Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
18.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

koalicija

Sreda, 5. 10. 2011, 18.31

8 let

Janša: Za veliko koalicijo ni nobene možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da ne vidi nobene možnosti za oblikovanje velike koalicije.

Po Janševih besedah je eden od razlogov za to tudi, da vladajoča SD po predčasnih volitvah ne bo več velika stranka. Kot edino "produktivno rešitev" za Slovenijo pa Janša vidi oblikovanje pomladne koalicije.

Levica je ocenila, da bi naslednje leto dosegla še slabši rezultat Po Janševih besedah do predčasnih volitev ni prišlo zgolj zato, ker je razpadla vlada, ampak tudi zato, ker so vrhovi tranzicijske levice ocenili, da jim volitve še v tem letu prinašajo manj slab rezultat, kot pa če bi bile volitve šele čez eno leto, ko bodo ljudje veliko bolj neposredno občutili krizo.

Janša: Janković bo tako ali tako vstopil v volilno tekmo Nastop novih gibanj pred volitvami po Janševih besedah v slovenski politični prostor zaenkrat ne prinaša nobene alternative. Glede ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je Janša dejal, da bo ta tako ali drugače vstopil v volilno tekmo. Janša si želi, da bi Janković "direktno" vstopil v tekmo in končno preveril svojo priljubljenost med volivci.

Saga o Patrii je popolnoma absurdna, meni Janša Glede sojenja v zadevi Patria je Janša dejal, da "spremljamo sago, ki je popolnoma absurdna". Po Janševih besedah se je sam znašel v tej zgodbi "kot politični dodatek z jasnim namenom diskreditacije". Janša je prepričan, da bo zadeva Patria vplivala na volitve, saj se bo zagotovo znašla v volilnih programih "tistih, ki nimajo drugega programa".

Pahorjeva vlada zapušča predvsem velike dolgove O zapuščini vlade Boruta Pahorja po Janševih besedah največ pove rekordno nizka podpora, ki jo je ta vlada uživala v javnosti pred razpisom predčasnih volitev. Janša je dejal, da Pahorjeva vlada prihodnjim generacijam zapušča predvsem velike dolgove: "Slovenija je po treh letih Pahorjevega vladanja zadolžena še enkrat bolj kot leta 2008".

Slovenija gre v smeri grškega scenarija Po Janševih besedah je prav nerazumno zadolževanje Pahorjeve vlade razlog, da gre Slovenija v smeri grškega scenarija, "in to najhitreje od vseh držav v Evropi, ki imajo težave". Kot je dejal Janša, je bila stopnja zadolževanja v Sloveniji v zadnjih treh letih celo večja kot v Grčiji.

"Türk je boter razpadle koalicije" Janša se je dotaknil tudi vloge predsednika republike Danila Türka v povezi s predčasnimi volitvami. Po Janševih besedah je Türk boter razpadle koalicije in bi zato moral prevzeti odgovornost za veliko škodo, ki jo je ta koalicija v času svojega vladanja prizadejala Sloveniji.

Prednostni nalogi prihodnje vlade: varčevanje in ustvarjanje nove vrednosti Glede interventnega zakona je Janša dejal, da s sprejetjem zakona nima smisla hiteti, če ni prej dosežen dogovor s sindikati. Po Janševih besedah ta problem, "glede na to, kako se ga je vlada lotila, ne bo rešen do predčasnih volitev". Janša ob tem kot prednostni nalogi prihodnje vlade navaja varčevanje in ustvarjanje nove vrednosti.

Odpraviti je treba plačilno nedisciplino Janša je dejal, da gospodarska rast in nova delovna mesta ne bosta zgolj gospodarski, ampak tudi socialni cilj prihodnje vlade. Za hitrejše okrevanje slovenskih podjetij pa je po Janševih besedah treba predvsem zagotoviti podporo finančnega sektorja in odpraviti plačilno nedisciplino.

Ne spreglejte