Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Novo mesto

Sreda, 1. 10. 2014, 8.43

8 let

Jože Kobe: S tričlansko ekipo mi je uspelo pridobiti kar 23,9 milijona evrov tujih sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Občina je v preteklih letih pridobila premalo sredstev za sofinanciranje projektov iz tujih virov in se bo morala v prihodnje bolj ukvarjati s tem," je poudaril županski kandidat Jože Kobe.

Kandidat Liberalno gospodarske stranke je 52-letni magister državnih in evropskih študij Jože Kobe. Kot je poudaril, je sodeloval že pri različnih projektih, izkušnje, ki jih je pridobil, pa bo uporabil tudi za uresničitev številnih projektov, ki jih bo zastavil kot morebitni župan.

Kaj menite o trenutnih razmerah oziroma stanju v občini Novo mesto? Mestna občina Novo mesto se lahko ponaša z visoko stopnjo osnovne komunalne opremljenosti (oskrba s pitno vod je 99,95-odtstotna, odvajanje in čiščenje odpadnih vod 80-odstotno, ima lastno odlagališče odpadkov), ima primerno infrastrukturo za otroško varstvo, izobraževanje, kulturne dejavnosti in osnovno zdravstveno varstvo.

Hkrati pa je predvsem stari del Novega mesta neurejen in se komaj drži pri življenju. Pitna voda je oporečna ob vsakem večjem deževju, občina pa nima športne dvorane, v kateri bi se lahko odvijale večje športne in druge prireditve.

Katere bodo vaše prednostne naloge, ki se jih boste lotili kot župan? 1. Zanesljiva in kakovostna oskrba s pitno vodo, 2. ureditev mestnega jedra (ureditev Glavnega trga in Rozmanove ulice, gradnja nove mestne tržnice in prenova Narodnega doma. Finančne spodbude lastnikom objektov v mestnem jedru, 3. center za ravnanje z odpadki, II. faza.

Projekte bom izvedel tako, kot sem izvedel preostale večje projekte in največjega, Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in CČN Novo mesto, ki je vreden 15 milijonov evrov in je bil sofinanciran iz EU in RS v višini 70 odstotkov vrednosti. Vire za obnovo je mogoče pridobiti iz več skladov EU (KS, ESRR, ESKRP) in jih bom pridobil tako, kot sem jih na podobnih projektih v preteklih letih.

Katere so neizkoriščene priložnosti in prednosti Novega mesta? Občina je v preteklih letih pridobila premalo sredstev za sofinanciranje projektov iz tujih virov in se bo morala v prihodnosti več ukvarjati s tem. Prednosti Novega mesta so predvsem v razvoju turizma, ker ima občina ogromen neizkoriščen potencial v reki Krki, mestnih gozdovih Portoval in Ragov log, Trški gori, Gorjancih ter bogati naravni in kulturni dediščini v občini (arheološki park Marof, Dolenjski muzej …).

Kako boste reševali težave s proračunom in zagotovili denar za izvedbo projektov? Po pokritju vseh stroškov dejavnosti občine ostane v proračunu dobrih pet milijonov evrov za nove naložbe. Od navedenih pet milijonov evrov je kar 3,5 milijona evrov namenskih sredstev za razvoj in obnovo komunalne infrastrukture, tako da ostane le 1,5 milijona evrov za preostale naložbe.

Nadaljnji hitrejši razvoj občine je tako odvisen izključno od pridobljenih tujih virov za sofinanciranje naložb, ki pa jih bom tako, kot sem to počel v preteklih letih, ko mi je s tričlansko ekipo uspelo pridobiti kar 23,9 milijona evrov tujih sredstev, pridobil s kakovostno pripravljenimi projekti in njihovim dobrim vodenjem.

Kako se boste lotili romske problematike? Kje vidite morebitne rešitve? Predvsem me zanima težava, ki se pojavlja v osnovnih šolah, kjer zahtevajo enakomernejšo porazdelitev romskih otrok. Dolgoročna rešitev romske problematike bo le socializacija Romov. Za starejšo populacijo je to prepozno, začeti pa je treba pri najmlajših, z obvezno udeležbo otrok ob starosti dveh let. Z zgodnjim vzgojnim procesom bi se romski otroci socializirali, se naučili jezika in bi ob vstopu v osnovno šolsko izobraževanje imeli večje možnosti za učenje in pridobivanje znanja. Izobražena in socializirana romska populacije bi tako v prihodnjih letih imela večje možnosti za zaposlitve in vključevanje v vse sfere javnega življenja. Porazdelitev romskih otrok ne bo prinesla pozitivnih učinkov za vključevanje Romov v javno življenje.

Univerza v Novem mestu je zagotovo nekaj, kar si ljudje še posebej želijo, saj bo to prineslo svež veter v Rudolfovo mesto. Kako nameravate pospešiti aktivnosti za njeno ustanovitev? Pristojnost občine je, da zagotavlja materialne pogoje za izvajanje osnovnega šolstva, zagotavljanje pogojev za izvajanje srednješolskega in visokošolskega študija pa je v pristojnosti države. Kot župan si bom prizadeval za ustanovitev državne univerze s sprejemom ustreznih občinskih prostorskih aktov za umestitev univerzitetnih prostorov in s formalno podporo občine za ustanovitev. Občina bo skupaj z lokalnim gospodarstvom morala vplivati tudi na razpisane smeri študija glede na potrebe lokalnega gospodarstva in možnosti zaposlovanja bodočih diplomantov.

Pogovarjala sem se z nekaterimi občani, ki so poudarili, da staro mestno jedro počasi, a vztrajno umira. Kakšni bodo vaši ukrepi za oživitev mestnega jedra? Najprej je treba zamenjati dotrajano komunalno, energetsko in telekomunikacijsko infrastrukturo, sledita ureditev parterja in zagotovitev dodatnih površin za pešce, kolesarje, za poslovne dejavnosti lokalov in trgovin in prireditve. Sestavni del oživitve jedra sta gradnja nove mestne tržnice in prenova Narodnega doma.

Trenutno osebno vodim izdelavo projektne dokumentacije za zamenjavo komunalne in preostale infrastrukture, pogoji za začetek del pa bodo vzpostavljeni najpozneje do marca 2015. Lastnikom objektov v mestnem jedru bo treba zagotoviti finančne spodbude in jih spodbuditi in spodbujati k obnovi objektov. Vire za obnovo je mogoče pridobiti iz več skladov EU (KS, ESRR, ESKRP) in jih bom pridobil tako, kot sem jih na podobnih projektih v preteklih letih.

Ne spreglejte