Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
9.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša protesti

Petek, 1. 8. 2014, 9.25

7 let, 12 mesecev

Janševi podporniki pred sodiščem in DZ zahtevajo njegovo osvoboditev (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V podporo Janezu Janši se je najprej pred sodiščem, nato pa pred državnim zborom zbrala množica njegovih podpornikov iz vse Slovenije.

Podporniki so se premaknili pred predsedniško palačo, kjer so predsedniku države Borutu Pahorju vročili peticijo za izpustitev Janeza Janše, pričakujejo tudi njegov nagovor. Ta je ožje člane Odbora 2014 tudi uradno sprejel.

Po prekinitvi seje državnega zbora pa so se protestnikom pred stavbo državnega zbora pridružili poslanci iz stranke SDS, med njimi tudi Janez Janša, ki je dejal: "Hvala, ker vztrajate in ker veste za domovino. Nobena krivica dolgoročno ne preživi, če je le en glas. Ko vemo, da imamo prav, je treba vztrajati. Ko sem vas pred meseci nagovoril, sem rekel, da še ni konca krivicam. Je pa pred nami začetek konca krivic. Ta politična hiša, ki se gradi, je iz peska. Je hiša, ki ne more biti varna. Slovensko hišo želimo graditi na trdnih temeljih. Ti temelji so enakost pred zakonom, poštene volitve."

"V parlament lahko priti, težko v njem obstati" Janša je še dodal, da je vse odvisno od vztrajanja. Kot je izpostavil, je v Ukrajini govoril z ljudmi, ki so na trgu vztrajali tri mesece in že začeli dvomiti, da se bo kaj spremenilo. Politiki so rekli, da bo pot še dolga, a se je čez mesec režim zrušil. Dodaja, da se Slovenija in Ukrajina v vsem ne moreta primerjati. Izpostavil je še, da članstvo Slovenije v Evropski uniji daje večjo varnost, "zato je to, kar mi počnemo, manj ogroženo. Slovenska policija ščiti zborovanja, ne strelja na vas. Tukaj branite moje pravice, a možem v modrem, ki opravljajo težko delo, izrecite pohvalo."

V hišo demokracije je izredno lahko priti, a težko je obstati. To je bistveno težje kot brez obraza, brez programa dobiti glasove, je še dejal Janša, ki se znova spominja procesa zoper četverico.

Janša je še okrcal slovenske medije, kjer je "privatna televizija v službi režima". Ob koncu je še poudaril, da je bilo na Roški sprva nekaj ljudi, na koncu pa je množica spremenila Slovenijo. "Danes ste vi tisti, ki spreminjate Slovenijo," je povedal in požel številne ovacije. S "svoboda Sloveniji" se je poslovil.

Kulturni program pred državnim zborom Medtem ko se je v državnem zboru začela ustanovna seja, pred stavbo državnega zbora poteka kulturni program, ko je po uvodni himni pesmi Otona Župančiča recitiral pesnik Tone Kuntner.

Milan Zver pa je v svojem nagovoru izpostavil: "Bodimo ponosni na našo demokratično dediščino, ampak ali smo lahko ponosni na sodstvo? Vladavina ljudstva je danes zlorabljena. Alenka Bratušek se je uvrstila v parlament z nekaj sto glasovi, a to še ni vse, hoče biti komisarka." Zver se še sprašuje, če je demokratično, da se poslancem odvzemajo mandati in da tri tedne pred volitvami zaprejo prvaka opozicije? "Briga jih država, skrbi jih samo osebna korist in mafijska zgodba gre naprej. Imamo neomajno vero v svoj prav in vedno večjo družino," je še dodal.

Kot je še dodal evropski poslanec: "Poslancem sporočamo: roke proč od Janševega mandata."

Najprej shod pred sodiščem Protestniki so se najprej zbrali pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani, ki ga je varovala policija. Prišli so tudi nekateri vidni člani SDS, med drugim Milan Zver, Andreja Valič Zver, Zvonko Černač, Božo Predalič in France Cukjati. Podporo Janši in Tonetu Krkoviču, ki je bil prav tako obsojen v zadevi Patria, izražajo z glasnimi vzkliki, prepevanjem slovenske himne in prižiganjem sveč.

"Dobrodošli na kraju nesrečnega imena," je svoj nagovor začel Aleš Primc iz Odbora 2014. Poudaril je, da je Janša že 40 dni v zaporu, na mesto da bi bil ob svoji družini. "Kakšna je trdosrčnost ljudi v tej stavbi, ki nočejo odločiti o prekinitvi kazni Janši, zaradi česar trpijo njegovi otroci," je izpostavil in se vprašal, kakšna oseba je sodnica Vesna Žalik, "ki ima gotovo materinsko vest". Množica je Primčev govor prekinila z vzkliki "Kučan v zapor".

Janševi podporniki so se izpred sodišča odpravili proti državnemu zboru, kjer je opaziti tudi nekaj Janševih nasprotnikov, ki so prišli z zastavami z rdečo zvezdo. Po oceni organizatorjev je prišlo okoli 2 tisoč Janševih podpornikov.

Ob prihodu predsednika republike Boruta Pahorja je množica glasno žvižgala.

Ne spreglejte