Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
15.09

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

3

Natisni članek

Kobilarna Lipica lipicanec pogin konjev policija preiskava nepravilnosti

Sreda, 17. 1. 2018, 15.09

6 let, 3 mesece

Je kraljičin konj v Lipici poginil zaradi slabe oskrbe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

3

Lipicanec Favory-Canissa kraljica Elizabeta II | Foto Gabriele Boiselle

Foto: Gabriele Boiselle

Kobilarna Lipica se je spet znašla pod drobnogledom javnosti. Zaradi pogina lipicanca, ki so ga leta 2008 simbolično podarili britanski kraljici Elizabeti II., je prekipelo konjarjem, jahačem in borcem za pravice živali. Medtem ko so zadnji na policijo zaradi domnevnega mučenja živali podali ovadbo, pa vodstvo kobilarne očitke o neprimernem ravnanju z žrebcem zavrača.

Po poročanju Primorskih novic je lipiški žrebec 085 Favory Canissa XXII. glede na obdukcijsko poročilo Nacionalnega veterinarskega inštituta 30. novembra lani poginil zaradi akutne odpovedi srca. V obdukcijskem poročilu, do katerega so se dokopali novinarji omenjenega časnika, je sicer zapisano, da je imel konj med drugim več podplutb in pretrgano trebušno prepono.

Razlaga pogina 25-let starega lipicanca in zagotovila vodstva, da je bil konj deležen profesionalne redne oskrbe, zato ne zadovoljijo skupine jahačev in konjarjev iz kobilarne. Ti so v anonimnem pismu med drugim poudarili, da naj bi za konja, ki so ga leta 2008 simbolično podarili britanski kraljici Elizabeti II., v Lipici zadnjih deset dni pred poginom skrbeli slabo.

Kobilarna Lipica se je v preteklih letih zaradi poginov in zastrupitev konj večkrat znašla pod drobnogledom medijev. Največ pozornosti je bila v javnosti deležna množična zastrupitev konj marca 2011 ob predstavi v dvorani Stožice. V Ljubljani je takrat poginil en lipicanec, v Lipici, kjer so znake zastrupitve opazili pri kar 12 konjih, pa čez nekaj dni še trije. Toksikološke preiskave so pokazale, da so bili konji zastrupljeni, kdo in kako je zastrupil konje, pa javnost ni nikoli izvedela.

"Navedbe o vzroku pogina so privlečene za lase" 

Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva za zaščito živali upa, da bo policiji uspelo pridobiti posnetke nadzornih kamer v kobilarni. | Foto: STA , Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva za zaščito živali upa, da bo policiji uspelo pridobiti posnetke nadzornih kamer v kobilarni. Foto: STA , Še bolj ostri so borci za pravice živali, ki Kobilarni Lipica očitajo celo mučenje živali. V Obalnem društvu proti mučenju živali so na policijo pred dvema tednoma zato podali tudi kazensko ovadbo. 

"Dozdajšnje navedbe o vzroku pogina se mi zdijo privlečene za lase. Obstajali naj bi konkretni dokazi, da je omenjeni konj umrl zaradi posledic mučenja," pojasnjuje predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec.

Po njenih besedah v društvu za zdaj nimajo konkretnih informacij, ali se je policija sploh začela ukvarjati s primerom. "O tem, kako daleč je prišla policija, nimamo informacij, ampak če bo pridobila obdukcijski izvid in posnetke nadzornih kamer, potem bo vse jasno. Je pa vprašanje, ali jim bo to uspelo," poudarja Bogataj-Krivčeva.

Odgovornost za dogodek v društvu pripisujejo vodstvu kobilarne

Po njenem prepričanju je za omenjeni dogodek odgovorno predvsem vodstvo kobilarne: "Vodstvo kobilarne je tisto, ki to dopušča. Po mnenju domačih strokovnjakov je trenutno vodstvo, kar zadeva odnos do živali in metod, s katerimi se dresira živali, popolnoma neprimerno in neizobraženo."

Na vprašanje, ali je v kobilarni po njenem mnenju ustrezno poskrbljeno za živali, Bogataj-Krivčeva odgovarja, da upa, da se bodo stvari v Lipici sčasoma obrnile na bolje in da bodo tisti, ki si o domnevnih nepravilnostih javno ne upajo spregovoriti, to nekoč storili.

"Kot Slovenka bom žal rekla tole. Kljub temu, da smo v sporu o zaščiti pasme lipicanec dobili bitko z Avstrijo, bi si želela, da bi imeli lipicanci boljše življenje, kot ga imajo v Kobilarni Lipica. Vendar pa bo prej ali prej tudi nekdo v tej ustanovi moral začeti gledati na dobrobit živali, ampak težava je v tem, da se v Lipico posredno vpleta država," še poudarja Bogataj-Krivčeva.

S prošnjo za pojasnila v zvezi s preiskavo dogodka smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Koper. Odziv policije bomo objavili, ko nam ga bodo posredovali.

Kobilarna Lipica: Navedbe o slabem ravnanju z žrebcem so zavajajoče in popolnoma neutemeljene

V Kobilarni Lipica so na naša vprašanja odgovorili, da je pisanje Primorskih novic zavajajoče in popolnoma neutemeljeno. "Žrebec 085 Favory Caniss XXII je doživel starost 25 let in sedem mesecev, kar je za konja visoka starost. Ves čas je bil deležen redne oskrbe in gibanja v skladu z njegovimi potrebami. Nastanjen je bil v najstarejšem lipiškem hlevu Velbanci, kjer so ga lahko občudovali vsi obiskovalci kobilarne. Njegovo počutje, vedenje in zdravstveno stanje so bili tako ves čas na očeh javnosti, zato so kakršnikoli očitki o slabi oskrbi žrebca popolnoma neutemeljeni," so prepričani v kobilarni.

Prav tako zavračajo dvome, da konj ni umrl zaradi odpovedi srca. "Vzrok pogina je podal sekcijski izvid Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete, ki kaže, da je žrebec poginil zaradi akutne odpovedi delovanja srca," pojasnjujejo.

Vodstvo kobilarne je potrdilo, da so jih 5. januarja letos obiskali kriminalisti. Predali so jim vso zahtevano gradivo, vendar suma o neprimernem ravnanju z živalmi niso ugotovili. "Tozadevna zgodba, ki smo jo te dni zasledili v medijih, nima nikakršne osnove in kaže na namerno izkoriščanje zgodbe ter čustvenega naboja javnosti za povzročanje škode Kobilarni Lipica," so odgovorili iz kobilarne.

Na naše vprašanje, ali lahko kljub primerom poginov in zastrupitev konj iz preteklih let zagotovijo, da je v Kobilarni Lipica za živali ustrezno poskrbljeno, pa so odgovorili: "Za vse naše konje zagotavljamo najvišjo stopnjo oskrbe, v skladu z Zakonom o Kobilarni Lipica, Zakonom o zaščiti živali, Rejskim programom za konje pasme lipicanec ter načeli stroke. Vsi jahači, kočijaži, konjarji in ostali zaposleni v Kobilarni Lipica imajo radi konje in se do njih vedejo izredno skrbno in čustveno. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vsako leto ustanovi komisijo, ki pregleda in preveri oskrbo konj v Kobilarni Lipica. Omenjena Komisija za letni pregled kobilarne je pred kratkim preverila skrb za konje v Kobilarni Lipica in ugotovila, da je za konje dobro poskrbljeno. Za zdravstveno varstvo konj redno skrbi veterinarska služba kobilarne, nadzor nad zdravstvenim varstvom je oktobra 2017 opravila tudi veterinarska inšpekcija, ki je pregledala stanje konj, dnevnik veterinarskih posegov in drugo dokumentacijo ter ugotovila, da je vse v najlepšem redu."

 

 

 

Ne spreglejte