Zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS pa ni prinesla le sprememb v poslanski skupini, pač pa tudi "prečiščenje" v organih stranke. Dosedanja podpredsednika PS Maša Kociper in Robert Golob ter predsednik ljubljanskega odbora PS Aleš Čerin so že izstopili iz strankinih organov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin